default-image

Λουκέτο στους Πέρα Γαλήνους

Κρήτη
Λουκέτο στους Πέρα Γαλήνους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορατός είναι πλέον από σήμερα ο κίνδυνος το Ηράκλειο να αρχίσει να γεμίζει από τόνους σκουπιδιών, καθώς από χθες το βράδυ, με απόφαση των 42 ιδιοκτητών του χώρου, διά του νόμιμου εκπροσώπου τους, όπου βρίσκεται ο ΧΥΤΑ των Πέρα Γαλήνων στο Φόδελε, αυτός έκλεισε επ' αόριστον και μέχρι της καταβολής του μισθώματος από το Δήμο Ηρακλείου, το οποίο, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του χώρου, δεν έχει καταβληθεί εδώ και δύο μήνες και παρά τις δεσμεύσεις τόσο του δημάρχου Ηρακλείου, όσο και του αρμόδιου επί των οικονομικών αντιδημάρχου Γιώργου Καραντινού, πως στο διάστημα μεταξύ 15 και 27 Φεβρουαρίου θα είχε διευθετηθεί η οικονομική εκκρεμότητα που υφίσταται από 01-01-2015.

Του Γιώργου Σαχίνη

Έτσι πρακτικά από σήμερα ο χώρος δε δέχεται απορρίμματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθαριότητα και τη δημόσια υγεία στο Ηράκλειο.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τη λήξη του προηγούμενου τετραετούς συμφωνητικού το Δεκέμβριο του 2014, επιτεύχθηκε νέα συμφωνία 15ετούς διάρκειας χρήσης του χώρου, με μικρή αναπροσαρμογή του μισθώματος από 26.500 ευρώ μηνιαίως σε 32.000 ευρώ μηνιαίως, για τους 42 εμφανιζόμενους ως ιδιοκτήτες της έκτασης, που λειτουργεί ο ΧΥΤΑ και το πρότυπο κύτταρο υγειονομικής ταφής.

Μάλιστα, αυτό το 15ετές συμβόλαιο αποτελεί και ένα από τα "κλειδιά" χρηματοδότησης με ευρωπαϊκούς πόρους έργων για το Δήμο Ηρακλείου και τον ΕΣΔΑΚ, εντός του χώρου αποκατάστασης και διευθέτησης, που παρατείνουν το χρόνο ζωής του κυττάρου αλλά και αποτρέπουν την επιβολή τέλους ταφής, που θα επιβάρυνε το κόστος για το Δήμο και το δημότη.

Δύο δόσεις

Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα πρακτική, εδώ και 25 χρόνια ο Δήμος κατέβαλε το ποσό του μισθώματος στους 42 ιδιοκτήτες του χώρου σε δύο δόσεις. Κάθε πρώτη του χρόνου, ποσό που αναλογούσε σε επτά μήνες, και κάθε Αύγουστο για τους επόμενους 5 μήνες. Φέτος, για πρώτη φορά μετά τη νέα συμφωνία για το μίσθωμα, ζητήθηκε η πληρωμή του πρώτου 7μήνου του 2015 να γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου.

Το χρονικό διάστημα παρήλθε όμως χωρίς ο Δήμος Ηρακλείου να κάνει κάποια κίνηση, παρά τις δεσμεύσεις προσωπικά του αντιδημάρχου Γιώργου Καραντινού προς τους ιδιοκτήτες του χώρου. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο πληρεξούσιος εκπρόσωπος των 42 ιδιοκτητών, μόλις την περασμένη Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου και ενώ έχουν παρέλθει δύο μήνες, η δημοτική Αρχή άρχισε να προβληματίζεται για το τι θα κάνει με την υπόθεση!

Μετά την πάροδο και της 28ης Φεβρουαρίου, οι 42 ιδιόκτητες της περιοχής αποφάσισαν ότι, επειδή ο Δήμος Ηρακλείου δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντί τους, ο χώρος από χθες το βράδυ κλείνει και σταματάει επ' αόριστον να δέχεται τα απορρίμματα.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση της "Νέας Κρήτης"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News