Κρήτη

Το μετέωρο της Καλαμαύκας με τη μορφή του Εσταυρωμένου

Μία από τις πιο όμορφες γωνιές της ορεινής Ιεράπετρας είναι κι αυτή που απλώνεται γύρω από τα χωριά της Καλαμαύκας και της Ανατολής. Οι έρευνες των γεωλόγων έχουν δείξει ότι στο μέρος αυτό έλαβαν χώρα γεωλογικές διεργασίες όμοιες με αυτές στη Θεσσαλία, που είχαν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό των μετεώρων της Καλαμπάκας.

Φυσικά τα μετέωρα της ευρύτερης περιοχής της Καλαμαύκας στερούνται της επιβλητικότητας των θεσσαλικών, όμως ό,τι η φύση τούς στέρησε σε όγκο και ύψος τούς το έδωσε σε ποικιλόμορφους σχηματισμούς.

Σε αυτούς τους ορεινούς όγκους περιδιαβαίνει κάθε φορά που επιστρέφει στη γενέτειρα του ο εκπαιδευτικός-σπηλαιολόγος και μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Μιχάλης Πιτυκάκης, ανακαλύπτοντας και απαθανατίζοντας με το φωτογραφικό του φακό βραχομορφές που δεν μπορεί να τις δει ο οποιοσδήποτε, όπως εκείνες που μας θυμίζουν τον Ιησού Χριστό πάνω στο Σταυρό του μαρτυρίου, τις οποίες έχει εντοπίσει στην Καλαμαύκα Ιεράπετρας αλλά και στην Καππαδοκία, όπου ταξίδεψε πέρυσι και μαγεύτηκε από τις ομορφιές του πέτρινου τοπίου.

Ο κ. Μιχάλης Πιτυκάκης

«Με αυτόν τον τόσο ενδιαφέροντα βραχώδη κόσμο, ασχολούμαι ως σπηλαιολόγος και όχι μόνο, περισσότερο από 15 χρόνια, ανακαλύπτοντας εκτός από άγνωστα σπηλαιοβάραθρα και μια πλειάδα βραχομορφών. Ο μεγάλος αυτός αριθμός εξέπληξε τους γεωλόγους που έσπευσαν να τις συμπεριλάβουν στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων της Ελλάδας.

Έτσι, αν και μέχρι τώρα έχω καταγράψει πάνω από 100 βραχομορφές, θα έλεγα ότι δεν έχουν ανακαλυφθεί όλες. Συνεχώς προστίθενται νέες και τις περισσότερες φορές προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση σ' αυτούς που αρέσκονται σε διαφορετικού είδους εξορμήσεις. Τέτοιες είναι ο Πέτρινος Θεός, η Σφίγγα, οι Νεράιδες του Χαυγά, ο Χαμογελαστούλης, ο Ρινόκερος, η Βακτριανή Καμήλα, πολλά "Μοάι" αλλά και εκτός Καλαμαύκας, όπως ο Γέρος της Δημοκρατίας, ο Δίας στο Δικταίον Άντρον και τόσες άλλες», μας λέει ο ανήσυχος φυσιοδίφης και ερευνητής από την Καλαμαύκα.

Μία από τελευταίες ανακαλύψεις του είναι και αυτή που μου του αποκαλύφθηκε σε μία εαρινή του εξόρμηση προς τη θέση "Μεγάλη Κορφή" της Καλαμαύκας.

«Είναι ο Εσταυρωμένος με το ακάνθινο στεφάνι, έχοντας μάλιστα απέναντί του κι ένα από τους ληστές. Βρέθηκε σε πολύ μικρό σπήλαιο μετά από παρατήρηση της σύστασης των πετρωμάτων στο συγκεκριμένο σημείο. Έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση, γιατί είναι μέχρι τώρα η πρώτη βραχομορφή στην περιοχή μας με θεματογραφία από τη χριστιανική ζωή. Γενικά πάντως τέτοια μεγάλη συχνότητα βραχομορφών δε συνηθίζεται στο νησί μας αλλά νομίζω και στην υπόλοιπη Ελλάδα γενικότερα.

Αν έπρεπε να τις αντιπαραβάλω με κάποιο άλλο μέρος του κόσμου θα ήταν αυτό της Καππαδοκίας. Στο περσινό ταξίδι μου στα ενδότερα της γείτονας χώρας με το συνάδελφο Σπύρο Μπλαζάκη μού δόθηκε η ευκαιρία να απαθανατίσω πληθώρα παρόμοιων βραχομορφών», προσθέτει ο Μιχάλης Πιτυκάκης.

«Στη διάρκεια του περσινού μου ταξιδιού, μπόρεσα να απαθανατίσω πλήθος γλυπτών της φύσης, που σε πολλές περιπτώσεις μου θύμισαν τη γενέτειρά μου. Από αυτές είδατε δύο που έχουν να κάνουν με απεικονίσεις του Ιησού. Εσείς με τη σειρά σας μπορείτε να διαπιστώστε και να αποφανθείτε εάν η φύση προσέγγισε περισσότερο το πρόσωπο του Θεανθρώπου στην Καλαμαύκα η στην Καππαδοκία», καταλήγει ο Μιχάλης Πιτυκάκης.

Η Καππαδοκία

Η μοναδικότητα της Καππαδοκίας οφείλεται στην ηφαιστειογενή δραστηριότητα που χαρακτηρίζει αυτήν την περιοχή και η οποία δραστηριότητα έλαβε χώρα πριν από μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Η στάχτη, η λάβα και ο βασάλτης που ξεπήδησαν από τις άκρες των τεκτονικών πλακών, που συναντιούνται στο συγκεκριμένο αυτό σημείο, κάλυψαν ολόκληρη την περιοχή με στρώμα ελαφριού πορώδους πετρώματος. Στη συνέχεια η βροχή και ο αέρας άρχισαν να σμιλεύουν τις εξωτερικές επιφάνειες που με τη βοήθεια και άλλων εξωγενών παραγόντων δημιούργησαν με την πάροδο του χρόνου ποικιλόμορφους γεωλογικούς σχηματισμούς, τις γνωστές νεραϊδοκαμινάδες.

Κάτω από το μαλακό αυτό πέτρωμα διάφοροι λαοί που κατοίκησαν την περιοχή ζήτησαν προστασία από τους εχθρούς σε υπόγεια καταφύγια που έσκαψαν βαθιά μέσα στη γη σε βάθος μέχρι και 60 μέτρα.

Αργότερα στα ίδια αυτά μέρη, οι Βυζαντινοί με τη βοήθεια των Ακριτών αντιμετώπισαν κατ' επανάληψη τις επιθέσεις των Περσών, αλλά και άλλων εχθρών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να εγκαθιδρυθεί το χριστιανικό στοιχείο που είχε ξεκινήσει δυναμικά, αφού από εκεί κατάγονταν τρεις σπουδαίοι πατέρες της εκκλησίας μας: ο Μέγας Βασίλειος, ο αδελφός του Γρηγόριος, αλλά και ο φίλος τους Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός.

Ο Ιησούς του Ρίο ντε Τζανέιρο σε βράχο της Καππαδοκίας

Εκατοντάδες εκκλησίες ανοίχθηκαν μέσα στους βράχους κυρίως μετά το 8ο αιώνα και κοσμήθηκαν στη συνέχεια με ενδιαφέρουσες αγιογραφίες. Ακόμα και ολόκληρες μοναστικές πολιτείες αναπτύχθηκαν στο εσωτερικό αυτών των βράχων.

Όλο αυτό σύμπλεγμα, λόγω της μοναδικότητάς τους, είναι σήμερα υπό την προστασία της UNESCO, το οποίο μάλιστα έχει συμπεριλάβει στα Μνημεία Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η περιδιάβαση σήμερα αυτού του υπαίθριου μουσείου, κυρίως στην Κοιλάδα Γκιόρεμε, δίνει τη δυνατότητα να θαυμάσει κανείς όμορφους γεωλογικούς σχηματισμούς, που πολλοί απ' αυτούς φιλοξενούν και χριστιανικές εκκλησίες, αλλά δίνει συγχρόνως στον επισκέπτη τη δυνατότητα αναζήτησης βραχομορφών στην εξωτερική επιφάνεια των βράχων.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια