default-image

Στέγη Ανηλίκων: Η ζεστή αγκαλιά για μη "προνομιούχα" παιδιά

Κρήτη
Στέγη Ανηλίκων: Η ζεστή αγκαλιά για μη "προνομιούχα" παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέγη Ανηλίκων Ηρακλείου, η πιο ζεστή αγκαλιά, για 14 παιδιά που λόγω του ότι η παραμονή τους στην οικογενειακή στέγη δεν απέδωσε καρπούς, το περιβάλλον της Στέγης είναι γι' αυτά πλέον το δεύτερο σπίτι τους εκεί όπου πρωταγωνιστεί το ήρεμο κλίμα και οι ευκαιρίες στην μόρφωση και την κατάρτιση.

Ο φακός της "ΚΡΗΤΗ TV" και συγκεκριμένα η εκπομπή "Δεύτερη Ματιά", βρέθηκε στη Στέγη Ανηλίκων Αρρένων Ηρακλείου στη μοναδική δομή που μπορούν να φιλοξενηθούν αγόρια στο νομό Ηρακλείου.

Στη Στέγη τα παιδιά με την καθοδήγηση των ανθρώπων του Ιδρύματος, μέσω της κατάλληλης υλικής και κοινωνικής στήριξης ακολουθούν, ένα καθημερινό πρόγραμμα ζωής ίδιο με αυτό των παιδιών της ηλικίας τους: σχολείο, μελέτη, φροντιστήριο, ύπνος, φαγητό παιχνίδι. Ένα παιδαγωγικό πρόγραμμα στα πρότυπα όμως του οικογενειακού μοντέλου που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν και να εφαρμόζουν κανόνες υγιεινής, και κοινωνικής συμπεριφοράς μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής τους επανένταξης.

Οι πόρτες της στέγης είναι ανοιχτές από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή επί 24ωρου βάσεως, καθώς τα σαββατοκύριακα, τα παιδιά επιστρέφουν στους γονείς τους ή σε ένα ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον προκειμένου να γευτούν έστω και για λίγο την οικογενειακή θαλπωρή και φροντίδα στα πλαίσια της αποϊδρυματοποίησης.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος. Οικογένειες που για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν ακόμη και τα σαββατοκύριακα να έχουν μαζί τους τα αγγελούδια τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ψυχικό κόσμο των παιδιών που με λαχτάρα και αγωνία τα περισσότερα περιμένουν πως και πώς να βρεθούν στην αγκαλιά των ανθρώπους που τα έφεραν στον κόσμο.

Οι ανάγκες της Στέγης, είναι πολλές και δεν αφορούν μόνο την υλική καθημερινότητα (ένδυση, υπόδηση, διατροφή). Κανείς θα μπορούσε να προσφέρει λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του είτε για να βοηθήσει τα παιδιά με τα μαθήματα τους, είτε να τα συνοδεύσει στις εξωσχολικές τους δράσεις, αλλά ακόμη και να τα βοηθήσει να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους μαθαίνοντάς τους πράγματα.

Μάλιστα η συνεργασία με τις σχολικές κοινότητες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις οποίες και φοιτούν τα παιδιά τους είναι άριστη, η συναναστροφή με τους συμμαθητές τους κινείται στα φυσιολογικά όρια, ενώ κατά καιρούς τους δίνεται και η δυνατότητα να ξεδιπλώσουν ταλέντα και προτερήματα συμμετέχοντας σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις που οργανώνονται από τις μαθητικές κοινότητες και τους συλλόγους γονέων είτε στο χώρο της Στέγης είτε στα Σχολεία.  

Ανκαι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές ενέργειες για τη στελέχωση και καλύτερη λειτουργία της Στέγης Ανηλίκων Αρρένων Ηρακλείου, που αποτελεί τμήμα της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων του υπουργείου Δικαιοσύνης, ωστόσο, χρειάζεται επιπλέον προσωπικό, αφού το υπάρχον είναι αναγκασμένο να εργάζεται και τις επτά μέρες της εβδομάδας, για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών.

Μέσα από την καθημερινή επαφή με το έμπειρο προσωπικό, τους σπουδαστές Κοινωνικής Εργασίας, τους εθελοντές, τη λειτουργία ομάδων, τη συμμετοχή σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τα παιδιά ακολουθούν και μαθαίνουν να ζουν μια "φυσιολογική- οικογενειακή ζωή".

Βάλια Μπούη

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News