Κρήτη

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον απολογισμό 2014 της Περιφέρειας

Αντιλαϊκό και ταξικό χαρακτηρίζει τον απολογισμό του 2014 της Περιφέρειας Κρήτης, με ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Συσπείρωση. «Με τις άγριες περικοπές άνω του 65% της κρατικής χρηματοδότησης, μόλις κατάφερε να διαθέσει 48 εκατομμύρια ευρώ, για να αντιμετωπίσει κύρια τη δακοκτονία στις ελιές και τη μεταφορά των μαθητών», αναφέρει χαρακτηριστικά και εκτιμά πως «όσο πιο αντιλαϊκή πολιτική ακολουθεί η Περιφέρεια και η Τοπική Διοίκηση, υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, τόσο πιο επίμονα θα προσπαθεί να την εμφανίζει ως δήθεν φιλολαϊκή».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Αντιλαϊκός και ταξικός ήταν και το 2014 ο απολογισμός της Περιφέρειας Κρήτης, όπως υποστήριξε η Λαϊκή Συσπείρωση χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τόσο οι εισηγήσεις όσο και οι θέσεις των άλλων παρατάξεων ήταν γενικόλογες. Συγκεκριμένα μίλησαν μόνο όταν έπλεξαν εγκώμια για τη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), για τα κονδύλια που «μας δίνει», στα οποία στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους για τα επόμενα χρόνια.

Έκαναν σαν να μη γνωρίζουν πως αυτά τα κονδύλια πήγαν στα χέρια μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ σε τίποτα δεν ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι της Κρήτης. Αντίθετα φορτώθηκαν τις βαριές συνέπειες της βαθιάς κρίσης των τελευταίων χρόνων: Την πρωτόγνωρη ανεργία, τη μείωση των εισοδημάτων, το κλείσιμο μαγαζιών, την εγκατάλειψη αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, τη χρεωκοπία και τις δυσκολίες επιβίωσης της λαϊκής οικογένειας.

Στον απολογισμό η Περιφέρεια λέει για την κρίση, είτε πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις ή πως επιβάλλει να δείξουμε όλοι αλληλεγγύη και φιλανθρωπία στους πιο εξαθλιωμένους.

Καμιά λέξη για τις αιτίες της κρίσης. Ούτε λέξη ότι είναι κρίση του καπιταλισμού. Ότι εκεί οδήγησε ο οξύτατος εσωτερικός και διεθνής ανταγωνισμός των μεγάλων επιχειρήσεων στο κυνηγητό του κέρδους. Ότι αυτή ακριβώς είναι και η σημαία της πολιτικής της ΕΕ, δηλαδή η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας!

Επιμένουν ότι μόνο έτσι θα βρεθούν δουλειές, θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Επιχείρημα που διαψεύδει η σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας παρά τη συσσώρευση κεφαλαίων σε λίγα χέρια.

Αυτή η πολιτική - που εφαρμόζει πιστά και η Περιφέρεια - έφερε την κρίση και θα συνεχίσει να φορτώνει βάρη τα λαϊκά στρώματα, έστω κι αν κάποια στιγμή αρχίσουν να ανεβαίνουν οι επενδύσεις, με την καπιταλιστική ανάκαμψη- που δε φαίνεται στον ορίζοντα προς το παρόν.

Οι ευθύνες βαραίνουν πρώτα το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και ΟΛΕΣ οι δυνάμεις των μηχανισμών που το υπηρετούν, σε ΕΕ, κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμους.

Το ότι η κρίση είναι του συστήματος, είναι καπιταλιστική, αυτό προσπαθούσε τόσα χρόνια να συσκοτίσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο μοτίβο επιμένει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που βάφτισε την κρίση «ανθρωπιστική», μην τύχει και υποψιαστεί κανείς κάτι κακό για την ΕΕ και τον καπιταλισμό.

Η Περιφέρεια στον απολογισμό της, αφού έκρυψε τις ευθύνες της ΕΕ για την κρίση, στη συνέχεια περηφανεύεται για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο και τη συμμετοχή της στην εφαρμογή όλων των πολιτικών της ΕΕ για την ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Ο καθαυτό οικονομικός απολογισμός της Περιφέρειας για το 2014 ήταν απελπιστικά φτωχός. Με τις άγριες περικοπές άνω του 65% της κρατικής χρηματοδότησης, μόλις κατάφερε να διαθέσει 48 εκατομμύρια ευρώ, για να αντιμετωπίσει κύρια τη δακοκτονία στις ελιές και τη μεταφορά των μαθητών.

Όμως μεσολάβησε για να εγκριθούν άμεσα σε ιδιώτες επιχειρηματίες μέσα στο 2014 επιχορηγήσεις, ενισχύσεις σε νέα επενδυτικά σχέδια, φοροαπαλλαγές και πληρωμές έργων, πολύ περισσότερα κονδύλια, που ξεπερνούν ακόμα και τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Χώρια οι έμμεσες εξυπηρετήσεις της Περιφέρειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, όπως:

- Η σιωπή για τις μειώσεις μισθών και γενικά τις απαράδεχτες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στον τουρισμό που επέτρεψε την εκτίναξη της κερδοφορίας των μεγάλων ξενοδόχων και TOUR ORERATORS.

- Η ωμή προπαγάνδιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των στόχων της επιχειρηματικής γεωργίας που συνθλίβει τους μικρούς αγρότες και την παραγωγή τους στο βωμό των συμφερόντων Σουπερ Μάρκετ, Ξενοδόχων και Εξαγωγέων.

- Η φραστική εναντίωση και η πρακτική αδράνεια στην ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων, λιμανιών αλλά και του Βόρειου Εθνικού Άξονα, ενδεχόμενα χωρίς τα συνήθη διόδια, αλλά με άλλα - μη κατονομαζόμενα προς το παρόν - ανταλλάγματα στους ιδιώτες.

- Η ενεργή στήριξη της απελευθέρωσης της ενέργειας, με την παράδοση της παραγωγής, της μεταφοράς  και της διανομής της σε επιχειρηματίες, τόσο με τους υδρογονάνθρακες, όσο και με τις ανανεώσιμες πηγές, όσο και με τις πειραματικές προσπάθειες αξιοποίησης βιοκαυσίμων. Φουντώνει η αποπροσανατολιστική συζήτηση για το μέρος της Κρήτης όπου θα γίνει η υποθαλάσσια ενεργειακή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, για να συγκαλυφθεί η ευθυγράμμιση της Περιφέρειας στα στρατιωτικά σχέδια σύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

- Η κάλυψη που δίνει σε μεγάλες επιχειρήσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) κ.λπ. να οικοδομήσουν φιλανθρωπικό "προφίλ", συμμετέχοντας στη διανομή επισιτιστικής βοήθειας σε απόρους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι όσο πιο αντιλαϊκή πολιτική ακολουθεί η Περιφέρεια και η Τοπική Διοίκηση, υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, τόσο πιο επίμονα θα προσπαθεί να την εμφανίζει ως δήθεν φιλολαϊκή.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Κρήτης πρέπει - χωρίς αυταπάτες - να οργανώσουν και να δυναμώσουν την πάλη τους για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, που εφαρμόζει τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα τοπικά κρατικά όργανα, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι».

Σχόλια