Κρήτη

ΚΚΕ: "Άμεση ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης"

Άμεση ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης στην εταιρία Ανακύκλωσης (Creta Eco Phoenix), ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος.

Ειδικότερα στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής:

«Στις 17/3/2015 η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ηράκλειο Κρήτης, Creta Eco Phoenix, κάλεσε στο εργοστάσιο  εργαζόμενη όπου βρίσκεται εδώ και 6 μήνες σε αναρρωτική άδεια και της ανακοίνωσε την απόλυση της.

Ο λόγος που ανακοίνωσε η εταιρία στην εργαζόμενη είναι ότι «Θα καθυστερήσει να γυρίσει στην εργασία της και η απουσία της δεν βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου». Αυτό ανακοινώθηκε στην εργαζόμενη μαζί με επιχειρήματα όπως: «χάρη της έκαναν που την κράτησαν τόσο καιρό», «όταν γίνει καλά να έρθει να την εξετάσει ο δικός τους γιατρός» αλλά και ότι είναι απολύτως νόμιμο, για να δικαιολογήσει αυτή την κίνηση της η εργοδοσία.

Στη συγκεκριμένη εργαζόμενη εμφανίστηκε σοβαρό πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη, όπου χρειάστηκε να κάνει σοβαρή εγχείρηση με μόσχευμα. Τέτοια προβλήματα εμφανίζονται συχνά στους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και ιδιαίτερα στη μέση, λόγω τον πολλών φορτίων που σηκώνουν αλλά και της εντατικοποίησης της εργασίας που έχει διαμορφώσει η διεύθυνση του εργοστασίου, όπως επίσης και διάφορες αρρώστιες, λόγω του ανθυγιεινού περιβάλλοντος μέσα στον χώρο δουλειάς.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο καθημερινά βγάζουν το μικρό μεροκάματο τους μέσα σε σκουπίδια, σε σύριγγες, πτώματα ζώων, φορτωμένοι στην πλειοψηφία τους με μυοσκελετικά προβλήματα και αρρώστιες.

Η εταιρία πατάει ακριβώς στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Πατάει δηλαδή στο ότι για να έχει κερδοφορία δεν την ενδιαφέρει να εντατικοποιεί τους ρυθμούς εργασίας σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργούνται τέτοια προβλήματα στους εργαζόμενους και μόλις δεν μπορούν να δουλέψουν ξανά να τους πετάει στο δρόμο, λογική που έρχεται από άλλο αιώνα.

Επίσης μιλάμε για ένα εργοστάσιο που συνεργάζεται με το Δήμο και το ίδιο το κράτος. Για μια εταιρία που παίρνει πολύ μεγάλες επιδοτήσεις που προέρχονται από χρήματα του λαού μας και την ίδια ώρα κερδοφορεί ξεζουμίζοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους της.

Όπως είναι φυσικό αυτό έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των εργαζομένων όπου ενώ δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες και συχνά αρρωσταίνουν και παίρνουν αναρρωτική άδεια, παράλληλα έχουν και τον φόβο αν η διεύθυνση τους πετάξει στον δρόμο με προβλήματα που τους δημιούργησε η εργασία τους στο εργοστάσιο.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

• Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση ανάκληση της απόλυσης.

• Τι μέτρα θα πάρει για το υπάρχον νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την απόλυση ενός εργαζόμενου με πρόβλημα που του έχει δημιουργήσει η ίδια η εργασία του.

• Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια ανακύκλωσης στον πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».

Σχόλια