default-image

Προγράμματα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Προγράμματα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δήμος Ιεράπετρας και η Αναπτυξιακή Σύμπραξη "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ", στο πλαίσιο της δράσης "Δημοσιότητα και Ευαισθητοποίηση" του προγράμματος "Στηρίζουμε την Εργασία και την Ανάπτυξη", διοργανώνουν την Τετάρτη 11 Μαρτίου εσπερίδα με θέμα "Τοπικό Σχέδιο Απασχόλησης Δήμων Ιεράπετρας και Σητείας. Επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων του προγράμματος, προτάσεις και προοπτικές σύγχρονης επιχειρηματικότητας".

Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 18:00 και ομιλητές θα είναι ο κ. Μανώλης Κ. Τσαντάκης, διαχειριστής της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», ο κ. Γιώργος Σισαμάκης, οικονομολόγος, ο κ. Μανώλης Δ. Τσαντάκης, στέλεχος της Εταιρείας Αναπτυξιακών Μελετών, η κ. Μαρία Κασσωτάκη, προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης, ο κ. Βαγγέλης Δρίμτσιας, πρόεδρος του DKG GROUP, και ο κ. Χάρης Ροδιτάκης, πρώην στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην εσπερίδα θα παρουσιαστούν προγράμματα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας του ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020, επιτυχημένες κοινωνικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα γίνει αναφορά στις προϋποθέσεις επιτυχίας μιας κοινωνικής επιχείρησης, καθώς και στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, στον αγροτουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και επίσης στις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις δημιουργίας επιχειρήσεων. Θα παρουσιαστούν επίσης παραδείγματα καλών πρακτικών δύο υφιστάμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων της περιοχής της Ιεράπετρας, της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης "Προοπτική" και του Αγροτικού Οικοτεχνικού Συνεταιρισμού Χειροτεχνών "Χειρο-ποίηση".

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Προοπτική" και ο Αγροτικός Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός "Χειρο-ποίηση" ξεκίνησαν να λειτουργούν στα τέλη του 2014. Η πρώτη έβαλε στόχο να ασχοληθεί πρώτα με παραδοσιακά γλυκά και σπιτικές μαρμελάδες, ενώ η δεύτερη δραστηριοποιείται στη λαϊκή τέχνη και την οικοτεχνία. Ο Παγκρήτιος Αγροτικός Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός Χειροτεχνών Ιεράπετρας "Χειρο-ποίηση", ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του και εγκαινίασε τον εκθεσιακό του χώρο, στην οδό Μπαριτάκη 31 στην Ιεράπετρα, στις 13 Δεκεμβρίου του 2014. Στόχος του Συνεταιρισμού είναι να προωθήσει την οικοτεχνία, τη λαϊκή τέχνη και να συμβάλει στη διάσωση των παραδοσιακών χειροτεχνικών δεξιοτήτων.

«Μέσα στη δύσκολη συγκυρία που όλοι ζούμε, αποφασίσαμε να βγούμε από την απραξία και τη μεμψιμοιρία και προτιμήσαμε τη συνεργασία, τη συλλογικότητα και τη δημιουργία. Στο μόνιμο εκθετήριό μας, εκθέτουμε αντικείμενα που μετατρέπουν την πρώτη ύλη, ευτελή ή πολύτιμη, σε χρηστικά αντικείμενα και καλλιτεχνήματα, όλα με κοινό στοιχείο την αγάπη των δημιουργών για την τέχνη τους», αναφέρει στη σελίδα του συνεταιρισμού το Διοικητικό του Συμβούλιο.

Οι χειροτέχνες ανθίστανται

«Κάπου στην οδό Μπαριτάκη», σχολιάζει ο φιλόλογος κ. Μανόλης Τζάβλας, «μερικοί άνθρωποι της πόλης μας εκφράζονται με τα χέρια τους. Είναι μία ομάδα χειροτεχνών που αποφάσισε να συνευρεθεί σ' ένα κοινό χώρο και να συνομιλήσει. Ενθουσιώδης, παρήγορη αλλά και εκρηκτική η ομιλία τους, αν σκεφτεί κανείς πως η διαδικασία παρακμής από τον τεχνίτη στον εργάτη, από μία ενεργητική σε μία αυξανόμενα παθητική προσωπικότητα, συμπληρώνεται από τον άνθρωπο-καταναλωτή, μια οικονομική οντότητα, τις προτιμήσεις, τις αξίες και τις σκέψεις της οποίας ρυθμίζουν σήμερα τα επιτελεία των αγορών.

Αναφέρθηκα στην ομιλία αυτών των ανθρώπων, γιατί υπάρχει ένα κοινό σημείο της κινητικότητας του χεριού με την έκφραση του λόγου. Στις χώρες της Μεσογείου μιλούμε ακόμα με τα χέρια. Η ομιλία γεννήθηκε μαζί με τα εργαλεία. Είναι φυσικό λοιπόν το χέρι να έχει γίνει το παγκόσμιο σύμβολο της χειροτεχνίας και ο χειροτέχνης να του δίνει μία μοναδική αξία, σαν το πιο κοντινό στην ευαισθησία του εργαλείο, με την προνομιακή δυνατότητα αξιολόγησης των διαστάσεων και των υλικών σαν άμεση παρεμβολή της ιδέας του. Το χέρι κατασκευάζει, σκέπτεται και προεκτείνεται μέσα στο χώρο και το χρόνο. Η ευφυΐα και η ευαισθησία των χεριών είναι μία επιστροφή στην εξαίσια παιδική αφέλεια και συγχρόνως στους πρώτους κανόνες της εμπειρίας. Το χέρι ανακαλύπτει και στη συνέχεια αξιολογεί. Η χειροτεχνική εργασία επιτρέπει στο χειροτέχνη να κυριαρχήσει στις δυσκολίες του, τα άγχη και τα προβλήματα. Αυτή η ολοκληρωμένη έκφραση του εαυτού του τού δίνει, αν είναι ειλικρινής, μία μόνιμη ανανέωση του εαυτού του. Βρίσκει στη μοναχική του εργασία την περισυλλογή, την ευχαρίστηση, έναν τρόπο ζωής. Το άτομο απελευθερώνεται, εκπαιδεύεται, συνδέεται και απομονώνεται. Κατευνάζει και διεγείρει. Έχετε αντιληφθεί πόσο στα τελευταία χρόνια τα χέρια μας έχουν γίνει αδέξια; Έχετε αντιληφθεί πως οι σημερινοί άνθρωποι ευχαριστιούνται να κοιτάζουν με τα χέρια στις τσέπες; Οι χειροτέχνες της πόλης μας ανθίστανται. Ας τους γνωρίσουμε. Η γνώση αρχίζει με την αφή, από τα χέρια», καταλήγει ο κ. Μανόλης Τζάβαλας.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News