default-image

Ο ρόλος δυόσμου και ρίγανης στην καλλιέργεια ντομάτας

Κρήτη
Ο ρόλος δυόσμου και ρίγανης στην καλλιέργεια ντομάτας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο της πράξης "Εκπόνηση σχεδίων ερευνητικών και Αναπτυξιακών έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ)", του ΕΛ.Γ.Ο.-Δήμητρα από το Νοέμβρη του 2014 ξεκίνησε το ερευνητικό έργο με τίτλο: "Καινοτόμος χρήση αρωματικών φυτών στη φυτοπροστασία και στη βελτίωση δεικτών απόδοσης και ποιότητας σε καλλιέργεια ντομάτας".

Το έργο θα παρουσιαστεί στο 18ο Πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρίας με τίτλο "Ζιζανιολογία και Αειφορική Γεωργία" που πραγματοποιείται στις 3 έως 5 Μαρτίου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η συγκεκριμένη έρευνα υλοποιείται από την δρ. Καλλιόπη Καδογλίδου, γεωπόνο, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Γεωργικής Έρευνας Βορείου Ελλάδας στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

«Στην παρούσα έρευνα αναζητούμε έναν πρακτικά εφαρμόσιμο τρόπο χρήσης των αρωματικών φυτών σε καλλιέργεια λαχανοκομικών, έχοντας ως φυτό-πιλότο τη ντομάτα, που θα παρέχει φυτοπροστασία, και ταυτόχρονα θα ενισχύει και θα βελτιώνει φυσιολογικούς δείκτες της απόδοσης και της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Πρόκειται να διερευνηθούν η επίδραση της ενσωμάτωσης ξηρής και νωπής δρόγης δυόσμου και ρίγανης στο έδαφος μεταφυτευθέντων σποροφύτων ντομάτας στον αγρό ή και στο θερμοκήπιο στις προαναφερθείσες παραμέτρους. Η επίδραση της ενσωμάτωσης των αρωματικών φυτών στο έδαφος θα μελετηθεί εκτιμώντας στο εδαφικό περιβάλλον την οργανική ουσία, την αναλογία C/N, την περιεκτικότητα σε P και Κ, το pH και την ποσοτική και ποιοτική μεταβολή του αιθερίου ελαίου με απόσταξη Clevenger και αέριο χρωματογραφία με φασματοσκόπο μάζης, που περιέχει το εν δυνάμει κομποστοποιήσιμο υλικό», αναφέρει η κ. Πόπη Καδογλίδου.

Στο καλλιεργούμενο φυτό θα εκτιμηθούν το ύψος, ο αριθμός των φύλλων, η περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, η φωτοσυνθετική αποτελεσματικότητα της φωτοχημικής μετατροπής της ενέργειας στη φωτοσύνθεση στο φωτοσύστημα PSII, το ξηρό βάρος, ο αριθμός και το μέσο βάρος των καρπών, καθώς και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους...

Επιπλέον, θα διερευνηθεί η φυτοπροστατευτική δράση του ενσωματωμένου αρωματικού φυτού σε συνθήκες προσβολής από εδαφογενή παθογόνα (εκτιμώντας την ένταση της προσβολής από ασθένεια, βάσει παθογνωμονικών συμπτωμάτων). Η φυτοπροστατευτική δράση θα μελετηθεί εναντίον των μυκήτων Verticillium dalhiae και Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, σημαντικά και δυσεξόντωτα εδαφογενή παθογόνα.

Σε ανεξάρτητο πείραμα θα διερευνηθεί επίσης η επίδραση της ενσωμάτωσης στο έδαφος ξηρής και νωπής δρόγης δυόσμου και ρίγανης στο είδος, στον πληθυσμό και στη βιομάζα των εμφανιζόμενων ζιζανίων. Για το σκοπό αυτό σε πείραμα εντός φυτοδοχείων θα αξιολογηθεί η αλληλοπαθητική δράση της ξηρής δρόγης δυόσμου και ρίγανης εναντίον ορισμένων ζιζανίων. Οι παράμετροι που θα εκτιμηθούν είναι η φυτρωτική ικανότητα, το ύψος, η περιεκτικότητα των φύλλων σε χλωροφύλλη, η φωτοσυνθετική αποτελεσματικότητα και η βιομάζα των προαναφερθέντων ζιζανίων.

Η διάρκεια του έργου είναι 13 μήνες (προβλεπόμενη περάτωση 30-11-2015) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους.

Ποιά είναι η ερευνήτρια

Η Καλλιόπη Καδογλίδου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό, τη Λεπτή Ορεστιάδας του Ν. Έβρου. Πάντα αριστούχος ως μαθήτρια, σπούδασε γεωπόνος στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ'όπου λίγα χρόνια μετά πήρε με άριστα το μεταπτυχιακό δίπλωμά της στην ειδίκευση «Γενετική, Βελτίωση, Αγροκομία και Ζιζανιολογία», καθώς και το διδακτορικό της δίπλωμα στη φυσιολογία φυτού.

Το διδακτορικό της δίπλωμα είχε τίτλο "επίδραση δευτερογενών μεταβολιτών αρωματικών φυτών στη φυσιολογία ντομάτας, καλλιεργούμενης με βιολογικό τρόπο, και σε παράγοντες εδαφικού περιβάλλοντος". Στο παρελθόν εργάστηκε στις γεωργικές ασφαλίσεις του ΕΛΓΑ και σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα βελτίωσης σιτηρών και αξιοποίησης εγχώριων φυσικών πόρων στη βιολογική γεωργία.

Για μια δεκαετία διετέλεσε επιστημονικός/εργαστηριακός συνεργάτης στις σχολές Τεχνολογίας Γεωπονίας στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και στη Φλώρινα. Δίδαξε ακόμη σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80 το μάθημα "Αειφόρος Ανάπτυξη" στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Συνοπτικά το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει 6 εργασίες σε διεθνή περιοδικά του SCI με σύστημα ανωνύμων κριτών, και 9 εργασίες και ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News