default-image

Αγέλες αδέσποτων κίνδυνος τροχαίων

Κρήτη
Αγέλες αδέσποτων κίνδυνος τροχαίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τις προσπάθειες, το ζήτημα των αδέσποτων για την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου παραμένει. Ολόκληρες αγέλες σκύλων, από τις οποίες τα περισσότερα μέλη τους έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, περιφέρονται ειδικά τις νυχτερινές ώρες, απειλώντας με την πρόκληση ατυχήματος τόσο οδηγούς αυτοκινήτων, όσο κυρίως δικυκλιστές. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που βλέπουμε τακτικά τα κουφάρια άτυχων ζώων στα πρανή των δρόμων.

Επίσης, αν και από καθαρή τύχη δεν έχει συμβεί περιστατικό επίθεσης, πολλές φορές πεζοί έχουν έρθει αντιμέτωποι με ομάδες σκύλων, η συγκέντρωση και μόνο των οποίων προκαλεί εύλογα φόβο.  

«Εφόσον δεν κλείσει η κάνουλα διοχέτευσης στους δρόμους, δεν πρόκειται να λυθεί το ζήτημα», αναφέρει η πρόεδρος της Φιλοζωικής Οργάνωσης "Ζωφόρος" και γραμματέας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας κ. Μαρία Χουστουλάκη. Εξάλλου, εδώ και καιρό η "Ζωφόρος" και η Ομοσπονδία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σύντομα μη διαχειρίσιμο αριθμό αδέσποτων, αν δε δοθεί έμφαση από τη δημοτική Αρχή στη συστηματική ενημέρωση και την παιδεία, στη συνεργασία με την καθ' ύλην αρμόδια ΕΛ.ΑΣ., ώστε να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του.

Η κ. Χουστουλάκη, μιλώντας στη "Ν.Κ.", διευκρινίζει πως τα αδέσποτα είναι πρώην δεσποζόμενα. Τα δεσποζόμενα είναι αντικείμενο της Αστυνομίας, όπως λέει ο νομοθέτης, και τα αδέσποτα είναι αντικείμενο του Δήμου. Με την εφαρμογή και τον έλεγχο του νόμου από τον αρμόδιο φορέα, που είναι η Αστυνομία, θα λυθεί το ζήτημα, εφόσον ο πολίτης ακόμη δεν έχει την κουλτούρα της υπεύθυνης ζωοφιλίας.

Δημοτικό Κυνοκομείο

Ο Δήμος Ηρακλείου, από την πλευρά του για τα αδέσποτα, μετά και τις προτάσεις της ΠΦΠΟ όσον αφορά στο πρόγραμμα και τις δράσεις του, προχώρησε στη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου. Μάλιστα, όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Ινιωτάκης, αυτό έγινε για πρώτη φορά στα δέκα χρόνια λειτουργίας του κυνοκομείου.

Στο δημοτικό κτηνιατρείο θα μπορούν να προσφέρουν δωρεάν ή με κάλυψη των εξόδων τους τις υπηρεσίες τους Έλληνες και αλλοδαποί εθελοντές κτηνίατροι, για να στειρώνουν και να περιθάλπουν τα αδέσποτα ζώα.

Στο μεταξύ, την επόμενη Τετάρτη 5 Μαΐου για πρώτη φορά έρχονται στην Κρήτη και στο Ηράκλειο εθελοντές Ολλανδοί κτηνίατροι για να υπογράψουν σχετικές συμβάσεις και να κάνουν στειρώσεις από τον Ιούνιο και μετά. Παράλληλα, ο Δήμος προχώρησε στη δημιουργία βάσης δεδομένων στο Δήμο με τα στοιχεία όχι μόνο των αδέσποτων ζώων, αλλά και των ιδιόκτητων σκύλων και των κατόχων τους, σύμφωνα με το Νόμο 4235/14, ώστε να ελέγχεται η ιχνηλασιμότητά τους.

Αν λειτουργήσει σωστά η καταγραφή και η ιχνηλασιμότητα των ζώων, θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι εγκαταλείψεις αυτών, αφού τυχόν θάνατος ή απώλειά του, έχοντας υποχρεωτικά τσιπ, θα δηλώνεται άμεσα στον κτηνίατρο και στο Δήμο. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες 100 δηλώσεις στο Δήμο Ηρακλείου.

"Τσιπάκια"

Όπως είπε η κ. Χουστουλάκη, όλοι πρέπει να βάλουν τσιπάκι στο ζώο τους. Το κόστος είναι χαμηλότατο, αφού αγγίζει τα 5 με 10 ευρώ. Το προμηθεύονται από τους κτηνιάτρους, οι οποίοι και το τοποθετούν. Μετά πάνε στο Δήμο με το χαρτί του κτηνιάτρου και δηλώνουν το ζώο. Διαφορετικά πληρώνουν πλέον πρόστιμο, που αγγίζει τα 300 ευρώ!

Στο μεταξύ, αν η Αστυνομία διαπιστώσει μη ύπαρξη τσιπ και μη καταχώριση στο Δήμο, το πρόστιμο, που είναι διοικητικό, ανέρχεται στα 600 ευρώ!

Ενημέρωση

Την ίδια ώρα, ο Δήμος οργανώνει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και προαγωγή της ιδέας της υπεύθυνης φιλοζωίας: από ενημερώσεις μαθητών, διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων με ειδικούς επιστήμονες, προβολή μηνυμάτων μέχρι καμπάνιες για το θέμα της στείρωσης, του εμβολιασμού, της ηλεκτρονικής σήμανσης και της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων. Όμως αυτό που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα είναι η προσπάθεια από την Αστυνομία όσον αφορά στους ελέγχους.

Παρά τις σχετικές ενημερώσεις στην τοπική ΕΛ.ΑΣ., η τελευταία, λόγω αυξημένων προβλημάτων, δε δείχνει να ασχολείται με το θέμα.

«Προς το παρόν δεν έχουμε δει απτά αποτελέσματα - ελέγχους από πλευράς Αστυνομίας», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ινιωτάκης. Ο ίδιος αναφέρει πως η Αστυνομία του Ηρακλείου δεν έχει πάρει ακόμη τα σκάνερ, ενώ ήδη ο Δήμος έχει προβεί στην αγορά 2-3 σκάνερ για έλεγχο δεσποζομένων.

«Πρέπει να ενεργήσει επιτέλους η Αστυνομία. Μετά την πρόσφατη σύσκεψη δεν έγινε απολύτως τίποτα. Αναμένουμε να δράσει και να κάνει ελέγχους σε περιπολίες ή μετά από καταγγελίες, αν οι ιδιοκτήτες έχουν βάλει τσιπάκι στα ζώα τους, προκειμένου να μην εγκαταλείπονται», αναφέρει και η κ. Χουστουλάκη.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΝΔΡΑ

Εγκατέλειψε πέντε κουτάβια μέσα σε μια κούτα

Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα η Αστυνομία, μετά από σχετική καταγγελία, συνέλαβε έναν άνδρα που εγκατάλειψε πέντε κουτάβια μέσα σε μια κούτα δίπλα από τα σκουπίδια της λαϊκής αγοράς Καμινίων. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. και τη ΜΚΟ "Ζωφόρος", και στο Α' Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου κατέληξαν ο ιδιοκτήτης των ζώων και πωλητής λαχανικών, τα κουτάβια, καθώς και ο καταγγέλλων.

Νωρίτερα στη λαϊκή είχε επικρατήσει ένταση, καθώς πολλοί θεωρούσαν παράλογη τη δίωξη. Τελικά, λόγω έλλειψης χώρου στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου, ο 55χρονος ιδιοκτήτης των ζώων ορίστηκε από την Εισαγγελία Ηρακλείου ως μεσεγγυούχος και αναγκάστηκε να κρατήσει τα σκυλάκια και να τα φροντίσει καταλλήλως.

Η Μαρία Χουστουλάκη εξήγησε ότι σε βάρος του δράστη σχηματίζεται δικογραφία, ενώ αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος.

«Η εγκατάλειψη ζώων, δε θα βαρεθούμε να το λέμε, είναι ποινικό αδίκημα και οφείλουμε να καταγγέλλουμε στις Αρχές εκείνους που τα κακοποιούν και τα παρατούν οπουδήποτε, εκθέτοντάς τα σε θανάσιμους κινδύνους», καταλήγει η κ. Χουστουλάκη.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News