default-image

Δίχως κάγκελα και με... Βαρουφάκη η 25η Μαρτίου στην Κρήτη

Κρήτη
Δίχως κάγκελα και με... Βαρουφάκη η 25η Μαρτίου στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη - και μάλιστα για πρώτη ίσως φορά με το πουκάμισο... ζωσμένο μέσα από το παντελόνι - να εκπροσωπεί την κυβέρνηση στα Χανιά, πραγματοποιείται σήμερα ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου στην Κρήτη.

Τα... γνώριμα κάγκελα απουσίαζαν από τους δρόμους των πόλεων της Κρήτης, παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο καιρός δεν ήταν... σύμμαχος και δημιούργησε προβλήματα στην προετοιμασία των εκδηλώσεων και των παρελάσεων.

Πάντως, η εικόνα των δρόμων δίχως κάγκελα και με ιδιαίτερα διακριτική παρουσία της αστυνομίας, αν μη τι άλλο είναι μια ευχάριστη αλλαγή από αυτό που συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, με τις "καγκελόφραχτες" παρελάσεις, στις οποίες... ορδές αστυνομικών φρουρούσαν τους επίσημους και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συμπλήρωναν το καταστροφικό για το πνεύμα της ημέρας σκηνικό.

Στα Χανιά την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έφθασε, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του, στις 10.00 το πρωί στο αεροδρόμιο "Γιάννης Δασκαλογιάννης".

Στη συνέχεια μετέβη στη Μητρόπολη Χανίων για την επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνού.

Στην Κρήτη βρίσκεται και ο αρχηγός του "Ποταμιού", Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος επέλεξε να γιορτάσει την εθνική επέτειο στα Χανιά.

Εξερχόμενος από τον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά αμέσως μετά τη δοξολογία, ο επικεφαλής του "Ποταμιού" έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πρέπει να τιμάμε και κυρίως να μελετάμε τους προγόνους μας. Γιατί η τόλμη τους, η σύνεσή τους, τα σχέδιά τους μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη σχέση και με τη δική μας ανάσταση. Ο τόπος χρειάζεται μία επανάσταση σήμερα, την επανάσταση της λογικής. Έχουμε πολλή μεγάλη δύναμη και πρέπει να βγούμε μπροστά με μεγάλες αλλαγές στη σωστή κατεύθυνση και ελπίζω σε αυτό τον μεγάλο και καινούργιο αγώνα που πρέπει να δώσουμε- κυρίως για τα παιδιά μας- θα είμαστε πολλοί και θα είμαστε και ενωμένοι».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απέφυγε να κάνει πολιτικές δηλώσεις, αλλά... τα λεγόμενα του είχαν νοήματα και αποδέκτες

«Μπορεί να μην είμαι πολύ συχνά στην Κρήτη αλλά την Κρήτη από μέσα σου δεν τη βγάζεις», δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ο κ. Βαρουφάκης: «Πριν από 194 χρόνια οι πρόγονοί μας δίδαξαν την Ευρώπη και τον κόσμο ότι η ελευθερία είναι αξία ανεκτίμητη. Μας δίδαξαν ότι η Εθνική Ανεξαρτησία είναι υπέρ πάντων και ότι είναι η μόνη στέρεα βάση για τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών και για τον αλληλοσεβασμό.

Σήμερα καλούμαστε εμείς να φανούμε αντάξιοί τους, να θέσουμε και πάλι υπέρ πάντων την ελευθερία και την αξιοπρέπεια στην Ευρώπη, στον κόσμο, στην ίδια μας την κοινωνία».

Χωρίς κυβερνητική εκπροσώπηση

Η απουσία επίσημου εκπροσώπου της κυβέρνησης από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στον Άγιο Νικόλαο σχολιάστηκε και στηλιτεύτηκε τόσο από τον δήμαρχο όσο και από τον βουλευτή της Ν.Δ Γιάννη Πλακιωτάκη.

Κατά τα λοιπά η μαθητική παρέλαση έγινε δίχως προβλήματα πέραν αυτών που δημιούργησε ο καιρός. Στην πόλη του Ν. Λασιθίου κατά κανόνα οι παρελάσεις γινόταν δίχως κάγκελα, οπότε στον τομέα αυτό δεν υπήρξε κάποια διαφορά φέτος, ωστόσο η αστυνομική παρουσία ήταν διακριτικότερη απ' ότι είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Όταν ξεκίνησε η παρέλαση ο καιρός ήταν καλός, ωστόσο στη συνέχεια άρχισε να βρέχει κι έτσι η μαθητική παρέλαση ολοκληρώθηκε υπό βροχήν.

Στο Ηράκλειο

Χωρίς κιγκλιδώματα η παρέλαση και στο Ηράκλειο και με καιρό βροχερό, ο οποίος όμως δεν εμπόδισε τον κόσμο να δώσει το "παρών".

Διαφορετική εικόνα και στο Ηράκλειο, καθώς δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες αρκετός ήταν ο κόσμος που βρέθηκε στο κέντρο, προκειμένου να παρακολουθήσει την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Στο Ηράκλειο την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκης.

Στο Ρέθυμνο

Με μαύρα περιβραχιόνια παρέλασαν οι μαθητές στο Ρέθυμνο στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Με την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν στο Ρέθυμνο οι εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Οι μαθητές αρκετών σχολείων ανάμεσα τους και το 3ο γυμνάσιο και λύκειο στα οποία φοίτησε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης τίμησαν σήμερα την μνήμη του φορώντας μαύρα περιβραχιόνια.

Η παρέλαση στο Ρέθυμνο μετά από πολύ καιρό πραγματοποιήθηκε χωρίς κάγκελα και εξέδρα για τους επισήμους, ενώ αρκετός κόσμος κατέβηκε στην κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη για να την παρακολουθήσει.

Την κυβέρνηση, σύμφωνα με το rethnea.gr στις εκδηλώσεις εορτασμού  εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Στις Μοίρες

Με μεγάλη συμμετοχή του λαού της Μεσσαράς πραγματοποιήθηκε η παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου και στις Μοίρες. Ο καιρός επέτρεψε να γίνει η παρέλαση και πλήθος κόσμου βρέθηκε στους δρόμους.

Στην Ιεράπετρα

Με συννεφιασμένο ανοιξιάτικο ουρανό και ψιλόβροχο κατά διαστήματα, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ηρώων της Ιεράπετρας, η παρέλαση της 25ης Μαρτίου, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των προγόνων μας που έπεσαν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον τουρκικό "ζυγό" το 1821.

Προηγήθηκε η δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής Δερμιτζάκης, ενώ στην εξέδρα των επισήμων παραστάθηκαν, ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας, της αντιπεριφέρειας Λασιθίου των τοπικών Αρχών και των παραγωγικών τάξεων.

«Το μήνυμα του αγώνα των προγόνων μας για ελευθερία παραμένει και σήμερα επίκαιρο, με την κυβέρνηση να δίνει έναν δύσκολο αγώνα να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να οδηγήσει τη χώρα μας στην ευημερία. Θα τα καταφέρουμε μαζί με τον Ελληνικό λαό, όλοι ενωμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας και να οδηγήσουμε την πατρίδα μας στην ανάπτυξη και την πρόοδο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής Δερμιτζάκης.

«Το μήνυμα της σημερινής επετείου για όλους εμάς που εκπροσωπούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με πίστη, ότι θα μπορέσουμε τελικά να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των δημοτών μας και να οδηγήσουμε τον τόπο μας στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία», πρόσθεσε με τη σειρά του ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Μετά το τέλος της παρέλασης, ο κόσμος ρωτούσε αν θα ακολουθήσει κάποια από τις συνηθισμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας, με πανό και συνθήματα, που τα τελευταία χρόνια η κοινωνία της Ιεράπετρας διοργάνωνε, δίνοντας τη μάχη για το Νοσοκομείο που υποβαθμίστηκε, το ΤΕΙ που καταργήθηκε, και τις δημόσιες υπηρεσίες που μεταφέρθηκαν στον Άγιο Νικόλαο, αλλά τελικά μετά την παρέλαση, επικράτησε απόλυτη ηρεμία με τους ιεραπετρίτες να κατακλύζουν τα καταστήματα εστίασης τα μπάρ και της καφετέριες, τιμώντας παράλληλα την εορτή του Ευαγγελισμού και την ψαροφαγιά.

Αυτή τη φορά, στην παρέλαση δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο, που να έχει πολιτικό περιεχόμενο, ούτε διοργανώθηκαν φολκλορικές φιέστες με χορούς και πανηγύρια, αν και ο αριθμός των παιδιών που πήραν μέρος στην παρέλαση με κρητικές φορεσιές από τις σχολές παραδοσιακών χορών, ήταν πραγματικά εντυπωσιακός. Έλειπαν όμως τα όργανα της κρητικής παραδοσιακής μουσικής…

Διακριτική έως ελάχιστη, ήταν η αστυνομική παρουσία στην πλατεία Ηρώου της Ιεράπετρας. Παρουσία και παρέλαση στρατιωτικού αγήματος από την Πολεμική Αεροπορία όπως είχαμε συνηθίσει τα περασμένα χρόνια δεν υπήρξε, μάλλον επειδή οι περικοπές αφορούν μόνο στην Ελληνική περιφέρεια και όχι τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στη Βιάννο

Με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μάρτιου 1821 στον Δήμο Βιάννου. Στην παρέλαση έλαβαν μέρος οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Βιάνου.

Στην Άνω Βιάννο πραγματοποιήθηκε δοξολογία στο Ιερό Ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων αγωνιστών στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης. Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος τόνισε ότι ο αγώνας των Ελλήνων έγινε για το δίκιο και την Ελευθερία και το μήνυμα της Επανάστασης είναι και πάντα  επίκαιρο και διαχρονικό, ειδικά σήμερα που η πατρίδα μας δοκιμάζεται από την βαθιά οικονομική ύφεση.  

Στην ομιλία της η καθηγήτρια του Λυκείου Βιάννου κ. Κυριάκου επισήμανε ότι οι Έλληνες αγωνίστηκαν για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας δίνοντας το μήνυμα στους ισχυρούς της γης ότι ο αγώνας για την δικαιοσύνη είναι ιερός.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο τους εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος, από τον Προέδρο της Ένωσης  Θυμάτων Ολοκαυτώματος  Βιάννου, και τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου του Γυμνασίου και Λυκείου Βιάννου. Στην συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.  

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Έμπαρο, στα Αμιρά στην Άρβη,και στην Ψαρή Φοράδα.

Με τιμές η πρώτη παρέλαση στο Γάζι

Οι μαθητές των δημοτικών, του γυμνασίου και του λυκείου, τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων και των σωματείων αλλά και οι πρόσκοποι, παρέλασαν σήμερα κατά μήκος της κεντρικής Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου, μετά την Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Γάζι, την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου για τους ήρωες του 1821, στο μνημείο του Κρητικού Οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη παρακολούθησε την μαθητική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος στο Γάζι.

Πλήθος κόσμου και γονέων συμπαραστάθηκε στη νέα αυτή προσπάθεια των διοργανωτών η οποία στέφθηκε με επιτυχία και χωρίς τα γνωστά κάγκελα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News