default-image

Μικρή… Ανάσταση για την αγορά

Κρήτη
Μικρή… Ανάσταση για την αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρή "Ανάσταση" είδαν να γίνεται στα καταστήματα και κατά συνέπεια και στον τζίρο τους οι καταστηματάρχες του Ηρακλείου τις ημέρες του Πάσχα. Σε αυτό συνέβαλε η αλλαγή του σκηνικού του καιρού, που έδωσε τελικά την ευκαιρία στον κόσμο να κατέβει για ψώνια, με την κίνηση να κορυφώνεται το Μεγάλο Σάββατο για τις αγορές της τελευταίας στιγμής.

Έτσι, στην πλειοψηφία τους οι έμποροι χαρακτηρίζουν ικανοποιητική την αγοραστική κίνηση όπως αυτή εξελίχθηκε φέτος, μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε η αγορά τις ημέρες της Μεγαλοβδομάδας λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και των έντονων βροχοπτώσεων, που δεν απέτρεπαν στον καταναλωτή την έξοδο από το σπίτι. Βέβαια, πέρα από τον καιρό, τα πράγματα θα πήγαιναν πολύ καλύτερα αν υπήρχαν και χρήματα στις τσέπες του κόσμου, που λόγω της κρίσης τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κατά πολύ αλλάξει τις παλιές αγοραστικές τους συνήθειες.

Μικρό καλάθι

Για μια ακόμη χρονιά και αυτές τις γιορτές οι Ηρακλειώτες ήταν φειδωλοί στις αγορές τους. Ξόδεψαν πολύ λιγότερα χρήματα και περιορίστηκαν μόνο στα απολύτως απαραίτητα. Κάτι που βέβαια γνώριζαν εκ των προτέρων οι έμποροι, γι' αυτό και κρατούσαν... μικρό καλάθι.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αγορές του Πάσχα έπαιξαν τα δώρα για τα παιδιά και τις ονομαστικές εορτές, ενώ σε πολύ καλά επίπεδα κινήθηκαν και τα είδη τροφίμων, με τους πολίτες, εν μέσω κρίσης, να κοιτούν πρώτα το στομάχι και μετά όλα τ' άλλα.

Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες που είδαν κόσμο να μπαίνει στα καταστήματά τους ήταν οι κρεοπώλες, οι οπωροπώλες και οι έμποροι ειδών παιδικής ένδυσης και υπόδησης, όπως επίσης τα καταστηματάρχες παιχνιδιών και δώρων και κατά δεύτερο λόγο ένδυσης και υπόδησης για ενήλικες. Ωστόσο, όπως κάθε Πάσχα, έτσι και φέτος, μεγάλη ώθηση στην αγοραστική κίνηση έδωσαν και τα δώρα των νονών για τα βαφτιστήρια, αλλά και των παππούδων στα εγγόνια.

Τα κρεατικά

Αξιοσημείωτη πάντως είναι και η στροφή που παρατηρήθηκε στα κρεοπωλεία τις τελευταίες ώρες, μόλις δηλαδή άρχισε να φαίνεται η σταδιακή αλλαγή των καιρικών φαινομένων το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Έτσι, ενώ τα τερτίπια του καιρού είχαν δημιουργήσει αμφιβολία σε όσους ήθελαν να στήσουν σούβλες και να βάλουν πάνω τον οβελία και τα κοκορέτσια, όπως προστάζει το έθιμο, οπότε και περίμεναν την τελευταία στιγμή να αποφασίσουν τι τελικά θα πράξουν, μόλις είδαν τον ήλιο έσπευσαν στα κατά τόπους κρεοπωλεία, όπου από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και μετά σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές καταναλωτών. Έτσι, πολλά από αυτά ξεπούλησαν, με αποτέλεσμα να ξεμείνουν από εμπόρευμα.

Ούτε για δείγμα

Η κίνηση στα κρεοπωλεία για την αγορά αρνιού και κατσικιού κορυφώθηκε αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, με τον κλάδο να εκφράζει την ικανοποίησή του. Σύμφωνα μάλιστα με το μέλος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Μιχάλη Μαθιουδάκη, αρνιά δεν έμειναν ούτε για δείγμα στην αγορά, με τους καταναλωτές να εμπιστεύονται και φέτος τα παραδοσιακά κρεοπωλεία για τις αγορές τους. Αυξημένη όμως ήταν η κίνηση και στα μανάβικα, ενώ μεγάλη κινητικότητα σημειώθηκε επίσης στα ζαχαροπλαστεία και τα αρτοποιεία, όπου οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό δεν προλάβαιναν να βγάζουν τα παραδοσιακά τσουρέκια, καλιτσούνια αλλά και ψωμί.

Κορύφωση

Καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας, η αγορά του Ηρακλείου και όχι μόνο είχε πέσει θύμα του κακού καιρού. Ο κόσμος φοβήθηκε το κρύο, το δυνατό αέρα, τις βροχές και το χαλάζι και δεν κατέβηκε στα μαγαζιά, με συνέπεια οι έμποροι να μετρούν τις πληγές τους και να κάνουν και εκείνοι λόγο για μεγάλη καταστροφή. Όμως όλο αυτό άλλαξε εντελώς το Μεγάλο Σάββατο, οπότε και το αγοραστικό ενδιαφέρον κορυφώθηκε. Τα καταστήματα άνοιξαν στις 9 το πρωί και έκλεισαν στις 3 μετά το μεσημέρι και οι εμπορικοί δρόμοι πλημμύρισαν με χιλιάδες πολίτες από πολύ νωρίς το πρωί, οι οποίοι κατέβηκαν για βόλτα, για καφέ, αλλά και για τις αγορές για το πασχαλινό τραπέζι, οπότε και στο εμπορικό κέντρο της πόλης δεν έπεφτε καρφίτσα, ενώ σε αρκετούς δρόμους σημειώθηκε κυκλοφοριακό έμφραγμα.

Ικανοποίηση

Έτσι, αν και τις προηγούμενες ημέρες οι ισχυροί άνεμοι, το χαλάζι και οι βροχές έβαλαν... τρικλοποδιά στην τοπική αγορά, με τους εμπόρους να τραβούν τα μαλλιά τους βλέποντας άλλη μια εορταστική περίοδο να πηγαίνει χαμένη, ο σχετικά καλός καιρός ήρθε να τους αποζημιώσει αφού ανέβασε την ψυχολογία των καταναλωτών, που συνδύασαν τη βόλτα στην αγορά με στιγμές ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης στα καφέ του Ηρακλείου, που επίσης γέμισαν από κόσμο.

Ικανοποιητική χαρακτήρισε την κίνηση του Μεγάλου Σαββάτου στα μαγαζιά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης.

Επέστρεψαν με καλό καιρό

Πάντως, ο καιρός ανήμερα του Πάσχα αποζημίωσε το σύνολο των Ελλήνων, που μετά τις νεροποντές που τους κρατούσαν δέσμιους στο σπίτι, βγήκαν στις αυλές των σπιτιών και των εξοχικών τους στα χωριά, προκειμένου να χαρούν την ηλιοφάνεια και να το γιορτάσουν. Έτσι, εκατοντάδες Κρητικοί επέλεξαν και αυτές τις γιορτές να αποδράσουν από τα αστικά κέντρα, προκειμένου να βρεθούν στα χωριά της περιφέρειας και να ψήσουν τον παραδοσιακό οβελία. Ωστόσο, αρκετοί ήταν και εκείνοι που προτίμησαν να παραμείνουν στο Ηράκλειο, για να απολαύουν την ηρεμία μιας άδειας πόλης, χωρίς κυκλοφοριακό και φασαρία, γιορτάζοντας έτσι με το δικό τους τρόπο την Ανάσταση.

Τόσο ανήμερα του Πάσχα όσο και χθες, οι κεντρικοί δρόμοι και οι πλατείες ήταν σχεδόν άδεια από αυτοκίνητα, με τους πολίτες με αισιοδοξία και σύμμαχο τον καλό καιρό να κάνουν τη βόλτα τους ξεφεύγοντας για λίγο από το άγχος της καθημερινότητας. Τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά χθες, ενώ λιγοστοί ήταν και οι εργαζόμενοι που έμειναν στα πόστα τους για να εξυπηρετήσουν τους ξένους και τους Έλληνες επισκέπτες του Ηρακλείου.

Η επιστροφή

Η επιστροφή των εκδρομέων στο κλεινόν άστυ ξεκίνησε σταδιακά από χθες το απόγευμα, με τα μέτρα της Τροχαίας να είναι ενισχυμένα ιδιαίτερα στις εθνικές οδούς, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν μεγάλη. Ενισχυμένη ήταν η αστυνόμευση και στους κάθετους δρόμους προς την ενδοχώρα της Κρήτης, καθώς η μεγαλύτερη μάζα των πολιτών είχε επιλέξει το χωριό για τον εορτασμό της Ανάστασης.

Έκτακτα μέτρα παράλληλα βρίσκονται σε ισχύ σε όλα τα λιμάνια αλλά και τα αεροδρόμια της χώρας, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατηγού κοινού και την αντιμετώπιση των λιγότερων δυνατών προβλημάτων, μιας και η κίνηση στις πύλες εισόδου και εξόδου αναμένεται να είναι αυξημένη και σήμερα.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News