default-image

Τα είπαν με τον Π. Σγουρίδη οι αγρότες του Ηρακλείου

Κρήτη
Τα είπαν με τον Π. Σγουρίδη οι αγρότες του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια πρώτη διερευνητική συνάντηση για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη να βλέπει τους εκπροσώπους της Ε.Α.Σ. Ηρακλείου και της ΟΑΣΝΗ.

Μετά και τις εντονότατες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου στην απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη, παρουσία του βουλευτή Ηρακλείου των ΑΝ.ΕΛ. Κωστή Δαμαβολίτη, του προέδρου της Ε.Α.Σ Ηρακλείου Ανδρέα Στρατάκη και του Μιχάλη Καμπιτάκη, μέλους του Δ.Σ. της Ενώσεως, αλλά και γ.γ. της ΟΑΣΝΗ.

Κύρια θέματα της συνάντησης αυτής ήταν: α) η καταβολή της δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, όπου είναι ουσιαστικά η εξόφληση για τις αγροτικές επιδοτήσεις, β) η αναπροσαρμογή-αλλαγή του ν. 4015/2011που αφορά τους συνεταιρισμούς, γ) η δυνατότητα μεσολάβησης του υπουργείου για τη χρηματοδότηση των αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων μέσω του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να αντλείται η υπεραξία που καρπώνονται μέχρι τώρα οι έμποροι και οι ξένοι οίκοι, καθώς και δ) οι κανόνες προσαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Σγουρίδης, μετά την τοποθέτηση των φορέων, τόνισε ότι ο Μάρτιος είναι μήνας πληρωμών, θέλοντας να απομακρύνει τις όποιες ανησυχίες για μη καταβολή του υπολοίπου της ενιαίας ενίσχυσης για τους αγρότες, ενώ αναφορικά με το θέμα της χρηματοδότησης των συνεταιρισμών μέσω του τραπεζικού συστήματος δήλωσε ότι το γενικότερο κλίμα που απειλεί τη χώρα επηρεάζει και το συγκεκριμένο τομέα.

Για το Νόμο 4015 που ψηφίστηκε το 2011, που ουσιαστικά θέτει το πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κλάδου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε για την επανεξέτασή του, καταθέτοντας συνάμα τη συλλογιστική για ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνεταιριστική βάση, που «θα τονώσει τον ανταγωνισμό και θα ευνοήσει τους καταναλωτές. Ναι, λοιπόν, σε υγιείς, επιχειρηματικούς και πάνω από όλα ελεγχόμενους συνεταιρισμούς».

Κλείνοντας την εκτενή αυτή συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ο υφυπουργός τοποθετήθηκε και για τη νέα Κ.Α.Π., θέτοντας ως κομβικό το έτος 2017, κατά το οποίο ενδέχεται να δοθεί δυνατότητα αναθεώρησης του υφιστάμενου πλαισίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News