Κρήτη

Πολεμικές επανορθώσεις: "Μας χρωστάνε το αίμα μας", λένε οι Κρητικοί

Για την Κρήτη και τους κατοίκους της η συζήτηση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, προχθές, του ζητήματος των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Από τα περίπου 120 χωριά που επισήμως είναι καταχωρισμένα στο πανελλήνιο "Δίκτυο Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων", σχεδόν τα μισά προέρχονται από την Κρήτη. Λογικό, αφού στην πράξη η σύγκρουση των κατοίκων του με τις γερμανικές δυνάμεις εισβολής, που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου του 1941, δεν έληξε την 30ή του μήνα, οπότε τυπικά έληξε η Μάχη.

Συνεχίστηκε για σχεδόν τέσσερα χρόνια ακόμη, ως την ημέρα που και ο τελευταίος Γερμανός στρατιωτικός αποχώρησε από το έδαφος της Κρήτης. Το δεδομένο δείχνει ακριβώς το μέγεθος της αντίστασης και αναμφίβολα των αντιποίνων που εφαρμόστηκαν σε βάρος του κρητικού πληθυσμού, στις πλείστες των περιπτώσεων με "τυφλό" και μαζικό τρόπο (εκτελέσεις αμάχων, πυρπολήσεις χωριών). Δεν είναι λοιπόν διόλου υπερβολικό ότι σχεδόν κάθε σύγχρονη κρητική οικογένεια έχει κάποιον δικό της να θρηνεί από τη δράση των στρατευμάτων κατοχής, ή κάποιον που υπέστη κακουχίες ή που προέρχεται από τόπο που έχει υποστεί τη βίαιη καταστολή υπό μορφή αντιποίνων από τη Βέρμαχτ.

Ρωτήσαμε λοιπόν Κρητικούς σε ένα τυχαίο δείγμα για τη γνώμη τους όσον αφορά το ζήτημα των γερμανικών οφειλών, αλλά και αν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς συνέβη το βράδυ της Τρίτης στην ελληνική Βουλή. Ιδού τι απάντησαν...

«Μας χρωστάνε»

Όπως τόνισε ο κ. Κωστής Σταθοράκης, «αφού μας τα χρωστούν, να τα δώσουν. Πώς θέλουν τα δικά τους με τα μνημόνια που μας επιβάλλουν. Θέλουν να παίρνουν, αλλά δε θέλουν να δίνουν οι Γερμανοί. Οι πολεμικές επανορθώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο από τη Γερμανία ξεπερνούν, σε σημερινή αξία, τα 162 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους».

Ντροπή και αμαρτία

«Κάηκαν ολόκληρα χωριά. Ισοπεδώθηκαν μαζί με τους ανθρώπους τους. Ξεκληρίστηκαν οικογένειες και καμία μα καμία αποζημίωση δεν πήραμε. Ακόμη και όσοι έτρεξαν πριν από κάποια χρόνια σε δικηγόρους να φτιάξουν χαρτιά για να απαλυνθεί ο πόνος τους από το χάσιμο των ανθρώπων τους», θυμάται ο 94χρονος σήμερα κ. Βασίλης Παπουτσάκης. «Αντί να ζητήσουμε εμείς, μας ζητούν αυτοί. Είναι ντροπή και αμαρτία από το Θεό», προσθέτει.

Της κ. Καλλιόπης Αναστασάκη από τη Γέργερη σκότωσαν, όπως μας είπε, τον πατέρα της οι Γερμανοί. Η μάνα της ήταν έγκυος το τέταρτο παιδί τους, και η κ. Καλλιόπη μόλις είχε κλείσει τα πέντε της χρόνια όταν έμεινε ορφανή. «Δεν πήραμε τίποτα. Αποζημιώσεις;», διερωτάται παράλληλα, λέγοντας πως ακόμη περιμένουν γι' αυτές πολλοί συγχωριανοί, της που έκαναν πριν λίγα χρόνια όσα χαρτιά απαιτούνταν και πλήρωσαν και από πάνω και δικηγόρους.

Τραγωδία

Όλοι γνωρίζουν, όπως αναφέρει ο κ. Νίκος Δετοράκης, πως οι νεκροί πολέμου το 1940-1941 ξεπέρασαν τους 13.000. Οι εκτελεσμένοι σε ολόκληρη την Ελλάδα ξεπέρασαν τους 55.000, οι θανόντες όμηροι στα γερμανικά στρατόπεδα ξεπέρασαν τους 100.000, οι νεκροί από βομβαρδισμούς ξεπέρασαν τους 7.000, οι νεκροί σε μάχες της Εθνικής Αντίστασης, σύμφωνα με γερμανικά στοιχεία, ξεπέρασαν τους 20.000 και οι νεκροί στη Μέση Ανατολή τους 1.000, χωρίς τις απώλειες του εμπορικού ναυτικού και τους νεκρούς από πείνα και ασθένειες, που ξεπέρασαν τους 600.000.

Υπολογίζεται πως εξοντώθηκε το 12% των Ελλήνων, πέρα από τις καταστροφές δημόσιων υποδομών και ιδιωτικών περιουσιών.

«Καλή ενέργεια»

Η ενέργεια των βουλευτών να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις χαρακτηρίζεται απ' όλους θετική, οι οποίοι ευελπιστούν να μη μείνουν στα λόγια, αλλά να καταφέρουν να έχουν και αποτέλεσμα οι κινήσεις τους.

«Καλή η ενέργεια. Μακάρι να βγει κάτι θετικό για την πατρίδα. Αν κάνουν σωστές κινήσεις, πρέπει η Γερμανία να αποζημιώσει, γιατί χάθηκε πολύς κόσμος», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος Ξυλούρης.

Τι δήλωσαν

«Τις αποζημιώσεις πολέμου θα πρέπει επιτέλους να μας τις δώσουν οι Γερμανοί. Πώς θέλουν να πληρώνουμε εμείς τα μνημόνια;».

Κωστής Σταθοράκης

«Αν κάνουν οι βουλευτές σωστές κινήσεις, τότε ίσως πάρουμε τις πολυπόθητες γερμανικές αποζημιώσεις, που μας ανήκουν».

Βενιζέλος Ξυλούρης

«Οι Γερμανοί σκότωσαν τον πατέρα μου. Τόσοι και τόσοι έκαναν χαρτιά για τις γερμανικές αποζημιώσεις και ακόμη τίποτα».

Καλλιόπη Αναστασάκη

«Μην ξεχνούμε ότι πρώτοι οι Γερμανοί κάνουν να μας δώσουν και μετά να μας ζητούν τα χρεωστικά».

Νίκος Δετοράκης

«Μακάρι να πάρουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις. Τα πράγματα είναι δύσκολα και οι Γερμανοί θα πουν και πάλι όχι».

Βασίλης Παπουτσάκης

Της Ιωάννας Βλαχάκη

Σχόλια