default-image

Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών από τη Βικελαία Βιβλιοθήκη

Κρήτη
Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών από τη Βικελαία Βιβλιοθήκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη λειτουργία Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η αρμόδια αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Αριστέα Πλεύρη.

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη διοργανώνει τον εαρινό κύκλο σεμιναρίων με το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα "Ευρώπη και δημοκρατία" και διδάσκοντες έγκριτους ειδικούς επιστήμονες.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν το διάστημα από 12 Μαΐου έως 22 Ιουνίου 2015 στην αίθουσα "Ανδρόγεω" και απευθύνονται στην πόλη του Ηρακλείου και ιδίως στους/στις νέους/ες δημότες της, με τη συμμετοχή σε αυτά να είναι ελεύθερη.

Όσοι και όσες το επιθυμούν, μπορούν να εγγραφούν στο γραφείο της Βικελαίας (Χορτατσών & Κυδωνίας 23, τηλ. 2810 301543, καθημερινά από τις 8:00 έως τις 14:00, email: [email protected], υπεύθυνη κ. Στεφανία Τερζάκη), και να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης στο τέλος του σεμιναριακού κύκλου.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει ως εξής:

* Τρίτη 12-5-2015, 8 μ.μ., Γιώργος Οικονόμου (διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Κρήτης): "Ευρώπη, η δυσεύρετη δημοκρατία"

* Τρίτη 26-5-2015, 8 μ.μ., Χρήστος Χατζηιωσήφ (ομότ. καθηγητής Νεότερης Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης): "Αγορά και δημοκρατία στη σύγχρονη Ευρώπη"

* Δευτέρα 15-6-2015, 8 μ.μ., Γιώργος Νικολακάκης (αναπληρ. καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης): "Ευρώπη, δημοκρατία και παγκόσμια τάξη - Πολιτικές μεταμορφώσεις της μεταπολεμικής Ευρώπης"

* Δευτέρα 22-6-2015, 8 μ.μ., Παύλος Σούρλας (καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου, Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών): "Η αξία της δημοκρατίας και η Ευρώπη"

«Πολιτιστικός φάρος η Βικελαία»

Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου η αντιδήμαρχος κ. Πλεύρη τόνισε ότι «παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη δε σταμάτησε στιγμή τις πολιτιστικές της δραστηριότητες. Χάρη στο μεράκι και το φιλότιμο των εργαζομένων σε αυτήν και για αυτήν, εξακολουθεί να είναι ένας πολιτιστικός φάρος για το Δήμο και την πόλη του Ηρακλείου. Ελπίζουμε, με εντατική δουλειά και τη διάθεση που όλοι έχουμε, όταν μεταστεγαστεί στο ανακαινισμένο της κτίριο, να έχουμε κερδίσει το χαμένο χρόνο και να είναι έτοιμη να λειτουργήσει, ως μια βιβλιοθήκη σύγχρονη, όπως αρμόζει στη μακρά ιστορία της».

Στη συνέχεια η κ. Πλεύρη ανακοίνωσε τη λειτουργία του Εργαστηρίου λέγοντας:

«Στο πλαίσιο αυτό, η Βικελαία ανακοινώνει τη φετινή λειτουργία του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών. Τα σεμινάρια του εαρινού κύκλου ξεκινούν στις 12 Μαΐου με το γενικό θέμα "Ευρώπη και Δημοκρατία", ενώ ο φθινοπωρινός κύκλος θα έχει θέμα "Μινωικός Πολιτισμός". Είναι σήμερα μια ευκαιρία να απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό να συμμετέχει στους σεμιναριακούς αυτούς κύκλους με τα πολύ ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα που διοργανώνει το Εργαστήριο».

Όπως είπε η ίδια, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Βικελαίας περιλαμβάνονται επίσης:

- Το Εργαστήριο Ελληνικής Παλαιογραφίας, με υπεύθυνο τον Μανώλη Δρακάκη, που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία κάθε Δευτέρα, στο κτίριο της Βιβλιοθήκης στην οδό Ταξιάρχου Μαρκοπούλου.

- O κύκλος μαθημάτων με θέμα "Μια μικρή ιστορία για ένα μεγάλο κόσμο", από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Ευθυμίου, που έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

- Ο κύκλος των παιδικών εκδηλώσεων που πραγματοποιείται σταθερά: με τον εορτασμό το Μάρτιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στο Πολύκεντρο Νεολαίας και εκδηλώσεις με παραμύθια και άλλες δράσεις για τους μικρούς φίλους της Βιβλιοθήκης που γνώρισαν, με τη βοήθεια των εθελοντών, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τη Νιγηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις σχέσεις τους με τη χώρα μας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Πλεύρη, η Βιβλιοθήκη:

-Εμπλουτίζει διαρκώς το υλικό των βιβλίων της με νέους τίτλους.

-Προχωρεί τις εργασίες τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης του καταλόγου της.

-Συνεχίζει σταθερά το εκδοτικό της πρόγραμμα. Προετοιμάζεται ήδη ο διαγωνισμός για την έκδοση δύο νέων βιβλίων, αυτού για την αρχαία Γόρτυνα του καθηγητή Antonino Di Vitta σε ελληνική μετάφραση, και του Καστροφύλακα από το Βενετσιάνικο αρχείο καθώς και του καινούργιου τεύχους του περιοδικού "Παλίμψηστον".

«Εξάλλου», τόνισε η αντιδήμαρχος, «βρισκόμαστε στη διαδικασία εκπόνησης μελέτης για τη μεταφορά του βιβλιοπωλείου στη μεγάλη γωνιακή αίθουσα του κτιρίου της Βικελαίας στα "Ακτάρικα". Η μεταφορά αυτή, που γίνεται σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Π.Τ.Α.Η., θεωρείται απαραίτητη για να αναδειχθούν οι εξαιρετικές εκδόσεις της Βιβλιοθήκης και να εμπλουτιστεί ο κατάλογος των βιβλίων που διατίθενται.

Στο ίδιο πλαίσιο, στις 6 και 7 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί ένα Πολιτιστικό Διήμερο με μουσική και βιβλία στο αίθριο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Εκεί θα παρουσιαστούν και οι δύο πιο πρόσφατες εκδόσεις της Βιβλιοθήκης, δηλαδή ο δεύτερος κώδικας του Ιεροδικείου Ηρακλείου που αναφέρεται στο λεγόμενο Κρητικό Πόλεμο και στην κατάσταση που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τον τερματισμό του, και το βιβλίο του Βασίλη Ορφανού, "Λέξεις τουρκικής προέλευσης στο κρητικό ιδίωμα".

Παράλληλη εκδήλωση θα είναι μια Έκθεση με τα χαρακτικά της Συλλογής του Δήμου Ηρακλείου που θα φιλοξενηθεί για ένα δεκαήμερο στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Να προστεθεί ότι ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό της επίπλωσης του νέου κτιρίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Η επιτροπή ηλεκτρονικής αποσφράγισης ξεκλείδωσε το διαγωνισμό στις 17 Απριλίου. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών συμμετοχής ξεκίνησε αμέσως και συνεχίζεται έως και σήμερα. Ακολουθεί ο έλεγχος της τεχνικής προσφοράς, των δειγμάτων, και η έκδοση πρακτικού.

Εργαζόμαστε εντατικά προς την κατεύθυνση αυτή», κατέληξε η κ. Πλεύρη, «και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προλάβουμε τις προθεσμίες, ώστε να παραδοθεί το συντομότερο η Βιβλιοθήκη στο κοινό σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News