default-image

Η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα στο επίκεντρο

Κρήτη
Η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα στο επίκεντρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θετικό ήταν το πρόσημο από τη συνάντηση στην Αθήνα της αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Θεανώς Βρέντζου-Σκορδαλάκη με το νέο αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης.

Στη συνάντηση στο υπουργείο, με τη συμμετοχή του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη και του προέδρου της ΟΑΣΝΗ Γιώργου Τζωρτζάκη, η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα στο νησί, έθεσε 7 θέματα και συγκεκριμένα:

1. Τις φετινές μειωμένες κατανομές πιστώσεων στη δακοκτονία που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην παραγωγή ελαιολάδου.

2.Τον τομέα Οικοτεχνίας, με την πιστοποίηση μικρών παραγωγών για παραγωγή, επεξεργασία διάθεση προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η σχετική ΚΥΑ θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα, ενώ η κ. Βρέντζου εξέφρασε ικανοποίηση που η πρόταση της Περιφέρειας έγινε δεκτή να συμπεριληφθούν τα ζωικά προϊόντα στην οικοτεχνία.

3. Για τις ομάδες παραγωγών κτηνοτρόφων από 30 σε 10, καθώς και τη μείωση παραγωγής γάλακτος από 1.500 τόνους σε 400. Η αντιπεριφερειάρχης τεκμηρίωσε γιατί θα πρέπει να γίνουν αυτές οι αλλαγές.

4. Όσον αφορά την αναδιάρθρωση του κρητικού αμπελώνα να πραγματοποιηθεί από επιδοτούμενο πρόγραμμα της Ε.Ε., μέσα από μεμονωμένη δράση προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αφορά την αναμπέλωση στα επιτραπέζια σταφύλια. Η αντιπεριφερειάρχης τεκμηρίωσε τα οφέλη για την οικονομία του τόπου από την αναδιάρθρωση του κρητικού αμπελώνα (λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει το προϊόν από τις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα τη Γερμανία).

5. Τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις επιδοτήσεις των βιολογικών προϊόντων. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου 2015 θα δοθούν οι επιδοτήσεις του 2012, ενώ οι επιδοτήσεις του 2013 θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του 2015.

6. Τα προσωρινά σχέδια διαχείρισης των βοσκοτόπων και συγκεκριμένα να επισπευστούν οι διαδικασίες μέχρι 15 Μαΐου ώστε να μη χαθούν οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων.

7. Όσον αφορά την παραγωγή και διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων (ιδιοπαραγωγή-δημιουργία μικρών τυροκομείων) η κ. Βρέντζου επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει τα προϊόντα των παραγωγών να διατίθενται εκτός από τις εγκαταστάσεις τους και τις λαϊκές αγορές και σε καταστήματα λιανικής πώλησης

Η αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή της από τη συνάντηση με τον υπουργό, επισημαίνοντας ότι όλα τα παραπάνω θέματα συντελούν στην ουσιαστική ανασυγκρότηση-ανάπτυξη της κρητικής υπαίθρου. Επίσης ο κ. Αποστόλου ανέφερε στην αντιπεριφερειάρχη Κρήτης ότι το υπουργείο θα έχει στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, που στην πράξη, όπως είπε, αποδεικνύει τη σοβαρή δουλειά που κάνει για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News