default-image

Ασφαλιστικά μέτρα από τους τουριστικούς πράκτορες!

Κρήτη
Ασφαλιστικά μέτρα από τους τουριστικούς πράκτορες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος και εξεύρεσης "κοινά αποδεκτής λύσης" στη διαμάχη των τουριστικών πρακτόρων με τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων - μάλιστα  το ΕΚΗ είχε προκαλέσει και τα δύο ενδιαφέρομενα μέρη σε συνάντηση για να γεφυρωθούν οι διαφορές με διάλογο - οι πράκτορες αποφάσισαν να καταθέσουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των οδηγών!

Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων μετέβησαν σήμερα στα Δικαστήρια Ηρακλείου για το λόγο αυτό!  Η απόφαση πάντως φέρεται ότι ήταν ειλλημμένη από τη διοίκηση του Συνδέσμου από τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μελών του.   

Η απόφαση για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αναμένεται να εκδοθεί αύριο.

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης δεν είναι καλά νέα για τον τουρισμό της Κρήτης, που δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τα χτυπήματα, ενίοτε και κάτω από τη ζώνη, από το εξωτερικό, με δημοσιεύματα που καλλιεργούν φόβο, αβεβαιότητα και καχυποψία μειώνοντας τις κρατήσεις, αλλά έχει και... διαμάχες εσωτερικές!

Η διαμάχη μεταξύ του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Κρήτης και του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων "Ο Ερμής", με φόντο τις εργασιακές σχέσεις, μαίνεται με αμείωτη ένταση... Το χάσμα, που μάλιστα έφτασε και μέχρι τη Βουλή μέσω κοινοβουλευτικών αναφορών, δείχνει... αγεφύρωτο! Και πλέον ζητείται και εδώ ένας "έντιμος συμβιβασμός" ώστε να αποτραπεί το δυσάρεστο, αν μη τι άλλο, μεσούσης πλέον της τουριστικής σεζόν, σκηνικό των καθηλωμένων επί ημέρες τουριστικών λεωφορείων...  

Εφόσον δε βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση ως προς το εργασιακό καθεστώς που θα ισχύσει, από αύριο και επ' αόριστον οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων θα τραβήξουν χειρόφρενο... Μέχρι και χθες το βράδυ πάντως παρέμεινε πλήρες το αδιέξοδο.

Οι μεν οδηγοί εμμένουν στις καταγγελίες τους για «σαμποτάζ» της συμφωνίας τους με τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων από τους τουριστικούς πράκτορες, οι δε τουριστικοί πράκτορες καταγγέλλουν τους οδηγούς για άρνηση διαλόγου και για εκβιαστικές απειλές. Μια κόντρα μέχρις εσχάτων, την οποία παρακολουθεί με αγωνία σύσσωμος ο τουριστικός κόσμος του νησιού. Μια κόντρα, αν μη τι άλλο, που φέρνει στην επικαιρότητα τα πολύπλευρα μέτωπα που άνοιξε η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Οι δύο πλευρές δε δείχνουν, πάντως, διατεθειμένες να βάλουν έστω και στην ύστατη στιγμή νερό στο κρασί τους. Αντιθέτως, επιμένουν στην τακτική του "χαρτοπόλεμου" ανακοινώσεων και επιστολών.

Χθες ο Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης απέστειλε νέα επιστολή προς το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων "Ο Ερμής", με την οποία εκφράζει διαμαρτυρίες και καλεί σε διάλογο.

«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, καμία διαπραγμάτευση από μέρους σας και καμία αντίληψη του μεγέθους του προβλήματος. Απειλές προκειμένου να αποδεχτούμε τους όρους σας. Συκοφαντίες περί εργασιακού μεσαίωνα. Ύβρεις προς τους εργοδότες σας. Καμία πρόθεση διαλόγου.

Γνωρίζετε ήδη από τον Ιανουάριο, οπότε σας καλέσαμε για διαπραγματεύσεις, ότι η ΣΣΕ αφορά μία εξαιρετικά μικρή μειοψηφία των μελών μας, τα οποία διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία πλέον και κατ' επέκταση οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, και δεν είναι λογικό να υπάρξουν διαπραγματεύσεις χωρίς αυτούς. Ο Σύνδεσμός σας καλεί λοιπόν εκ νέου να καθίσετε με αυτούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να συμφωνήσετε και να συνάψετε από κοινού τη νέα ΣΣΕ. Δεσμευόμαστε δημόσια ότι τη ΣΣΕ αυτή θα την υπογράψουμε, όπως κάνουμε επί τόσα χρόνια...».

Η επιστολή αυτή του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων ήρθε ως απάντηση σε επιστολή του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης, στην οποία επισημαίνονταν: «Παρά το γεγονός ότι το Σωματείο ήρθε σε συμφωνία και υπογράφτηκε ΣΣΕ με το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης, κάποιοι προσπαθούν να διαβάλουν την παραπάνω συμφωνία, εκβιάζοντας τους εργαζομένους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με δυσμενέστερους όρους.

Στην επιστολή αυτή το Σωματείο Οδηγών "Ο Ερμής" έστειλε σήμερα νέα απάντηση, με την οποία υποστηρίζει ότι οι οδηγοί είναι εκείνοι που περιμένουν από τον Ιανουάριο τις διαπραγματύσεις για τη νέα ΣΣΕ και ότι ζητούν να συζητήσουν με το Σύνδεσμο και όχι με μεμονωμένα μέλη του.

«Καλούμε το Σύνδεσμο Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, καθώς και τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων-μη μέλη του Συνδέσμου να σεβαστούν την παραπάνω συμφωνία και να συνυπογράψουν την τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_bbyw0xb6/

Αντιδράσεις - Στη Βουλή η κόντρα…

Η σφοδρή διαμάχη μεταφέρθηκε μέχρι το Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης και Σωκράτης Βαρδάκης κατέθεσαν ως αναφορά την ανοιχτή επιστολή του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Επιστολή στην οποία καταγγέλλεται ότι, «παρά το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία και υπογράφτηκε μία αξιοπρεπής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων με τον εργοδοτικό φορέα των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, ο Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης αρνείται την εφαρμογή της, παρά τις αρχικές εκ του αντιθέτου θέσεις του, συμπαρασύροντας και μερίδα μεγαλοϊδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων-μη μέλη του Συνδέσμου τους, με σκοπό την ακύρωση της τοπικής ΣΣΕ και εφαρμογή ατομικών συμβάσεων εργασίας με εξευτελιστικούς όρους».

Ερώτηση κατέθεσε στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας κ. Σκουρλέτη και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητώντας από την κυβέρνηση να στηρίξει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Εντωμεταξύ, σε παρέμβασή της η ΝΟΔΕ Ηρακλείου εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόφαση απεργιακών κινητοποιήσεων από τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων.

«Όψιμο το ενδιαφέρον της ΝΟΔΕ για τις συμβάσεις όταν το κόμμα της Ν.Δ. συνέβαλε στη διάλυσή τους», η ανταπάντηση του ΕΚΗ, διά στόματος του Στέλιου Βοργιά, στην ανακοίνωση της οργάνωσης για την απεργία των οδηγών τουριστικών λεωφορείων.

Εντωμεταξύ ανακοίνωση απέστειλαν συμπαράταξης απέστειλαν κοινωνικοί φορείς του Ηρακλείου.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News