Κρήτη

Διαγωνισμός έμμετρης σάτιρας "Παύλος Πολυχρονάκης"

Το διαγωνισμό έμμετρης σάτιρας "Παύλος Πολυχρονάκης" διοργανώνει για 5η φορά η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων με χρηματικά βραβεία συνολικού ύψους 3.900 ευρώ.

Οι όροι του διαγωνισμού έχουν ως εξής:

* Το θέμα του είναι ελεύθερο. Απαραίτητη προϋπόθεση τα ποιήματα να είναι εύκολα κατανοητά από το ευρύ κοινό και να βγάζουν αβίαστα γέλιο.

* Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι απανταχού της γης Έλληνες και ελληνομαθείς, αρκεί τα κείμενα να είναι στην ελληνική γλώσσα.

* Οι στίχοι πρέπει να είναι ισοσύλλαβοι και ομοιοκατάληκτοι και να μην ξεπερνούν τους 32. Επιτρέπεται οποιοδήποτε είδος ομοιοκαταληξίας, όμως δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας στίχος που να μην ομοιοκαταληκτεί με κάποιον άλλον.

* Ποιήματα υβριστικά, συκοφαντικά ή με αισχρό περιεχόμενο θα αποκλείονται.

* Τα κείμενα πρέπει να είναι δακτυλογραφημένα σε μία μόνο σελίδα και υπογεγραμμένα με ψευδώνυμο.

* Οι συμμετοχές να αποσταλούν ταχυδρομικά, με απλή επιστολή, σε 6 αντίγραφα (όχι συστημένα ούτε με κούριερ) μέχρι τις 15 Μαΐου στη διεύθυνση: "Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Νομού Χανίων, 8ης Δεκεμβρίου 44-73.132, Χανιά". Μέσα στον ίδιο φάκελο να υπάρχει ένας μικρός κλειστός φάκελος όπου εξωτερικά θα γραφεί το ψευδώνυμο του διαγωνιζομένου και εσωτερικά θα περιέχονται τα πλήρη στοιχεία του, δηλαδή όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ταχυδρομικός κώδικας και τα τηλέφωνα επικοινωνίας. Ηλεκτρονική διεύθυνση είναι επιθυμητή.

* Η βαθμολογία των κειμένων θα γίνει από 5 ειδικούς κριτές, που προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου και τα ονόματά τους δε θα γίνουν γνωστά πριν από την έκδοση των αποτελεσμάτων. Οι κριτές θα αξιολογήσουν αυτόνομα τις συμμετοχές με βαθμολογική κλίμακα από το 5 έως και το 20 και με ακρίβεια εκατοστού της μονάδας.

Τα βραβεία

Το πρώτο βραβείο συνοδεύεται με το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ, χορηγία του Παύλου Πολυχρονάκη.

Το δεύτερο βραβείο συνοδεύεται με το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ.

Το τρίτο βραβείο συνοδεύεται με το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ.

Το τέταρτο, πέμπτο, έκτο, έβδομο και όγδοο με το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ το καθένα.

Το ένατο, δέκατο, ενδέκατο και δωδέκατο με ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο πρώτης θέσεως μετ' επιστροφής Πειραιάς-Χανιά, αξίας 200 ευρώ, με τα υπερπολυτελή πλοία της ΑΝΕΚ.

Τέλος, προκειμένου να τονιστεί ότι σημασία έχει η συμμετοχή στο διαγωνισμό και όχι η νίκη, καθιερώνεται ειδικό βραβείο για το ποίημα που θα λάβει τη χαμηλότερη βαθμολογία στο διαγωνισμό. Το βραβείο αυτό που θα συνοδεύεται με το συμβολικό ποσό των 100 ευρώ είναι πρόταση και χορηγία του δρ Αλέξανδρου Παπαδερού.

Γιορτή

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο, οπότε θα γίνει και η απονομή των βραβείων σε ειδική επίσημη τελετή- "γιορτή σάτιρας", συνδιοργάνωση της ΕΠΔ και του Δήμου Χανίων. Στην ίδια τελετή θα αναγνωστούν και τα βραβευμένα ποιήματα και άλλα 18 από τα καλύτερα του διαγωνισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 28210/31.984 (κατά προτεραιότητα) και 6973/433.905 ή μπορούν να στέλνουν e- mail στο nikolakakis@chania.eu.

Σχόλια