default-image

Το Συνδικάτο Οικοδόμων νομού Ηρακλείου για το σεισμό

Κρήτη
Το Συνδικάτο Οικοδόμων νομού Ηρακλείου για το σεισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, με αφορμή την ισχυρή σεισμική δόνηση, η οποία σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο νησί, διαπιστώνει πως «αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πόσο απροστάτευτος είναι ο λαός μας απέναντι στα φυσικά φαινόμενα» και διεκδικεί μεταξύ άλλων κατασκευή έργων αντισεισμικής θωράκισης με ευθύνη του κράτους χωρίς ΣΔΙΤ και χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού.  

Ολόκληρη η ανακοίνωση των οικοδόμων:

«Ο νέος ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε χθες το βράδυ στην Κρήτη αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πόσο απροστάτευτος είναι ο λαός μας απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. Η Κρήτη όπως και πολλές περιοχές της χώρας, παραμένουν στην ουσία αθωράκιστες απέναντι σε ένα μεγάλο σεισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη και η 6η παγκόσμια, την ώρα που έχουν υπάρξει καταστροφικοί σεισμοί στο παρελθόν.

Ο πρόσφατος σεισμός παρά το γεγονός ότι δεν είχε μεγαλύτερες συνέπειες - καθαρά τυχαίο - υπενθυμίζει με τον πιο οξυμμένο τρόπο το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης. Μεγάλος αριθμός κτιρίων, όπως σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες, εργατικοί χώροι, βρίσκονται εκτός των αντισεισμικών προδιαγραφών ασφαλείας. Ακόμα και μεγάλος αριθμός κτιρίων που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα χωρίς όμως να γίνεται το παραμικρό για να διασωθούν και με αποτέλεσμα καθημερινά να αποτελούν θανάσιμες παγίδες.

Εσκεμμένα η συζήτηση εστιάζεται στο φυσικό φαινόμενο του σεισμού, ενώ υποβαθμίζονται οι μεγάλες ελλείψεις όσον αφορά στην αντισεισμική προστασία, ελλείψεις που δε δικαιολογούνται από το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνικής.

Η πραγματικότητα αυτή, είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που ακολούθησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ). Στην ίδια ρότα, του ευρωπαϊκού μονόδρομου, κινείται και η σημερινή συγκυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Γιατί, ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ΕΕ, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου. Και άρα οι προτεραιότητες στην κατασκευή έργων και υποδομών απαντούν σε αυτό ακριβώς και όχι στο τι έχει ανάγκη ο λαός.

Σε περίοδο κρίσης και μεγάλης ανεργίας στον κλάδο των κατασκευών, θα μπορούσε μια άλλη αντίληψη για τις λαϊκές ανάγκες, τη λαϊκή κατοικία και προστασία να δώσουν εργασία σε χιλιάδες συναδέλφους, στις κατασκευές.

Υπάρχουν δύο αντιλήψεις, αυτή της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών και αυτή της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων που είναι αντίθετες και αντίπαλες.

Απέναντι στα ψευτοδιλήμματα, ποια ανάγκη μας θα θυσιάσουμε ή ποιος είναι ο ικανότερος διαπραγματευτής των όρων σφαγής μας, πρέπει να αντιτάξουμε και να απαντήσουμε και σ' αυτό το ζήτημα στο πραγματικό πολιτικό δίλημμα: «Παραγωγή έργων και χωροταξικός σχεδιασμός για τις λαϊκές ανάγκες ή για την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων»;

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου διεκδικεί κατασκευή έργων αντισεισμικής θωράκισης με ευθύνη του κράτους χωρίς ΣΔΙΤ και χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού, ουσιαστικό και συνεχή έλεγχο, προσανατολισμό των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή των κανονισμών για την εργασιακή και δημόσια ασφάλεια. Ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα ασφαλή και ποιοτικά, καλύπτοντας το σύνολο των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών, διασφαλίζοντας έτσι και όρους πλήρους, σταθερής και ασφαλούς εργασίας των εργαζομένων στα έργα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News