default-image

Χωρίς ομάδα το Ηράκλειο στην πρώτη κατηγορία μετά από 40 χρόνια

Κρήτη
Χωρίς ομάδα το Ηράκλειο στην πρώτη κατηγορία μετά από 40 χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να φύγει και να μη ξανάρθει το 2015 για το ηρακλειώτικο ποδόσφαιρο... Μετά τον ΟΦΗ που αποχαιρέτησε τη Σούπερ Λίγκα εδώ και καιρό, χθες υποβιβάστηκε και ο Εργοτέλης, μετά την ήττα του με 1-2 από την Κέρκυρα στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Ένα Παγκρήτιο στο οποίο κάποιοι βρήκαν τη δύναμη να χειροκροτήσουν και οι υπόλοιποι έφυγαν με κατεβασμένα κεφάλια και αγωνία για το μέλλον αυτής της ομάδας. Μιας ομάδας που είχε επανέλθει δύο φορές μετά τον υποβιβασμό στη Σουπερ Λίγκα αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα δείχνουν πιο δύσκολα από ποτέ...

Από το 1975…

Όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος: Από το μακρινό 1975, που ο ΟΦΗ έπαιξε στην Α' Εθνική, το Ηράκλειο μένει χωρίς ομάδα στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος!

Από το 1975-76 έως το 2004, ο ΟΦΗ ήταν η μοναδική ομάδα από το Ηράκλειο που είχε συμμετοχή στην Α' Εθνική. Το 2004 ανέβηκε ο Εργοτέλης και το 2004-05 για πρώτη φορά το Ηράκλειο εκπροσωπήθηκε με δύο ομάδες στην Α' Εθνική. Το 2005-06 ο Εργοτέλης υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική και επανήλθε το 2006-07, όντας και πάλι μαζί με τον ΟΦΗ.

Το 2007-08 και το 2008-09 συνέχισαν ΟΦΗ και Εργοτέλης να παίζουν μαζί στην Α' Εθνική, με τον ΟΦΗ το 2009 να υποβιβάζεται. Ο ΟΦΗ έπαιξε δύο χρόνια στη Β' Εθνική (2009-10 και 2010-11), με τον Εργοτέλη αυτά τα χρόνια να εκπροσωπεί το Ηράκλειο στην Α' Εθνική.

Ο ΟΦΗ επέστρεψε στην Α' Εθνική το 2011-12, χρονιά που είχε και πάλι το ηρακλειώτικο ποδόσφαιρο δύο ομάδες στα ψηλά "πατώματα". Το φινάλε όμως εκείνη της χρονιάς έφερε υποβιβασμό Εργοτέλη και το 2012-13 μόνο ο ΟΦΗ έπαιξε στην Α' Εθνική.

Το 2013 ο Εργοτέλης επανήλθε και για δύο χρόνια (2013-14 και 2014-15) πάλι Εργοτέλης και ΟΦΗ ήταν μαζί στην Α' Εθνική.

Το 2015 ήταν η πιο άσχημη χρονιά των τελευταίων 40 ετών, αφού έφερε τον υποβιβασμό και των δύο ομάδων και πλέον την επόμενη περίοδο, 2015-2016, το Ηράκλειο δε θα έχει ομάδα στην Α' Εθνική!

Γ. Ταουσιάνης: «Έγινε αξιοπρεπέστατη και αξιόλογη προσπάθεια»

Μπορεί το κλίμα να είναι βαρύ στον Εργοτέλη μετά την επισημοποίηση του υποβιβασμού, έπειτα από την ήττα κόντρα στην Κέρκυρα, όμως ο Γιάννης Ταουσιάνης αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στην προσπάθεια που έκαναν οι ποδοσφαιριστές του.

Ο τεχνικός των "κιτρινόμαυρων" τόνισε πως δεν υπήρχε καθαρό μυαλό κόντρα στους "Φαίακες" υπογραμμίζοντας πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να ζητηθούν ευθύνες για την κατάσταση.

Αναλυτικά, όπως είπε, «έγινε μια προσπάθεια και ιδιαίτερα στα τελευταία παιχνίδια. Δεν μπορώ να έχω παράπονο για τα παιδιά. Προσπαθήσαμε αλλά δεν τα καταφέραμε, δυστυχώς. Υπήρξε πρόβλημα στη διαχείριση του παιχνιδιού μετά το γκολ. Αντέδρασε - και καλά - ο αντίπαλος και δε δείξαμε πως μπορούμε να το διαχειριστούμε. Δεχτήκαμε το 2ο γκολ από μια λάθος πάσα στη δική μας επίθεση. Μας έλειψε το καθαρό μυαλό. Στο δεύτερο γύρο η ομάδα προσπάθησε να κάνει την υπέρβαση. Δεν είναι η ώρα για να κάνουμε τον απολογισμό μας τώρα. Δε θέλω να κερδίσω εντυπώσεις. Έγιναν πολλά λάθη που θα τα δούμε στην ώρα τους.

Η προσπάθεια έγινε και είναι αξιοπρεπέστατη και αξιόλογη. Οι δύο αναγκαστικές αλλαγές μάς χάλασαν τα σχέδιά μας. Από εκεί και πέρα μετράνε και οι λεπτομέρειες. Μπορείς να ματώσεις για να βάλεις γκολ και να το δεχτείς από λάθος δικό σου. Τα ατομικά λάθη είναι της στιγμής και μέσα στο ποδόσφαιρο. Η ομάδα εδώ και πολύ καιρό δίνει τελικούς και δεν είναι και πολύ εύκολο. Δημιουργεί πίεση στον ποδοσφαιριστή και μπορεί να φέρει και λάθος σε ένα ποδοσφαιριστή. Πάντα μέσα στη σεζόν υπήρχαν κομβικά παιχνίδια για τον Εργοτέλη και αυτό δεν ήταν εύκολο».

Κι όμως ο Εργοτέλης είχε για μια ώρα τον έλεγχο (παρά το δοκάρι του Καικούτ στο 0-0) και προηγήθηκε με τον Μπρούνο Χαλκιαδάκη στο 57' με εκπληκτικό σουτ από μακριά! Το συγκρότημα του Γιάννη Ταουσιάνη έδειχνε να κρατάει τη νίκη ελπίδας στα χέρια του αλλά στη συνέχεια κατέρρευσε! Η Κέρκυρα προειδοποίησε με απίστευτη ευκαιρία του Κόντου σε κενή εστία και στο 74' ο Ντιμιτρόφσκι ισοφάρισε 1-1 μετά από σοβαρό λάθος του Σαράνοφ! Σα να μην έφτανε αυτό, πέντε λεπτά αργότερα, μετά από συνδυασμό λαθών ο Κόντος έκανε το 1-2 για τους Φαίακες που ήταν καταδικαστικό για τον ηρακλειώτικο σύλλογο.

Στο 85' ο διαιτητής Κομίνης αρνήθηκε πέναλτι στον Μποέ Καν και τα τελευταία λεπτά είχαν απλά διαδικαστικό χαρακτήρα.

Βέβαια στον Εργοτέλη δεν έφτανε χθες ούτε η ισοπαλία, ενώ οι δύο τελευταίες αγωνιστικές έγιναν τυπική διαδικασία...

Πάγωσαν όλοι με Γκορκς

Έτσι ολοκληρώθηκε άσχημα ένα ματς που είχε ξεκινήσει επίσης άσχημα για τον Εργοτέλη (η κακή μέρα από το "πρωί" φαίνεται) λόγω του σοκαριστικού τραυματισμού και την αλλαγή του Γκορκς μόλις στο 3ο λεπτό. Σε σύγκρουσή του στον αέρα με τον Μαρκόφσκι ο στόπερ του Εργοτέλη έπεσε άσχημα στο έδαφος. Η κινητοποίηση από όλους ήταν άμεση καλώντας το ιατρικό επιτελείο. Το τιμ των "κιτρινόμαυρων" μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και εν συνεχεία τον μετέφεραν στο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο του γηπέδου.  

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αναφορικά με τον τραυματισμό του Λετονού και μετά τη μεταφορά του στο εφημερεύον νοσοκομείο, του έγιναν ράμματα στο κεφάλι όπου είχε ένα βαθύ σκίσιμο, για προληπτικούς λόγους θα έπρεπε χθες να διανυκτερεύσει εκεί και σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο.

Από τη φάση υπέστη μια ελαφριά διάσειση και ο Μαρκόφσκι, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στο ημίχρονο για προληπτικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι πριν το παιχνίδι βραβεύτηκαν από τον Εργοτέλη Τζανακάκης και Χαντί που συμπλήρωσαν 100 συμμετοχές με τους "κιτρινόμαυρους" στη μεγάλη κατηγορία. Αμφότεροι δύσκολα θα συνεχίσουν στο σύλλογο που ανδρώθηκαν και μετά το τέλος της περιόδου...

Εργοτέλης (Γιάννης Ταουσιάνης): Σαράνοφ, Τζανακάκης (54' Γκέντσογλου), Λουβιόν, Γκορκς (13' Λυκογιάννης), Πίτσος, Μπόε, Κανζαφέρης, Καλέ (77' Ολαϊτάν), Χαλκιαδάκης, Γιουσούφ, Τζίλας.

Κέρκυρα (Μιχάλης Γρηγορίου): Κουτζαβασίλης, Βενέτης, Ζορμπάς (61' Ταβάρες), Γκόμες, Μαρκόφσκι (18' Καϊκούτ), Κόντος, Χαβίτο, Σιόντης, Ντιμιτρόφσκι, Ανδρεόπουλος (65' Καρντόζο), Ντιόγκο.

SUPER LEAGUE

Η 32η αγωνιστική

ΟΦΗ-Καλλονή 0-3 α.α.

Νίκη Βόλου-Βέροια 0-3 α.α.

ΠΑΟ-Ξάνθη 2-0

ΠΑΟΚ-Γιάννινα 1-1

Αστέρας Τρ.-Πανθρακικός 2-1

Λεβαδειακός-Ατρόμητος 2-1

Πλατανιάς-Παναιτωλικός 2-0

Πανιώνιος-Ολυμπιακός 2-2

Εργοτέλης-Κέρκυρα 1-2

Η βαθμολογία

1. Ολυμπιακός 74

2. ΠΑΟ 62

3. ΠΑΟΚ 61

4. Αστέρας Τρ. 55

5. ΠΑΣ Γιάννινα 52

6. Ατρόμητος 50

7. Παναιτωλικός 46

8. Ξάνθη 46

9.Καλλονή 43

10. Βέροια 43

11. Κέρκυρα 43

12. Πανιώνιος 42

13. Λεβαδειακός 40

14. Πλατανιάς 40

15. Πανθρακικός 37

16. Εργοτέλης 31

17. ΟΦΗ 13

18. Νίκη Β. 7

Γιώργος Μιμίκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News