Κρήτη

Έργο του Δαμασκηνού στο επίκεντρο εκπαιδευτικού προγράμματος

Με μια περιδιάβαση στη θρησκευτική παράδοση, στην υψηλή τέχνη που αναπτύχθηκε στην Κρήτη κατά την τελευταία περίοδο της Ενετοκρατίας, αλλά και με θέμα προσαρμοσμένο στο κλίμα των ημερών, αρχίζει τα εκπαιδευτικά του προγράμματα το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης "Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών". Με επίκεντρο ένα από τα πιο διάσημα έργα της συλλογής του, το Μυστικό Δείπνο του Μιχαήλ Δαμασκηνού, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με την τέχνη της αγιογραφίας, να ασχοληθούν με την εικονογραφία των Παθών και να εξοικειωθούν γενικότερα με την τέχνη.

Ο Μυστικός Δείπνος αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της ζωής του Χριστού και αποτελεί αγαπημένο θέμα των ζωγράφων, τόσο των Βυζαντινών όσο και των Δυτικών. Ως εκ τούτου, μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να εξοικειωθούν με τη θρησκευτική ζωγραφική στο σύνολό της. Απεικονίζει πρόσωπα σε μια καθημερινή δραστηριότητα, με διαφορετικές εκφράσεις και στάσεις του σώματος, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει συζήτηση για την έκφραση των ανθρώπινων συναισθημάτων, για τον πολιτισμό του φαγητού, ακόμη και για τα κοινωνικά του συμφραζόμενα. Οι μαθητές θα κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο ζωγράφος την κεντρική θέση του Ιησού, καθώς και το ρόλο του (στον πίνακα του Δαμασκηνού εικονίζεται με τον άρτο στο χέρι).

Ανάμεσα στους στόχους του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μαθητές:

* Να έρθουν σε επαφή με το χώρο και την έννοια του μουσείου και με τους όρους «πολιτισμός», «έκθεμα», «εικόνα», «ενδυμασία», κ.λπ.

* Να κατανοήσουν τη διαχρονική χρήση και το ρόλο των εικόνων (λατρευτικός, λειτουργικός, διδακτικός, αισθητικός).

* Να εξοικειωθούν με την παρατήρηση των μορφών και της ενδυμασίας τους, των χρωμάτων και των θεμάτων που απεικονίζονται σε μια εικόνα.

* Να προσεγγίσουν τις διαφορετικές τεχνικές της αγιογραφικής τέχνης.

* Να επιχειρήσουν σύγκριση βυζαντινής και αναγεννησιακής τέχνης.

* Να επεκταθούν στη ζωγραφική των Παθών.

Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης "Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών" του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης στεγάζεται στο ναό της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών, στην πλ. Αγίας Αικατερίνης. Οι συλλογές του αποτελούνται από εικόνες και δείγματα τοιχογραφιών, λιθογλυπτικής, ξυλογλυπτικής, μεταβυζαντινής μεταλλοτεχνίας και μικροτεχνίας, νομισμάτων, λατρευτικών αντικειμένων, αμφίων, κεντητικής, χειρογράφων και παλαιτύπων.

Το πρόγραμμα διαρκεί μιάμιση ώρα και μπορούν να το παρακολουθήσουν μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε ομάδες περίπου 20 ατόμων. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται συνεννόηση με την υπεύθυνη αρχαιολόγο δρ Έφη Ψιλάκη (τηλ. 2810/336.316). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σχόλια