default-image

Μιχελογιαννάκης: Ζητά το μετοχολόγιο της ΤτΕ σπό Στουρνάρα

Κρήτη
Μιχελογιαννάκης: Ζητά το μετοχολόγιο της ΤτΕ σπό Στουρνάρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιστολή του στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτική λίστα των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ακολουθεί η επιστολή:

«Προς διοικητή Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ιωάννη Στουρνάρα

Θέμα: "Ενημέρωση για το μετοχολόγιο της ΤτΕ"

Αξιότιμε κύριε διοικητά,

Ως γνωστόν, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η κεντρική τράπεζα της χώρας που ιδρύθηκε το 1927. Η λειτουργία της άρχισε το Μάιο του 1928 με απόφαση της τότε Κοινωνίας των Εθνών. Τα κεφάλαια για την ίδρυση και λειτουργία της προήλθαν από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο με την μεσολάβηση της Κοινωνίας των Εθνών προκειμένου να σταθεροποιηθεί η χειμαζόμενη τότε ελληνική οικονομία. Μέχρι την εισαγωγή της χώρας στο ευρώ το 2002, η τράπεζα της Ελλάδος είχε το αποκλειστικό δικαίωμα της κοπής εθνικού νομίσματος.

Μαζί με τις άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης είναι οι αποκλειστικοί μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συμμετέχει στο σύστημα κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Συνθήκη Μάαστριχ).

Παγκοσμίως οι εισηγμένες σε χρηματιστήριο κεντρικές τράπεζες αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν μόνο 4 εισηγμένες κεντρικές τράπεζες (δηλαδή ποσοστό 2,5%): Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Ελβετική Εθνική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα του Βελγίου και η Τράπεζα της Ελλάδος.  

Όπως γνωρίζουμε, οι δύο πρώτες χώρες έχουν το δικό τους νόμισμα και ισχυρή οικονομία που έχει αντέξει με επιτυχία σε παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, ακόμη και σε πολέμους. Αντιθέτως, οι τελευταίες δύο χώρες, η Ελλάδα και το Βέλγιο, χρησιμοποιούν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο βρίσκεται εκτός της αποκλειστικής δικαιοδοσίας μιας επιμέρους χώρας.

Όπως επίσης γνωρίζουμε, μεταξύ άλλων, η ΤτΕ εποπτεύει τις ελληνικές τράπεζες και τις ασφαλιστικές, έχει την ευθύνη για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, διαχειρίζεται τα διαθέσιμα της ΕΚΤ στην Ελλάδα, είναι υπεύθυνη για τα συστήματα πληρωμών και ενεργεί ως ταμίας και εντολοδόχος του Ελληνικού Δημοσίου.

Άρα η ΤτΕ έχει πολύ μεγάλη δικαιοδοσία η οποία δεν αντισταθμίζεται από την απαραίτητη λογοδοσία στο λαό που υποτίθεται ότι υπηρετεί. Ενώ, από την άλλη, οι μέτοχοί της προφανώς μπορούν να κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως.

Κύριε Στουρνάρα,

Επειδή είναι λυπηρό, αν όχι αντεθνικό, να μη γνωρίζουμε το μετοχολόγιο της Τράπεζας της Ελλάδας, παρακαλώ όπως με ενημερώσετε επαρκώς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News