Κρήτη

Ένοχα "μυστικά" έρχονται στο φως στην υπόθεση του Βαγγέλη

Συγκλονίζουν οι καταγγελίες για τα απίστευτα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλαν τον φοιτητή της γαλακτοκομικης σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, οι συμφοιτητές του. Εκφοβισμός και ξυλοδαρμοί, λουριά και ιμάντες που του έσφιγγαν τον λαιμό.

Από το βράδυ της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μόλις παρέλαβε στα χέρια του το πόρισμα της ΕΔΕ, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, ζήτησε την παραίτηση-απομάκρυνση του διευθυντή της σχολής, Κωνσταντίνου Μάντζαρη.

Ο τελευταίος, όπως προέκυψε από την ΕΔΕ, αν και έγινε αποδέκτης επανειλημμένα καταγγελιών ακόμη και από μέλη του προσωπικού για ενδοσχολική βία, τις αγνοούσε χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο. Τις μόνες φορές που το έκανε και επέβαλε κυρώσεις ήταν στις περιπτώσεις εκείνες που προκλήθηκαν φθορές στις υποδομές της σχολής.

Το πρωί της Δευτέρας σύμφωνα με το ethnos.gr, στις 10:30, συγκαλείται εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, προκειμένου να πάρει απόφαση ώστε να διαβιβαστεί το πόρισμα στον εισαγγελέα, για να υπάρξει καταλογισμός ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκόμενων.

Παρά τα όσα έφερε στο φως η ΕΔΕ-πόρισμα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να βοηθούν τις Αρχές ώστε να ριχθεί φως στη μυστηριώδη εξαφάνιση του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη. «Από το πόρισμα προέκυψαν στοιχεία bullying, όμως αυτά δεν εξειδικεύονται στον Βαγγέλη», έλεγαν υπεύθυνες πηγές στο «Εθνος της Κυριακής».

Το πολυσέλιδο πόρισμα της ΕΔΕ, που διενήργησαν τρία στελέχη του ΔΗΜΗΤΡΑ, με επικεφαλής τον νομικό σύμβουλο του Οργανισμού, Ανδρέα Αθανασόπουλο, βασίζεται σε μαρτυρίες πάνω από 30 ατόμων, σπουδαστών, υπαλλήλων, καθηγητών, φυλάκων, μαγείρων. «Ναι, δεχόταν πιέσεις και μέσα από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων», περιορίστηκε να μας πει ο κ. Αθανασόπουλος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι είδους πιέσεις ήταν αυτές.

Το πόρισμα επιβεβαιώνει και το περιστατικό με την τηλεφωνική επικοινωνία του πρώην βουλευτή Χανίων, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, με τη διεύθυνση της Σχολής, αυτό ωστόσο έγινε πριν από δύο χρόνια και για περιστατικό άσχετο με την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο πρώην βουλευτής παρενέβη για την επιβολή τριήμερης αποβολής σε έναν μαθητή, που μαζί με άλλους σπουδαστές είχαν μουντζουρώσει τους τοίχους της σχολής.

Την ίδια στιγμή, οι έρευνες της αστυνομίας είναι στο σημείο μηδέν και μέχρι το βράδυ της Παρασκευής δεν υπήρχε κανένα νεότερο έναν μήνα μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση του 20χρονου σπουδαστή από την Κρήτη.

«Εκτιμούμε ότι το παιδί εξαφανίστηκε και ήταν δική του απόφαση, εξαιτίας της πίεσης που δεχόταν από τη σχολή με τα πειράγματα των σπουδαστών, αλλά και από την οικογένειά του, πιθανόν και για τους χαμηλούς βαθμούς που πήρε, μία μέρα πριν χαθούν τα ίχνη του», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» αξιωματικός που γνωρίζει καλά την υπόθεση.

Για την αστυνομία, οι νέες, συμπληρωματικές καταθέσεις που πήρε τις προηγούμενες μέρες από σπουδαστές είναι περισσότερο διαφωτιστικές. Μία από αυτές αναφέρεται στην «καζούρα της βροχής», που έγινε στον Βαγγέλη, κατά την οποία το... θύμα δέχεται σφαλιάρες στο σβέρκο, αλλά διευκρινιζόταν ότι αυτό ήταν στο πλαίσιο πειραγμάτων και αστεϊσμών και δεν συνιστά bullying.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων εμφανίζονται προβληματισμένοι, καθώς παρά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν και κάποιες λεπτομέρειες που εκ των υστέρων θυμήθηκαν μερικά παιδιά, «τα στοιχεία δεν δένουν θέμα κακοποίησης και σχολικού εκφοβισμού. Αρα είμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν, στο απόλυτο σκοτάδι». Η παρέα των Κρητικών σπουδαστών που φέρονται να είχαν επιθετική συμπεριφορά εναντίον του Βαγγέλη Γιακουμάκη, έσπασαν τη σιωπή τους και σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι δεν του έκαναν καψόνια, αλλά τον πείραζαν, όπως παίζουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

«Δεν είμαστε τραμπούκοι, ούτε φονιάδες. Δεν του κάναμε καψόνια, κάναμε πλάκα και καλαμπούρι. Παλεύαμε, όπως παλεύουν όλοι, δεν έδειξε να ενοχλείται». Πρόσθεσαν ακόμη ότι ο Βαγγέλης άλλαξε πέρυσι δωμάτιο στο οικοτροφείο της σχολής, επειδή ο ένας του συγκάτοικος έπαιζε μαντολίνο και ο άλλος κάπνιζε, ενώ και οι ίδιοι πήγαιναν και έπαιζαν ηλεκτρονικό παιχνίδι και ο 20χρονος ενοχλούνταν γιατί δεν μπορούσε να διαβάσει.

ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ

Τα τηλεφωνήματα-μυστήριο με την οικογένειά του

Οι συνεχείς και μακρές σε διάρκεια τηλεφωνικές συνομιλίες του 20χρονου σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη με την οικογένειά του, και ειδικά με τη μητέρα του, ακόμη και μία μέρα πριν από την εξαφάνισή του, όπως προέκυψε και από την άρση των τηλεφωνικών κλήσεων, οδηγούν τις Αρχές στην εκτίμηση ότι ίσως δεχόταν πιέσεις και από την οικογένειά του.

Η οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη αποφάσισε να μην κάνει στο εξής καμία δήλωση. «Οσο συνεχίζεται η έρευνα των Αρχών, εμείς θα σιωπήσουμε. Εχουμε εμπιστοσύνη σε όσους αναζητούν για περισσότερο από έναν μήνα τον Βαγγέλη», αναφέρουν μέλη της οικογένειας και προσθέτουν: «θέλουμε να διατηρήσουμε χαμηλούς τόνους, καθώς στο όποιο πιθανό ή απίθανο σενάριο να είναι ζωντανός, πρέπει να τον κρατήσουμε ήρεμο», ενώ διευκρινίζουν ότι δεν ήταν αυτοί που διακίνησαν το θέμα Μαρκογιαννάκη.

Εδώ και λίγες μέρες κάποιοι από τους συγγενείς του νεαρού σπουδαστή, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από τις 6 Φεβρουαρίου, θεωρούν πολύ πιθανό το σενάριο να βρίσκεται σε κάποιο μοναστήρι, η ίδια η οικογένεια πάντως το θεωρεί απίθανο, καθώς δεν είχε στενούς δεσμούς με την Εκκλησία ούτε είχε δείξει τάσης απομόνωσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αντίδραση

Παρά τις συνεχείς κλήσεις της στην αστυνομία, η μητέρα του Βαγγέλη, Μαρία Γιακουμάκη, επιμένει ότι στις αλλεπάλληλες, καθημερινές τους επικοινωνίες δεν παρατήρησε κάτι στη συμπεριφορά του γιου της που να την προβληματίσει.

Αρχικά, όπως αναφέρει το ethnos.gr, οι αστυνομικοί πίστευαν ότι λόγω της ταραχής της μπορεί η γυναίκα να μη θυμόταν, αλλά ακόμη και τώρα, έναν μήνα μετά, δεν θυμάται κάτι αξιοπρόσεχτο που να της ανέφερε, προκειμένου να στραφούν οι έρευνες σε κάποια κατεύθυνση. Επιμένει μάλιστα πως ούτε η ίδια ούτε ο σύζυγός της, Ανδρέας Γιακουμάκης, αντέδρασαν άσχημα όταν τους είπε ?μία μέρα πριν από την εξαφάνισή του- ότι είχε πάρει βαθμούς και αυτοί δεν ήταν καλοί.

Η εκ νέου μελέτη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. του υλικού που κατέγραψαν κάμερες βενζινάδικου σε κεντρικό δρόμο των Ιωαννίνων, κοντά στη Γαλακτοκομική Σχολή, και δείχνει έναν νεαρό να κινείται βιαστικά, το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου, λίγο πριν εξαφανιστεί ο 20χρονος, δεν βοήθησε. Οι γονείς του υποστηρίζουν ότι πια δεν είναι απόλυτα σίγουροι πως πρόκειται για τον Βαγγέλη, ενώ και η αστυνομία ισχυρίζεται ότι το υλικό δεν είναι καλό και η ανάλυσή του δεν δίνει έγκυρα αποτελέσματα.

Λίγο μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση του σπουδαστή, η αστυνομία δέχτηκε μία αξιόπιστη πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο Βαγγέλης Γιακουμάκης βρισκόταν κάποιες φορές με μια παρέα αλλοδαπών στα Γιάννενα.

Αστυνομικοί, σύμφωνα με το ethnos.gr, έκαναν δύο φορές έρευνα στο σπίτι των αλλοδαπών, όπου όμως δεν βρέθηκε τίποτα, ενώ από τους αλλοδαπούς, άλλοι είπαν πως τον γνώριζαν, αλλά είχαν καιρό να τον δουν και άλλοι πως δεν τον θυμόνταν καθόλου.

Ο Βαγγέλης σε κρητικό γλέντι λίγο πριν χαθούν τα ίχνη του

Το βίντεο γυρίστηκε λίγες μέρες μετά την Πρωτοχρονιά του 2015 και απεικονίζει τον αγνοούμενο φοιτητή μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του, συγγενείς και φίλους σε παραδοσιακό κρητικό γλέντι.  

Σχόλια