default-image

Προσδοκούν ανάσταση... αγορών (video)

Κρήτη
Προσδοκούν ανάσταση... αγορών (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη δική τους οικονομική... ανάσταση προσδοκούν τις πασχαλινές ημέρες οι έμποροι. Ο κόσμος του Ηρακλείου παραμένει φειδωλός στις αγορές του, παρότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων και οι τιμές θεωρούνται καλές. Μέχρι στιγμής η κίνηση είναι ιδιαίτερα υποτονική, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης, γεγονός που έχει να κάνει και με την αβεβαιότητα του κόσμου εξαιτίας του γενικότερου πολιτικοοικονομικού κλίματος.

«Εκτός από την οικονομική κρίση, είναι και αυτή η αβεβαιότητα που υπάρχει και η οποία έχει κυριολεκτικά διαλύσει τη διάθεση των καταναλωτών για αγορές. Πέρα από το οικονομικό πρόβλημα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στις αγορές. Οι καταναλωτές δεν αγοράζουν. Φοβούνται. Υπάρχει ένας φόβος κι έχει κυριαρχήσει στις αγορές. Αυτή η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, αυτά που κάθε μέρα ακούμε επηρεάζουν πάρα πολύ αρνητικά τις αγορές. Υπάρχει πρόβλημα, το οποίο έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κόσμος δε θέλει να αγοράσει, δεν μπορεί, οι τράπεζες έχουν διαλύσει τη ρευστότητα. Δεν έχουν καθόλου ρευστότητα, γιατί όλοι παίρνουν από τις καταθέσεις τους και όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά. Η μόνη μας ελπίδα είναι ότι αυτές τις ημέρες, τη Μεγαλοβδομάδα, και επειδή είναι η ξεχωριστή γιορτή του Πάσχα, ίσως οι καταναλωτές προβούν σε κάποιες αγορές προκειμένου να καλύψουν κάποιες ανάγκες τους για τα παιδιά ή το σπίτι, και ο κόσμος κινηθεί λίγο. Μέχρι στιγμής, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα υποτονικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμαντάκης.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_bp4mrsl4/

Λαμπάδες και δώρα

Το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, όπως είπε ο ίδιος, αλλά και καταστηματάρχες που μίλησαν στη "Ν.Κ.", επηρεάζει τους πάντες. Όχι μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τους καταστηματάρχες που δεν κάνουν νέες παραγγελίες, όπως άλλοτε, ή τις έχουν περιορίσει στο μέγιστο βαθμό. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι θα γίνει», κατέληξε ο κ. Κουμαντάκης.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ενώ δε φτάνει η όποια κίνηση ενόψει Πάσχα για να ισορροπηθεί η κατάσταση», συμπληρώνει από την πλευρά του ο καταστηματάρχης κ. Γιώργος Κουτσογιάννης. Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει αβεβαιότητα και ο κόσμος έχει επηρεαστεί πάρα πολύ. Έτσι, τα λιγοστά χρήματα που του έχουν απομείνει πλέον τα κρατά για τα χειρότερα.

Πάντως, λαμπάδες όλων των ειδών βρίσκονται σε κάθε μαγαζί, μέσα κι έξω από αυτό, έτοιμες προς πώληση, ενώ δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που ήδη τις έχουν αγοράσει, όπως και τα παιχνίδια για τα μικρά παιδιά. Ο κ. Κώστας Μουδάτσος, που διατηρεί κατάστημα παιχνιδιών με εποχικά και παιχνίδια στην οδό 1821, μας ανέφερε πως εδώ και μια εβδομάδα η κίνηση για τα παιχνίδια και τις λαμπάδες ξεκίνησε και αυξάνεται μέρα με την ημέρα.

Οι τιμές κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα, ενώ όσο αυτό είναι δυνατό γίνονται και προσφορές, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο καταναλωτής. «Συνήθως ο Μάρτιος, που σηματοδοτεί αλλαγή εποχής, είναι υποτονικός μήνας, ενώ τις τελευταίες ημέρες, μιας και έρχεται φέτος νωρίς το Πάσχα, τουλάχιστον σε καταστήματα με παιδικά ρούχα και παπούτσια υπάρχει μια αύξηση στην κίνηση και την κατανάλωση», ανέφερε ο κ. Αντώνης Μαλαγαρδής, που διατηρεί κατάστημα στην οδό Αργυράκη.

Πολλοί ήταν οι καταστηματάρχες που είπαν ότι βγάζουν ψίχουλα σε σχέση με όσα πληρώνουν, ενώ όλοι ευελπιστούν και προσπαθούν να αισιοδοξούν για το καλύτερο και την αναθέρμανση της αγοράς τις Άγιες τούτες μέρες.

"Φεύγουν" τα σαρακοστιανά

Από την άλλη, τα τρόφιμα κινούνται περισσότερο. Όπως τόνισε ο ιχθυοπώλης κ. Γιάννης Παντερμαράκης, η κίνηση στην αγορά του Ηρακλείου ενόψει Πάσχα θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η κατάσταση είναι ακόμη κάπως υποτονική, όμως θα υπάρξει - όπως κάθε χρόνο άλλωστε τέτοιες μέρες - μεγαλύτερη αύξηση της κατανάλωσης. Μια αύξηση που θα ξεκινήσει ουσιαστικά από αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο, μιας και την Κυριακή των Βαΐων την τιμητική του, ως είθισται, έχει και το ψάρι, όπως σημείωσε ο κ. Παντερμαράκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της κ. Σοφίας Βρανάκη, που επίσης διατηρεί ιχθυοπωλείο στα Ψαράδικα, στην οδό Καρτερού. Παράλληλα, η ίδια υπογράμμισε πως και μετά το Πάσχα κάθε χρόνο η δουλειά ανοίγει, αφού πλέον μυρίζει... καλοκαίρι. Έτσι με τον καλό καιρό ολοένα και αυξάνονται οι πωλήσεις του είδους. Πάντως, όπως διαπιστώνει η κ. Βρανάκη, τις ημέρες αυτές φεύγουν πολύ τα σαρακοστιανά, ένδειξη, όπως λέει, ότι ο κόσμος συνεχίζει να νηστεύει.

Όσον αφορά στις τιμές των ειδών ιχυοπωλείου, αυτές κυμαίνονται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Μάλιστα, σε ορισμένα είδη οι τιμές είναι ακόμη καλύτερες, μιας και, όπως λένε οι ιχυοπώλες, τις έχουν κατεβάσει εξαιτίας της κρίσης. Οι φρέσκιες σουπιές πάντως έχουν το κιλό 15 ευρώ, όπως και τα καλαμάρια. Τα φρέσκα θράψαλα κοστίζουν 8 ευρώ το κιλό, οι τιμές στις φρέσκιες γαρίδες ανέρχονται από 6 έως 10 ευρώ το κιλό, ενώ τα καβούρια έχουν 7 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στα ψάρια η τιμή του μπακαλιάρου αγγίζει τα 18 ευρώ το κιλό. Σαρδέλα και γαύρος κοστίζουν 6 ευρώ το κιλό, ενώ η μαρίδα 5 ευρώ. Το μπαρμπούνι έχει 16 ευρώ το κιλό, οι σφυρίδες 26 ευρώ, ενώ τα "διάφορα" μικρά ψάρια, που ενδείκνυνται τόσο για τηγάνι όσο και για ψαρόσουπα, έχουν 8 ευρώ το κιλό.

Την τιμητική τους τα χόρτα

Τις ημέρες αυτές έχουν επίσης την τιμητική τους χόρτα και λαχανικά, αν και ορισμένα είδη κοστίζουν πολύ ακριβά, μιας και ο πρόσφατος χιονιάς και οι κακοκαιρίες έχουν καταστρέψει την παραγωγή. Ο κ. Γιώργης Δρετάκης, που διατηρεί μανάβικο στην καρδιά της πόλης, αναφέρει, μιλώντας στη "Ν.Κ.", πως ο κόσμος αυτές τις ημέρες ψωνίζει πολύ χόρτα, είτε τσιγαριαστά, είτε για βραστά, και φρέσκα φασολάκια - τα οποία είναι, όπως λέει, πανάκριβα εξαιτίας του καιρού το προηγούμενο διάστημα που δεν ευνόησε την παραγωγή. Επίσης, ψωνίζουν και διάφορα άλλα οπωροκηπευτικά εποχής. Από καρότα μέχρι μαρούλια, κρεμμυδάκια, μαϊντανό, πιπεριές, ντομάτες, κολοκύθια και αγγούρια.

«Είναι ορισμένα πολύ ακριβά, όπως τα φασολάκια που κοστίζουν 5,5 ευρώ το κιλό, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές που φτάνουν κοντά τα 3 ευρώ το κιλό, αλλά δε γίνεται αλλιώς. Κάθε μέρα προσπαθούμε να βρούμε προϊόντα για να προμηθεύσουμε τους καταναλωτές και σε ορισμένα είδη συναντούμε δυσκολίες από την έλλειψη, αφού ο χιονιάς κατέστρεψε τα πάντα. Οι μεγάλες ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες είχαν ως αποτέλεσμα να εκλείψει ή να μειωθεί η παραγωγή και να είναι όσα πωλούνται τσουχτερά στις τιμές τους. Για παράδειγμα, ένας παραγωγός που με προμήθευε καρότα είχε φυτέψει 12 στρέμματα και του κάηκαν στο χιόνι», τόνισε.

Ο κ. Δρετάκης ανέφερε στο μεταξύ πως η τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησε με μια δυναμική, ενώ η αυξημένη κίνηση θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες και φυσικά τη Μεγαλοβδομάδα.

ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΩΝ

Νωρίς για τον οβελία

Όσον αφορά στα κρέατα, η κίνηση στην αγορά του Ηρακλείου είναι περισσότερο υποτονική. Όπως μας είπε ο κ. Ευστράτιος Δημητρίου βρίσκονται εν αναμονή για τις τιμές, μιας και παραλαμβάνουν τη Μεγάλη Δευτέρα αρνιά, κατσίκια, μοσχάρια και άλλα είδη κρέατος. Εκτιμά την ίδια ώρα ότι οι τιμές θα βρίσκονται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα και η πολλή δουλειά θα αρχίσει ουσιαστικά από τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν πλέον ο κόσμος θα αγοράσει κρέας για το τραπέζι της Ανάστασης και το σούβλισμα του οβελία.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

Ανοικτά μαγαζιά με... απεργία

Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή, σύμφωνα με το νόμο, ο οποίος δεν καταργήθηκε ακόμη, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, και ο οποίος αναφέρει ότι η Κυριακή των Βαΐων αποτελεί μια από τις 7 Κυριακές του χρόνου που μπορούν να είναι ανοικτά τα καταστήματα.

Κλειστά θα είναι την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, που στηρίζει την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 5 Απριλίου στον κλάδο του εμπορίου, στην οποία προχώρησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, διαμαρτυρόμενη για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων.

Όπως τόνισε στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Κουμαντάκης, «εμείς έχουμε βγάλει ένα εορταστικό ωράριο και το έχουμε ήδη διανείμει σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις του Ηρακλείου, στο οποίο αναφέρουμε την Κυριακή ότι είναι κλειστά. Από την άλλη, υπάρχει κι ένας νόμος ο οποίος δεν καταργήθηκε ακόμη, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ο οποίος λέει ότι μια από τις 7 Κυριακές του χρόνου, που προαιρετικά μπορεί να είναι οι επιχειρήσεις ανοικτά, είναι και η Κυριακή των Βαΐων. Όποιος λοιπόν καταστηματάρχης επιθυμεί και θέλει δεν μπορείς να του αρνηθείς να είναι ανοικτά».

Το λέει ο νόμος

Στο μεταξύ, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στηρίζει την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Κυριακή 5 Απριλίου στον κλάδο του εμπορίου, στην οποία προχώρησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, διαμαρτυρόμενη για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα του αντεργατικού μνημονιακού Νόμου (Ν. 4177/13). Αυτό που σήμερα λείπει από τους εργαζόμενους και την κοινωνία δεν είναι οι ώρες για να ψωνίσουμε, αλλά τα χρήματα και οι μισθοί για να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Η λιτότητα, τα χαράτσια και η φοροεισπρακτική πολιτική, που έχουν επιβάλει δανειστές-κυβέρνηση, είναι καταστροφικά για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην ανάπαυση και στη δυνατότητα να έχουμε προσωπική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή.

Αγωνιζόμαστε όχι μόνο για την Κυριακή αργία, αλλά και για να επανακατακτήσουμε όλα τα βασικά εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, που βίαια μας στέρησαν, για αξιοπρεπείς μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα εφαρμόζονται από όλους τους εργοδότες, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλο το εμπόριο. Δε θα τους αφήσουμε να διαλύσουν την ίδια μας τη ζωή και τις οικογένειές μας!

Δηλώνουμε ότι, όσο αυτό το αντεργατικό κατασκεύασμα είναι σε ισχύ, τόσο ο αγώνας μας θα δυναμώνει κάθε Κυριακή που τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά, μέχρι να τον καταργήσουμε εμείς στην πράξη», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Ιωάννα Βλαχάκη, Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News