default-image

"Τσουχτερός" ο τιμοκατάλογος στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο

Κρήτη
"Τσουχτερός" ο τιμοκατάλογος στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχοπέδη εν μέσω οικονομικής κρίσης στην ανάπτυξη Πολιτισμού αλλά και στην ανάδειξη ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στο κοινό της Κρήτης αποτελεί το υψηλό τιμολόγιο στο νέο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, το οποίο έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις σε καλλιτέχνες και ανθρώπους στο χώρο του πολιτισμού, καθώς για μια παράσταση σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου καλούνται να πληρώσουν 370 ευρώ. Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον οι άνθρωποι των τεχνών.

«Η τέχνη δεν τιμολογείται αλλά στηρίζεται», τόνισε o ηθοποιός Αντώνης Διαμαντής, ο οποίος αποδίδει το όλο πρόβλημα στην άγνοια των ιθυνόντων να αφουγκραστούν τη γενικότερη κρίση και στο χώρο τους.

Ο κ. Διαμαντής τονίζει την ανάγκη η ΔΕΠΤΑΗ να ανοίξει διάλογο με τον καλλιτεχνικό κόσμο της Κρήτης, ώστε να δίνονται εναλλακτικές λύσεις στα μικρά καλλιτεχνικά σχήματα, τα οποία σκοντάφτουν στο υψηλό κόστος ενοικίασης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης υποστηρίζει ότι το υψηλό κόστος προκύπτει λόγω των αυξημένων εξόδων λειτουργίας των χώρων και ότι σε καμία περίπτωση η δημοτική Αρχή δεν κερδοσκοπεί σε βάρος του πολιτισμού.

Ο τιμοκατάλογος για τη μίσθωση αιθουσών στο πολιτιστικό στολίδι της Κρήτης, το Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, είναι τσουχτερός και αποτελεί πλήγμα στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Το ποσό των 300 ευρώ + ΦΠΑ για την ενοικίαση της πειραματικής σκηνής αλλά και του παιδικού θεάτρου κρίνεται ως υπερβολικό από τον καλλιτεχνικό κόσμο της Κρήτης που τονίζει την ανάγκη να υπάρξει μια άλλη φιλοσοφία και πολιτιστική πολιτική από τη δημοτική Αρχή.

«Μας ζητήθηκε το ποσό ανά βραδιά 300 ευρώ+ΦΠΑ, δηλαδή περί τα 370 ευρώ τη βραδιά, και μετά από κάποιες συνομιλίες μας έγινε μια μικρή έκπτωση, αν μπορούσαμε να διαθέσουμε εμείς το δικό μας τεχνικό προσωπικό, τα φώτα και τον ήχο που ήταν 200 ευρώ + ΦΠΑ. Και στις δύο περιπτώσεις εμείς σαν θεατρικό σχήμα δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε από τη στιγμή που τα πάγια έξοδα για να παρουσιαστεί μια παράσταση είναι αρκετά μεγάλα», ανέφερε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου "ΟMMA" Studio Αντώνης Διαμαντής.

«Λόγω οικονομικής αδυναμίας δε συμφωνήσαμε για το υψηλό αυτό κόστος για την ενοικίαση της πειραματικής σκηνής στο Πολιτιστικό Κέντρο και έτσι οι παραστάσεις μας για το "Κουαρτέτο" θα πραγματοποιηθούν στο κινηματοθέατρο "Βιτσέντζος Κορνάρος" τη Δευτέρα 18 και 19 Μαΐου.

Δε συμφωνήσαμε για έναν επιπλέον λόγο, διότι δε θέλαμε να μετακυλίσουμε το υψηλό αυτό κόστος στα εισιτήρια, τα οποία διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα (8-9 ευρώ, 5 ευρώ σε φοιτητές-πολύτεκνους-τρίτεκνους και δωρεάν είσοδο σε ανέργους).

Πιστεύω ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες μπορούν να εξευρεθούν μέσα από διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και καλλιτεχνικής επιτροπής, η οποία θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τις προτάσεις μας σε συνδυασμό με το προφίλ του καλλιτεχνικού σχήματος και τις οικονομικές δυνατότητες», πρόσθεσε.

«Ένα πλαφόν για όλους δεν μπορεί να υπάρχει. Είναι ισοπεδωτικό. Δεν μπορεί να έρθει ένα σχήμα με δύο άτομα κι ένα σχήμα με 14 άτομα και με διαφορετικό εισιτήριο, και να είναι το ίδιο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν εκεί κατά πόσο θέλουν να στηρίξουν τις ντόπιες καλλιτεχνικές ομάδες και βεβαίως οι ομάδες να καταλάβουν ότι αυτοί οι χώροι χρήζουν κάποιων συμπεριφορών, όπως να δίδονται κάποια χρήματα για τη συντήρηση των αιθουσών. Ότι θα πρέπει να υπάρχει μια κλιμάκωση κι ένας διαχωρισμός. Θεωρώ ότι αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης Μιχάλης Αεράκης.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_29ttdsyt/

Τι απαντάει η ΔΕΠΤΑΗ: «Είναι πολλά τα έξοδα»

Και ενώ η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει αλύπητα και τον καλλιτεχνικό χώρο, η ΔΕΠΤΑΗ αδυνατεί να αναπροσαρμόσει τις τιμές, καθώς όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της πρόκειται για ποσά που καλύπτουν καθαρά τα λειτουργικά έξοδα.

«Το Πολιτιστικό Κέντρο δεν κερδίζει χρήματα από τις παραστάσεις. Εγώ καλώ, προσκαλώ τον οποιοδήποτε να έρθει να ελέγξει μόνος του τα κόστη. Βγαίνει ένα κοστολόγιο γιατί προσλαμβάνεται προσωπικό ειδικά για εκείνη τη βραδιά», τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Γιάννης Ξυλούρης.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως «το αντίτιμο που δίνεται για χρήση των αιθουσών (πειραματική σκηνή, παιδικό θέατρο, αίθουσες σεμιναρίων) καλύπτει μόνο τα έξοδα λειτουργίας. Προσλαμβάνεται προσωπικό ειδικά για εκείνη τη βραδιά που θα λειτουργεί η αίθουσα. Ειδικότερα, μια καθαρίστρια (μεροκάματο + καθαριστικά, σύνολο 50 ευρώ) κι ένας άνθρωπος στον control room, ο οποίος ρυθμίζει κλιματισμό, ψύξη, θέρμανση, φωτισμό κ.λπ. (αμοιβή 7-8 ευρώ/ώρα). Μια παράσταση διαρκεί 2 ώρες. Αν υπολογίσουμε ότι πρέπει να έρθει μια ώρα νωρίτερα για τις αναγκαίες ρυθμίσεις, καθώς και μια ώρα μετά τη λήξη της παράστασης, για τις απαραίτητες εργασίες, τότε απαιτούνται συνολικά 4 ώρες εργασίας.

Ακόμη ένας φύλακας για να προσέχει τον κόσμο και κυρίως τα παιδιά, στον εξωτερικό χώρο της αίθουσας, για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων, καθώς, όπως ξέρετε, το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου δεν έχει ολοκληρωθεί. Αμοιβή 60 ευρώ.

Επίσης, ένας φύλακας που επίσης θα επιτηρεί τον κόσμο. Αμοιβή 60 ευρώ. Ηχολήπτης ο οποίος αμείβεται με 10 ευρώ/ώρα (απαιτείται η απασχόλησή του για 4 ώρες για μια παράσταση δύο ωρών, καθώς υπολογίζεται η προσέλευση αλλά και η αποχώρησή του, μια ώρα πριν και μια ώρα μετά από την έναρξη/λήξη της παράστασης). Στα παραπάνω λειτουργικά έξοδα, δεν υπολογίζουμε το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ, αν προσθέσουμε υπάλληλο για να λειτουργήσει το κυλικείο, τότε το ποσό υπερβαίνει στα 300 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ)», υπογραμμίζει ο κ. Ξυλούρης.

«Δεν μπορεί η ΔΕΠΤΑΗ αυτήν τη στιγμή να σηκώσει αυτά τα κόστη. Ίσως κάναμε κακώς που ανοίξαμε τα πειραματικά θέατρα, ενώ δεν έχει γίνει η τεχνική παραλαβή του έργου», πρόσθεσε.

Με την ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου, τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μείωση του τιμολογίου έως και 70% δηλώνει παράλληλα ο κ. Ξυλούρης, ο οποίος ανέφερε ότι από το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρχει η δυνατότητα μίσθωσης και των αίθριων χώρων του Πολιτιστικού Κέντρου, για τις ανάγκες εκδηλώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα.

Γεωργία Μακάκη, Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News