default-image

Το Πολιτιστικό Κέντρο συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο

Κρήτη
Το Πολιτιστικό Κέντρο συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα της λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου και του κόστους που καλούνται να πληρώσουν τα σχήματα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του, συζητήθηκε απόψε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Το θέμα έφερε στο Συμβούλιο ο Ηλίας Λυγερός, ο οποίος τόνισε ότι το αντίτιμο που καλούνται να πληρώσουν στην ΔΕΠΤΑΗ οι φορείς και σύλλογοι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου, είναι έως και τρεις φορές παραπάνω από το ανάλογο κόστος σε άλλες πόλεις. Επεσήμανε μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό δε στηρίζουμε τα πολιτιστικά σχήματα της πόλης.

Στον κ. Λυγερό απάντησε ο πρέοδρος της ΔΕΠΤΑΗ κ. Ξυλούρης, ο οποίος δέχτηκε ότι το κόστος είναι υψηλό και ότι τα σχήματα αυτά δίνουν ζωή στον πολιτισμό της πόλης. Ωστόσο από την άλλη τόνισε ότι σε καμία περίπτωση το Πολιτιστικό Κέντρο δεν επιθυμεί να "εισπράξει χρήματα", απλώς η προσπάθεια που γίνεται είναι για να καλυφθούν τα λειτουργικά του έξοδα και τα σχετικά κόστη.

Αλλά θέματα

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκαν και άλλα δύο θέματα. Το ένα είναι αυτή της επαναλειτουργίας του δημοτικού κοιμητηρίου Αγίου Κωνσταντίνου ως προς τους οικογενειακούς τάφους. Και το άλλο θέμα ήταν ο διαχειριστικός έλεγχος μέσω ορκωτού λογιστή.

Και για το θέμα αυτό έκανε παρέμβαση ο κ. Λυγερός, αναφέροντας ότι το

Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση πέντε μήνες να προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο μέσω ορκωτών λογιστών και αναρωτήθηκε γιατί υπάρχει καθυστέρηση.

Ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός που απάντησε, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κάποια μεταβολή ως προς την απόφαση, αφού προβλέπεται να γίνει κανονικά ο σχετικός διαγωνισμός. Ωστόσο υπάρχουν κάποια διαδικαστικά προβλήματα, όπως ένας έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο που βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχει κάποια καθυστέρηση.

Το κοιμητήριο

Ένταση δημιουργήθηκε όταν πήρε το λόγο ο κ. Κασσαπάκης με αρκετούς δημότες να αντιδρούν στη θέση του, ότι είναι παράνομο να επαναλειτουργήσει το κοιμητήριο. «Νομιμοποιείτε την παρανομία που γινόταν μέχρι τώρα να γίνονται ταφές», τόνισε απευθυνόμενος στη δημοτική Αρχή, «να εφαρμοστεί η απόφαση όπως το 2003», σημείωσε κλείνοντας.

Νωρίτερα, ο κ. Λυγερός ανέφερε πως η απόφαση που είχε παρθεί το 2003 στηριζόταν σε διαπιστώσεις στις οποίες προχώρησε στο κλείσιμο του κοιμητηρίου υπήρξε προσφυγή στο ΣτΕ η οποία απορρίφθηκε - υιοθέτησε την απόφαση του Δ.Σ. Παρενέβη ο κ. Πασπάτης τονίζοντας πως «αν θυμάμαι καλά δεν υπήρχαν υγειονομικοί λόγοι το 2003».

Ο κ. Λυγερός: «Πιστεύετε ότι με αυτή την μελέτη ξεπερνάτε το σύνολο των προβλημάτων που έχουν τεθεί από το ΣτΕ; Η απόφαση που πήραμε για να γίνει η μελέτη επαναλειτουργίας ήταν πριν 15 μέρες», τόνισε ο κ. Λυγερός, «ήταν αρκετό το διάστημα για επαρκή στοιχεία; Η μελέτη που εκπόνησε ο δήμος δίνει όλες τις απαντήσεις; Έχει η δημοτική Αρχή κάποια άποψη για συνολική αντιμετώπιση του κοιμητηρίου; Θα κάνουμε εμείς αναίρεση της απόφασης του ΣτΕ;

Η κ. Ξημέρη: «Εμείς πάμε να προσφύγουμε στην παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ; Ως Δημοτικό Συμβούλιο μπορούμε να το κάνουμε;».  

Ο κ. Μαμουλάκης: «Ο κύριος κορμός είναι μια τεχνική έκθεση για να επιχειρηματολογήσει σε θέματα που αφορούν το κοιμητήριο. Ξεκάθαρα ναι πιστεύουμε ότι θα λυθούν υγειονομικού και όχι μόνο χαρακτήρα θέματα για τους οικογενειακούς τάφους. Ήταν επείγον το θέμα γι' αυτό κινήθηκαν γρήγορα οι διαδικασίες. Το βασικό πρόβλημα είναι η τριετούς διάρκειας τάφοι. Καταδεικνύεται και από την έκθεση. Υπάρχει πρόβλημα με τα όμβρια ύδατα σε αυτούς. Ως προς την απόφαση του ο Ξυλούρης απάντησε ότι τα δεδομένα που βασίστηκε η προηγούμενη απόφαση δήμου και ΣτΕ δε στηρίζονται στη παρούσα φάση».

Ο κ. Λαμπρινός: «Μεσολάβησαν δώδεκα χρόνια στα οποία ο δήμος Ηρακλείου έκανε έργα, οι ταφές ήταν ευάριθμες και όχι υπεράριθμες. Έγινε γεώτρηση για νερά και έγιναν βελτιώσεις σε αποχετευτικό και αποστραγγιστικό, στη μελέτη διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει υγειονομικό ζήτημα, απλά συνιστά να βελτιωθεί το αποστραγγιστικό, αυτό για να αντιμετωπιστούν έκτακτες καιρικές συνθήκες».

Η απόφαση που πάρθηκε κατα πλειοψηφία αφορά την έγκριση της μελέτης.

Νικολέτα Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News