Κρήτη

Συνεχίζεται η "λασποβροχή", που υποχωρεί την Κυριακή

Και ξαφνικά, τα αυτοκίνητα, τα σπίτια, τα δέντρα και οι δρόμοι καλύφθηκαν από σκόνη και λάσπη... Αυτό το τοπίο αντικρίσαμε χθες το πρωί στην Κρήτη βγαίνοντας από τα σπίτια μας. Και όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, σε πιο περιορισμένο βαθμό δεν αποκλείεται να μας "επισκεφτεί" και σήμερα η σκόνη από την έρημο της Αφρικής, σ' εκείνες τις περιοχές που θα ξαναβρέξει, κάτι που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ιδιαίτερα οι νοικοκυρές, για να μην πάθουν ξυπνώντας το πρωί «νευρικό κλονισμό»!

Πριν από λίγα 24ωρα πλένονταν οι αυλές ενόψει της επετείου της 25ης Μαρτίου και χθες οι καθαρές αυλές μετατράπηκαν ξαφνικά σε... λασπωμένες, με κοκκινόχωμα να τις έχει επικαλύψει, κάνοντας τις νοικοκυρές να... τραβούν τα μαλλιά τους. Αλλά και τα αυτοκίνητα ξαφνικά έχασαν το χρώματα τους και βάφτηκαν... κόκκινα από την πολλή λάσπη που έπεσε από τον ουρανό, κάνοντας τους οδηγούς να δυσανασχετούν και μπαίνοντας το πρωί για να βάλουν μπρος και να πάνε στη δουλειά τους να χρησιμοποιούν τους υαλοκαθαριστήρες ρίχνοντας πολύ νερό για να μπορέσουν να αποκτήσουν ορατότητα...

Χρυσές δουλειές έκαναν χθες τα πλυντήρια αυτοκινήτων

Ο Μανόλης Λέκκας εξηγεί ότι αν πέσουν βροχές σήμερα θα είναι... λασποβροχές, αλλά θα είναι περιορισμένες, αν και εφόσον πέσουν και όπου πέσουν, βέβαια. Κατά τα λοιπά ο καιρός θα είναι άστατος, αλλά θα βελτιωθεί από αύριο Κυριακή τις βράδυνες ώρες, προκειμένου από Δευτέρα να υποδεχτούμε... έμπρακτα πλέον, την άνοιξη, τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες της εβδομάδας.

«Ο καιρός θα είναι και το Σάββατο (σ.σ. σήμερα) άστατος σε ολόκληρη την Κρήτη. Κατά τόπους μπορεί να εκδηλωθούν και έντονα φαινόμενα, δηλαδή ισχυρές βροχοπτώσεις. Αλλά πιθανόν να υπάρξει εκδήλωση και καταιγίδων. Τα φαινόμενα όμως θα έχουν παροδικό χαρακτήρα λόγω της άνοιξης».

Ένα πέπλο αφρικανικής σκόνης είχε καλύψει και χθες το Ηράκλειο

Για τις θερμοκρασίες που θα αναπτυχθούν σήμερα, ο μετεωρολόγος λέει ότι «θα έχουμε μικρή πτώση, με τη διακύμανση να είναι γύρω στους 9 με 10 βαθμούς Κελσίου η ελάχιστη και γύρω στους 15 με 19 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη». Θα έχουμε και ισχυρούς ανέμους από δυτικές γενικά διευθύνσεις έως και νοτιοδυτικούς με εντάσεις που θα είναι στα 5 με 6 μποφόρ τοπικά και που στα πελάγη, στα νότια αλλά και στο Αιγαίο, μπορεί να φτάσουν τα 7 ή και τα 8 μποφόρ.

Καταστηματάρχες προσπαθούν να καθαρίσουν τις βιτρίνες από το κύμα λάσπης που έπληξε το Ηράκλειο το βράδυ της Πέμπτης

«Για την Κυριακή (σ.σ. αύριο) περιμένουμε ότι θα έχουμε άστατο καιρό. Φαίνεται όμως ότι θα είναι καλύτερος από του Σαββάτου. Και δεν αποκλείεται κατά τόπους να έχουμε κάποιες βροχές προς το μεσημέρι κυρίως. Από το βράδυ της Κυριακής αναμένεται βελτίωση γενικά του καιρού και από Δευτέρα θα διατηρηθεί ένας καλός καιρός, τουλάχιστον στις πρώτες μέρες της εβδομάδας».

Επιπτώσεις στην υγεία

Ο κ. Λέκκας δε συμφωνεί με την άποψη ότι η αφρικανική σκόνη φέρνει μαζί της και διάφορες ασθένειες από τη Σαχάρα. Ωστόσο, τονίζει ότι πράγματι μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στους πάσχοντες από άσθμα και για το λόγο αυτό θα πρέπει οι συγκεκριμένοι άνθρωποι όσο μπορούν να είναι μέσα στο σπίτι τους. Κατά τα λοιπά, η σκόνη αυτή, όπως μας λέει, κάνει καλό στα φυτά και το έδαφος.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια