Κρήτη

Κάλεσμα Λαϊκής Επιτροπής Νότιων Συνοικιών

Κάλεσμα απευθύνει η Λαϊκή Επιτροπή Νοτίων Συνοικιών του Δήμου Ηρακλείου στην Πανυγειονομική απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαΐου στις 11 το πρωί (προσυγκέντρωση σωματείων και λαϊκών επιτροπών).

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα για την Υγεία των λαϊκών οικογενειών.

Εργαζόμενε-η, άνεργε, αυτοαπασχολούμενε, νέα και νέε, οι αιτίες για την άθλια κατάσταση της Υγείας στο Νομό μας όπως και σε ολόκληρη τη χώρα παραμένουν: Η πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων που θεωρούν τη δημόσια Υγεία κόστος και πεδίο επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Καμία αναμονή, καμία ανοχή.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την Υγεία απέδειξαν και στον πιο καλόπιστο ότι ήταν "άνθρακες ο θησαυρός".

• Προσλήψεις πού δε φτάνουν "ούτε για ζήτω"

• Ισότιμο "ξεζούμισμα" ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

• Δωρεάν είσοδο αλλά πανάκριβη έξοδο από τα νοσοκομεία (η κατάργηση του περιβόητου 5ευρου, αν δεν αντικατασταθεί, αφορά μόνο το 5% των πληρωμών της λαϊκής οικογένειας στο δημόσιο σύστημα υγείας).

• Νέες παραχωρήσεις προς τους έλληνες φαρμακοβιομήχανους.

Πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο:

• Οι μονάδες του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό. Ανύπαρκτα είναι τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και όλες οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

• Κρεβάτια της εντατικής είναι κλειστά.

• Έτσι ολόκληρος νομός έμεινε με 1.200 κρεβάτια για να καλύψει 200.000 κατοίκους, όταν παλιότερα προβλέπονταν 1.350 χωρίς και αυτά να επαρκούν.

• Κάθε 1η του μήνα στοιβάζεται κόσμος από τα ξημερώματα στα εξωτερικά ιατρεία για να κλείσει ένα πολυπόθητο ραντεβού.

• Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο υπηρετούν μόλις 425 νοσηλευτές σε σύνολο 770 οργανικών θέσεων, ενώ υπάρχουν 85 κενές οργανικές θέσεις γιατρών. Στο διοικητικό τμήμα εργάζονται 60 άτομα, ενώ το σύνολο των οργανικών θέσεων είναι 114.

• Στο ΠΑΓΝΗ μένουν κενές 647 οργανικές θέσεις, 256 στη νοσηλευτική υπηρεσία, 142 στην ιατρική υπηρεσία, 36 στην τεχνική υπηρεσία 36, 100 σε βοηθητικό προσωπικό.

• Στα Κέντρα Υγείας του νομού η κατάσταση είναι τραγική, με ελλείψεις σε προσωπικό και χρηματοδότηση.

• Συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα λειτουργίας και συντήρησης πεπαλαιωμένων μηχανημάτων.

• Δεκάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι δεν έχουν περίθαλψη, και χρόνιοι ασθενείς δυσκολεύονται να πληρώσουν για φάρμακα, την ίδια ώρα που μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιωτικοί όμιλοι υγείας έχουν τεράστια κέρδη.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λέει ευθαρσώς ότι "δεν υπάρχουν λεφτά" για την ανάγκη να ανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία και οι κλινικές που έκλεισαν, για την ανάγκη να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, για τους απλήρωτους εργαζόμενους των δομών υγείας-πρόνοιας (εφημερίες, υπερωρίες, νυχτερινά). Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι, για το 2015, Θα εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, και ο οποίος μειώνει ακόμα περισσότερο την ήδη ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση.

Θα μεγαλώσουν οι ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα, πολλά νοσοκομεία θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας.

Να μη χαθεί ούτε ώρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα του λαού, αλλά για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο Eurogroup και τους άλλους αυτούς "θεσμούς" δεν διαπραγματεύονται για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις. Δεν τσακώνονται για την αύξηση της χρηματοδότησης στην υγεία και την πρόνοια, για την υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων. Δεν συζητάνε για χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Συζητάνε πως το κράτος Θα στηρίξει με ζεστό χρήμα, κονδύλια και άλλες ελαφρύνσεις τους επιχειρηματικούς ομίλους, 'πως θα γίνουμε ακόμα φθηνότεροι εργαζόμενοι χωρίς δωρεάν παροχές υγείας, πως Θα εξασφαλίσουν σίγουρα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στους τομείς της υγείας και της πρόνοιας.

Μόνο τα μέτρα που θα καταθέσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα κοστολογούνται σε 8 δισ. ευρώ που θα καλεστεί να τα πληρώσει πάλι ο λαός. Παρόμοια μέτρα άλλωστε παίρνουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξάρτητα από το τα μέτρα που παίρνουν έχουν "υφεσιακό" ή "αναπτυξιακό" χαρακτήρα, το εάν έχουν μνημόνιο ή όχι, από το εάν ακολουθούν περιοριστική πολιτική τύπου "Μέρκελ" ή επεκτατική τύπον "Ομπάμα". Όσο βαδίζουμε στον αντιλαϊκό μονόδρομο της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων δεν Θα δούμε άσπρη μέρα. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, είναι προτεραιότητα η υπεράσπιση της Υγείας του λαού.

Διεκδικούμε:

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με κατάργηση κάθε

επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών

• Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.

• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία με ευθύνη του κράτους για όλους τους ασθενείς και πιο ειδικά χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

• Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών.

• Πλήρης ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλο το νομό, ενταγμένη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ανάπτυξη Κέντρων Υγείας αστικού τύπου και υπαίθρου, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Ανάπτυξη δημοσίων Κέντρων Υγείας στις δυτικές, ανατολικές, νότιες συνοικίες, να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα στην ύπαιθρο με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονα μηχανήματα και εξοπλισμό. Κινητές μονάδες στην ΒΙΠΕΗ, στις βιομηχανικές ζώνες Μαλάδων, Τυλίσσου, και περιφερειακής οδού Ηρακλείου-Μοιρών, στα ΤΕΙ-ΑΕΙ, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Να λειτουργήσει Κέντρο Υγείας στον βόρειο οδικό άξονα από Αλικαρνασσό έως Μάλια, όπου δεν υπάρχει κανένα δημόσιο κέντρο υγείας.

• Να λειτουργήσουν τώρα τα 4 κλειστά κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο ΠΑΓΝΗ, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

• Πλήρης ανάπτυξη της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και άμεσο άνοιγμα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

• Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ.

• Άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

• Να μην προχωρήσει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγεί στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων και θυσιάζει ασθενείς και εργαζόμενους για τα κέρδη των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ».

Σχόλια