default-image

Βράβευση Γ. Λυκείου Γουβών από Περιφέρεια

Κρήτη
Βράβευση Γ. Λυκείου Γουβών από Περιφέρεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαμπρό παράδειγμα οικολογικής, περιβαλλοντικής και ενεργειακής συνείδησης χαρακτηρίστηκαν σήμερα οι μαθητές του Λυκείου Γουβών που βραβεύτηκαν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την επιτυχή υλοποίηση προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι μαθητές υλοποίησαν με επιτυχία το πρόγραμμα στο σχολείο τους έχοντας καταφέρει θεαματικά αποτελέσματα αφού το αναβάθμισαν ενεργειακά κατά μια κατηγορία. Μάλιστα τα παιδιά του Λυκείου Γουβών για την περιβαλλοντική, ενεργειακή συνείδηση τους αλλά και για τις παρεμβάσεις τους έχουν πετύχει την αναγνώριση το δε πρόγραμμα το οποίο υλοποίησαν αποτελεί καλή πρακτική για υπηρεσίες και νοικοκυριά.

Η δράση των μαθητών που συμμετείχαν στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος  εξοικονόμησης ενέργειας «Νέοι Ενεργειακοί Επιθεωρητές σε Δράση» με την βοήθεια εθελοντών, καθηγητών, αλλά και των στελεχών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας εξελίχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα-Κύπρος «Ενεργείν» που υλοποιούν το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης και το Ενεργειακό Κέντρο τα οποία ανήκουν στην Περιφέρεια Κρήτης.

 Η ειδική τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Ενέργειας-Βιομηχανίας Βιργινίας Μανασάκη Ταβερναράκη του δημάρχου Χερσονήσου Γιάννη Μαστοράκη, των στελεχών του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης Νίκου Ζωγραφάκη, Ασπασίας Σίμου, Γιώργου Παντελάκη, της Δρ. Μαρίας Συμεωνίδου εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης για το δίκτυο «Σύμφωνο των Δημάρχων», του προέδρου συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του λυκείου Γουβών Ηλία Τζανίδη.

Το καινοτομικό-πιλοτικό αυτό πρόγραμμα υλοποιείται για δεύτερη χρονιά και περιλαμβάνει πολλές πρότυπες δραστηριότητες για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σχολείο και στο σπίτι. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, των εκπαιδευτών και των εθελοντών οι μαθητές έκαναν ενεργειακούς ελέγχους και πρότειναν αντίστοιχα μέτρα στο σχολείο και στο σπίτι τους ενώ με συγκεκριμένες παρεμβάσεις  πέτυχαν τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Επισκέφθηκαν πρότυπες ενεργειακές εγκαταστάσεις σε ξενοδοχεία, ενημερώθηκαν για τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εφαρμογών (αιολικά, ανεμόμυλοι, ηλεκτρικό αυτοκίνητο  κ.λ.π.) ενώ πραγματοποίησαν και σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αφού συνεχάρη μαθητές, εκπαιδευτικούς, και εθελοντές του προγράμματος ανέφερε: «Ένα σημαντικό περιβαλλοντικό-ενεργειακό μήνυμα στέλνουν σήμερα προς όλους μας οι μαθητές, οι καθηγητές του Λυκείου Γουβών και οι εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ότι μπορούμε να έχουμε μια μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία, στις υπηρεσίες, στις κατοικίες μας, γεγονός που ωφελεί ευρύτερα το τόπο. Με την συνεργασία όλων μπορούμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για την προστασία του περιβάλλοντος, και την εξοικονόμηση των ενεργειακών πόρων. Συγχαρητήρια ιδιαίτερα στα παιδιά και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας που υλοποιούν τα συγκεκριμένα προγράμματα».

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ενέργειας-Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη Ταβερναράκη επεσήμανε: «Οφείλουμε πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, στους εκπαιδευτικούς στους μαθητές στους εθελοντές, για την υιοθέτηση της ενεργειακής εξοικονόμησης. Ως Περιφέρεια Κρήτης φιλοδοξούμε το επόμενο διάστημα να επενδύσουμε πάρα πολύ σε προγράμματα όχι μόνο «καλλιέργειας» περιβαλλοντικής συνείδησης αλλά και ενεργειακής συνείδησης. Μπορούμε να κάνουμε πολλά, και αυτή τη πρακτική, η παρέμβαση των μαθητών του Λυκείου Γουβών να την ακολουθήσουν πολλοί άλλοι».

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης «Είναι πολύ σημαντικό καταρχήν που η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί τέτοιου είδους προγράμματα που «εκπαιδεύουν» πρακτικά σε επίπεδο ενεργειακής συμπεριφοράς τους μαθητές, τους αυριανούς πολίτες. Είναι επίσης σημαντικό ότι ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε ότι θα συνδράμει η Περιφέρεια στη χρηματοδότηση μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας, προκειμένου να γίνουν πράξη αυτά που έχουν σχεδιάσει οι μαθητές.

Το πρόγραμμα αυτό έχει βραβευτεί από το Δήμο Χερσονήσου και έχει περιληφθεί ως καλή πρακτική στα ευρωπαϊκά προγράμματα MED "MEDEEA" και "Covenant Capacity" του Ενεργειακού Κέντρου της Περιφέρειας Κρήτης. Επίσης έχει προταθεί ως υποψήφιο για το βραβείο "Roger Leron" της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Οργανισμών».

Ο Προϊστάμενος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης Νίκος Ζωγραφάκης: «Πολύ σημαντική η σημερινή εκδήλωση, γιατί η εξοικονόμηση ενέργειας είναι προτεραιότητα για την Ευρώπη, και πρέπει να γίνει προτεραιότητα και για την Ελλάδα. Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε προτεραιότητα την εξοικονόμηση ενέργειας, το Ενεργειακό Κέντρο και το Περιφερειακό Ταμείο της Περιφέρειας Κρήτης, υλοποιούν προγράμματα σχετικά και η δραστηριότητα του Λυκείου Γουβών είναι πιλοτική και καινοτομική η οποία θέλουμε νε επεκταθεί και στα υπόλοιπα σχολεία του νησιού. Επίσης σε σύνδεση με την τοπική ανάπτυξη που έχει σχέση με την ενέργεια, δηλαδή με το «Σύμφωνο των Δημάρχων» που υλοποιούν οι δήμοι αλλά και με το «Σύμφωνο των Νησιών» που έχει υπογράψει η Περιφέρεια.

Στη σημερινή εκδήλωση εκτός από τους μαθητές, βραβεύσαμε και τους εθελοντές οι οποίοι από εδώ και στο εξής θα συμπεριφέρονται έτσι ενεργειακά, που θα εξοικονομούν ενεργειακούς πόρους.

Ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Γουβών, μηχανολόγος υπεύθυνος του προγράμματος Γιώργος Πυνηρτζής: «Οι μαθητές στο σχολείο εφάρμοσαν πρακτικές που είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα κατά 26% και να ανέβει κατά μια κατηγορία το ενεργειακό πιστοποιητικό του σχολείου.

Το μήνυμα που στέλνουν τα παιδιά είναι ότι ο καθένας στο σπίτι του, στη δουλειά του, μπορεί να μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση όπως προβλέπει και το «Σύμφωνο των Δημάρχων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News