default-image

Σύμπραξη Πολιτείας-πολιτών για τη μείωση ενεργειακού κόστους

Κρήτη
Σύμπραξη Πολιτείας-πολιτών για τη μείωση ενεργειακού κόστους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε διεθνή ημερίδα στην Αθήνα, που διοργανώθηκε στo πλαίσιo του προγράμματος REMIDA, με θέμα "Συνεργασία μεταξύ δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και πολιτών με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους", συμμετείχε ο Δήμος Χερσονήσου.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο "Λ. Ζέρβας" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, συμμετείχαν πάνω από 300 εκπρόσωποι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και της αξιοποίησης αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας, όπως είναι το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΚΑΠΕ, το ΕΚΤ, η ΕΛΕΤΑΕΝ, ο ΠΑΣΕΠΠΕ, Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs), τράπεζες, καθώς και σπουδαστές και καθηγητές από μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του EKETA και το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το Δήμο Χερσονήσου εκπροσώπησαν οι κ. Μιχάλης Τζαγάκης, ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. και Φανή Αναστασίου, ΠΕ Χημικών, οι οποίοι παρουσίασαν τις πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθειες του Δήμου στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσεων Αειφόρου Ενέργειας, που έχει εκπονήσει ο Δήμος από το 2012 (έτος προσχώρησης στο Σύμφωνο των Δημάρχων).

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Χερσονήσου, αφού παρουσίασαν το προφίλ του Δήμου, στη συνέχεια αναφέρθηκαν στη συμμετοχή του στο Σύμφωνο των Δημάρχων, καθώς και σε άλλες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας (E2Stormed, Πράσινο Ταμείο), ενώ έγινε εκτενής αναφορά στη δράση "Ενεργειακοί Επιθεωρητές εν δράσει", με τη συμμετοχή μαθητών, καθώς και εθελοντών-επαγγελματιών, που στόχο είχε την ευαισθητοποίηση, την ενεργοποίηση και την εκπαίδευση των μικρών μαθητών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και την ενημέρωσή τους για τις σχετικές τεχνολογίες και την ισχύουσα νομοθεσία. Να σημειωθεί ότι η δράση αυτή είχε βραβευτεί ως καλή πρακτική στα πλαίσια του προγράμματος MEDEEA.

O Gunter Pauli, εμπνευστής της Γαλάζιας Οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, έθεσε το πλαίσιο λέγοντας ότι οι πολίτες μπορούν να πετύχουν πολλά αξιοποιώντας αυτά που απλόχερα προσφέρει η φύση, αρκεί να θέτουν στόχους, να καθορίζουν στρατηγικές και να εμπνέουν τα παιδιά τους.

Σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη ξεκινήσει στη χώρα μας ο Ενεργειακός και Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Σίφνου, η Λακωνική Βιοενεργειακή Σπάρτης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΣΤΕΒΙΑ ΕΛΛΑΣ στη Λαμία, ο Συνεταιρισμός ΚΑΛΛΟΝΗ-ΚΕΛΛΙΑ στην Τήνο, ο Δήμος Χερσονήσου στην Κρήτη, η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας, ο Δήμος Αγιάς, ο Δήμος Πάτρας και η Greenpeace Ελλάδας, και πολλοί άλλοι που βρίσκονται ήδη σε εγρήγορση, δείχνοντας πως η συνεργασία δεν αποτελεί πλέον ουτοπία.

Στην επίτευξη αυτού του στόχου θα έχουν σημαντική υποστήριξη από τις Καινοτόμες Τεχνολογίες που αναπτύσσουν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.  

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν εκτενέστερα για τα αποτελέσματα της ημερίδας στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: www.erfc.gr/remida-athens  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News