default-image

Στον αέρα απειλεί να τινάξει τους αγρότες η φορολογία

Κρήτη
Στον αέρα απειλεί να τινάξει τους αγρότες η φορολογία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον αέρα απειλεί να τινάξει τους αγρότες και συνολικά τον πρωτογενή τομέα, η φορολογία, που ανάμεσα στις καλά κρυμμένες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, προβλέπεται φορολόγηση με 13% όχι μόνο από το πρώτο ευρώ εισοδήματος αλλά φορολόγηση των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων.

Μέχρι και για τις επιδοτήσεις αλλά και τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές στις καλλιέργειες που λαμβάνουν θα φορολογηθούν οι αγρότες, που ακόμη και αν δεν το γνωρίζουν, πέρα από τη φορολογία από το πρώτο κιόλας ευρώ με 13%, θα πρέπει να υπολογίζουν ως φορολογητέο εισόδημα μέχρι και την ενιαία ενίσχυση.

Η παγίδα στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη και είναι καλά κρυμμένη μέχρι στιγμής ανάμεσα στις υπόλοιπες διατάξεις. Όπως εξηγούν οι αγρότες της Κρήτης, αποτελεί την βόμβα που είναι 'έτοιμη να σκάσει στα χέρια των παραγωγών και να καταστρέψει συθέμελα τον πρωτογενή τομέα.  

Παρά τις δεσμεύσεις στις οποίες ήδη έχει προχωρήσει η κυβέρνηση και αφορούν στην τροποποίηση του νομοσχεδίου για τους αγρότες τουλάχιστον για την φορολόγηση επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, μέχρι σήμερα καμία πρόβλεψη δεν έχει υπάρξει. Με τους φοροτεχνικούς να εξηγούν ότι αν και υπάρχει χρόνος, αυτός είναι ελάχιστος, αφού μέσα στο επόμενο διάστημα ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τα παραδείγματα σοκάρουν. Αγρότης που είχε το 2013 καθαρό εισόδημα ύψους 3.000 ευρώ από την πώληση αγροτικών προϊόντων και εισέπραξε άλλες 3.000 ευρώ από επιδοτήσεις, άρα το συνολικό του εισόδημα ανήλθε το 2013 στις 6.000 ευρώ και δεν πλήρωσε φόρο εισοδήματος. Με το ίδιο εισόδημα το 2014 θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος ύψους 780 ευρώ ενώ μαζί με την προκαταβολή φόρου 55% θα του βεβαιωθεί με το εκκαθαριστικό το συνολικό ποσό των 1.209 ευρώ. Μάλιστα, τα μισά από αυτό το ποσό είναι φόρος που αναλογεί στις αγροτικές επιδοτήσεις.

Έτοιμοι να συγκρουστούν διεκδικώντας το δικαίωμα να καλλιεργούν εμφανίζονται οι αγρότες, που διευκρίνισαν ότι στο ενδεχόμενο να ισχύσει αυτή η παράμετρος του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος, ο πρωτογενής τομέας είναι βέβαιο ότι θα απειληθεί άμεσα με αφανισμό.

Της Ράνιας Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News