default-image

Οι αόρατες... διαγραμμίσεις

Κρήτη
Οι αόρατες... διαγραμμίσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σταυρό τους πρέπει να κάνουν οι δημότες που θα επιχειρήσουν να διασχίσουν τις διαβάσεις πεζών στο Ηράκλειο, προκειμένου να βγουν σώοι και αβλαβείς, με την αναρχία που επικρατεί στο κυκλοφοριακό της πόλης.

Από τη μια η έλλειψη ευσυνειδησίας από πλευράς οδηγών, οι οποίοι, ενώ βλέπουν τη διάβαση, δεν ακινητοποιούν το όχημά τους όπως προστάζει ο ΚΟΚ, δίνοντας προτεραιότητα στον πεζό, και από την άλλη το γεγονός ότι αυτές καθαυτές οι διαγραμμίσεις ίσα που φαίνονται, καθώς έχουν σβηστεί από το οδόστρωμα και κανείς από τους αρμόδιους δεν έχει σκεφτεί να τις περάσει ένα χεράκι μπογιά, η ζωή των πολιτών που κινούνται με τα πόδια στο κέντρο της πόλης καθημερινά γίνεται μαρτύριο. Και ενώ τρέχουν με την ψυχή στο στόμα να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους, δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς όταν επιχειρούν να περάσουν από τη μια μεριά του δρόμου στην άλλη, με φόβο να παρασυρθούν από κάποιο όχημα ή μηχανάκι.

Κίνδυνος-θάνατος για τους πολίτες ήταν η επιβίβαση-αποβίβασή τους από τα λεωφορεία. Και αυτό διότι, λόγω της αυξημένης κίνησης, της έλλειψης ειδικής σήμανσης και της ορατότητας, πολλά ήταν τα ατυχήματα που κατά καιρούς είχαν συμβεί, ακόμα και παρασύρσεις πεζών.
Στην πλατεία Ελευθερίας ναι μεν ο χώρος γύρω από τη στάση λεωφορείων χρωματίστηκε, όμως τις διαγραμμίσεις στη διάβαση πεζών κανείς δε σκέφτηκε να τις περάσει ένα χεράκι.

Ακόμα πιο δύσκολα κάνουν τα πράγματα τα εκτός λειτουργίας φανάρια σε κομβικά σημεία της πόλης, όπως είναι στο σταυρό του Ηρακλείου, στην αρχή δηλαδή της λεωφόρου Καλοκαιρινού, όπου η κίνηση νυχθημερόν είναι αυξημένη και καθημερινά συμβαίνουν ατυχήματα.

Βέβαια, θα πείτε ότι έγκειται στην κρίση και στην ευαισθησία του κάθε οδηγού το αν θα σταματήσει για να δώσει προτεραιότητα στον πεζό που κινείται σε διάβαση, αφού στην Ελλάδα, και ειδικά στο Ηράκλειο, η τήρηση των κανόνων του ΚΟΚ έχει πάει περίπατο. Πιθανότατα όμως, αν ξαναβάφονταν και γίνονταν πιο εύκολα αντιληπτές, ίσως, αν όχι όλοι, κάποιοι επιπλέον οδηγοί να σταματούσαν, δίνοντας προτεραιότητα στον πεζό, αλλά και το καλό παράδειγμα στους υπόλοιπους.

Εμείς στο σημερινό μας ρεπορτάζ επισημαίνουμε κάποιες διαβάσεις στο κέντρο κυρίως της πόλης, των οποίων το χρώμα έχει ξεθωριάσει. Όπως στην πλατεία Ελευθερίας, στη Δικαιοσύνης, στην Καλοκαιρινού, στη Δημοκρατίας, στην πλατεία Κορνάρου... Και αναμένουμε από τις Αρχές να δουν το θέμα, ώστε να βγάλουν στο δρόμο τα συνεργεία που θα τις ξαναβάψουν.

Κατόπιν αιτήματος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου έγινε η απαραίτητη γραμμογράφηση στις στάσεις των λεωφορείων, οι οποίες σήμερα παρουσιάζουν αυτή την εικόνα.
Καιρό τώρα οι διαβάσεις στα περισσότερα σημεία της πόλης έχουν ξεθωριάσει. Το πέρασμα από τη μία μεριά του δρόμο στην άλλη είναι καθημερινός "Γολγοθάς" για τον πεζό, ειδικά στην περίπτωση που τα φανάρια βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Την ίδια ώρα όμως, παγίδες για τους ανυποψίαστους πολίτες έκρυβε και η επιβίβαση-αποβίβασή τους από τα λεωφορεία στις κεντρικές και πολυσύχναστες στάσεις εντός των τειχών της πόλης του Ηρακλείου. Και αυτό διότι, λόγω της αυξημένης κίνησης, της έλλειψης ειδικής σήμανσης, της ορατότητας, σε αρκετές περιπτώσεις της στενότητας του δρόμου, αλλά και του άγχους που μας βαραίνει καθημερινά, με αποτέλεσμα να γκαζώνουμε το αμάξι για να προλάβουμε να τελειώσουμε τις δουλειές μας, είχαν κατά καιρούς συμβεί πολλοί τραυματισμοί ανθρώπων που, ενώ κατέβαιναν από το λεωφορείο, έπεσαν πάνω σε κάποιο όχημα, κυρίως μηχανάκι, που εκείνη τη στιγμή κινούνταν στο δρόμο και δεν αντιλήφθηκε τη στάση λεωφορείου.

Ως προς αυτό βέβαια, πρόσφατα και κατόπιν αιτήματος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, έγινε η απαραίτητη γραμμογράφηση-χρωματισμός στις στάσεις των αστικών λεωφορείων μέσα στην εντός τειχών πόλη, οι οποίες σήμερα παρουσιάζουν την εικόνα που θα δείτε στις φωτογραφίες. Η γραμμογράφηση κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να μην κινδυνεύουν οι επιβάτες που αποβιβάζονται ή επιβιβάζονται από διερχόμενα μηχανάκια που επιχειρούν να προσπεράσουν τα λεωφορεία, αλλά επίσης και να μην εμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Για την κίνηση αυτή ο Εμπορικός Σύλλογος εκφράζει τις ευχαριστίες του όσον αφορά στην άμεση ανταπόκριση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου. Και ιδιαίτερα ευχαριστεί την κ. Πέλλα Χαιρέτη για την άψογη συνεργασία που είχε με τους εκπροσώπους του συλλόγου, προκειμένου να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα.

ΑΙΤΗΜΑ PALSO

Κολονάκια έξω από τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών

Ωστόσο, φαίνεται να προκύπτει άλλο ένα θέμα και συγκεκριμένα η δημιουργία λευκών αντανακλαστικών διαγραμμίσεων οδοστρώματος και η τοποθέτηση ειδικών πινακίδων διέλευσης μαθητών και μεταλλικών κολονακίων πεζοδρομίου έξω από τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Ηρακλείου.

Σε συνέχεια της από 23 Μαρτίου συνάντησης που είχαν μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO Ν. Ηρακλείου στο Δήμο Ηρακλείου, ο πρόεδρος κ. Γιώργος Χατζηδάκης, ο γενικός γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Μαστοραντωνάκης και ο έφορος Δημοσίων Σχέσεων κ. Κυριάκος Μαστοράκης είχαν την περασμένη Τετάρτη νέα συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Χάρη Μαμουλάκη και τις προϊσταμένες των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου, κ.κ. Χαιρέτη και Κοκκινάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για τη δρομολόγηση των διαδικασιών που απαιτούνται. Και αυτό διότι, όπως αναφέρει η διοίκηση του συλλόγου, από μέρους τους θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αυτή η κίνηση, που θα συντελέσει στην ασφαλέστερη προσέλευση και αποχώρηση προς και από τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών τόσο των παιδιών όσο των γονέων και των καθηγητών τους.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News