default-image

Κάθε μέτρο και κατολίσθηση

Κρήτη
Κάθε μέτρο και κατολίσθηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ίδιο έργο θεατές γίνονται εδώ και χρόνια οι διερχόμενοι από το δρόμο Ηρακλείου Μοιρών, στο ύψος της Σίβας. Σχεδόν σε κάθε μέτρο σημειώνεται και μια κατολίσθηση. Τόσο από τη μια πλευρά του δρόμου όσο και από την άλλη ή πέτρες γεμίζουν τις άκρες των πρανών ή λάσπη! Κι αυτό φυσικά αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, σε ένα οδικό τμήμα ευρείας κυκλοφορίας που, μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί "καρμανιόλα" από τα πολλά τροχαία δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί δυστυχώς ακόμη και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.

Κάθε φορά που βρέχει το φαινόμενο των κατολισθήσεων γίνεται αισθητό. Πόσω μάλλον φέτος που, μετά και τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις, το κακό έχει παραγίνει. Και δεν είναι μόνο το σημείο όπως ερχόμαστε από Μεσαρά, όπου πάνω σε στροφή αμέσως μετά τη Σίβα αντικρίζουμε δεκάδες πέτρες να έχουν κατακλύσει την άκρη του δρόμου. Λίγα μέτρα παρακάτω και πριν τη γέφυρα ένα ολόκληρο βουνό από χώματα, μια λασπορροή σαν ποτάμι κάθε λίγο "κουκουλώνει" την άσφαλτο.

Ακριβώς απέναντι, στην άλλη άκρη της Σιβιανής καμάρας, μεγάλες και μικρές πέτρες και πάλι κατακλύζουν την άσφαλτο σε όλο το μήκος της άκρης του δρόμου. Προχωρώντας προς Ηράκλειο λίγο μετά την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και πάλι το χώμα διαρρέει προς το σημείο όπου περνούν τα οχήματα, αυτή τη φορά ανάμεσα από τους πασσάλους του παλιού δρόμου.

Όπως τονίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης, που είναι υπεύθυνη γι' αυτό το κομμάτι του δρόμου Ηρακλείου μέχρι Αγία Βαρβάρα, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και τραβήξει το έδαφος και φύγουν τα πολλά νερά τότε θα γίνουν παρεμβάσεις.

Αν και θέλουν ιδιαίτερη αντιμετώπιση με ειδικές γεωτεχνικές επεμβάσεις τέτοια πρανή που ολισθαίνουν, αφού διαβρώνονται και λασπορροούν ακόμη και με το ψιλόβροχο, ωστόσο αυτό που για άλλη μια φορά θα γίνει είναι να μαζέψει η Περιφέρεια Κρήτης τις καταπτώσεις.

ΣΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ

Πότε θα εφαρμοστεί η μελέτη;

Το ζήτημα είναι πότε τελικά θα εφαρμοστεί έστω η μελέτη που προβλέπει ευθυγράμμιση του δρόμου στο ύψος της Σίβας και η κατασκευή νέας γέφυρας, η οποία έχει εκπονηθεί εδώ και χρόνια κι έχουν πληρωθεί και οι απαλλοτριώσεις.

Μην ξεχνάμε πάντως πως φαινόμενα κατολισθήσεων συναντάμε τις τελευταίες ημέρες παντού, ακόμη και στο δρόμο Ηράκλειο-Αρκαλοχώρι-Βιάννος, αλλά και στον καινούργιο δρόμο προς Κρουσώνα.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News