Κρήτη

Έρευνα σε κάθε κατεύθυνση για τον εντοπισμό του 20χρονου

Απίστευτο είναι το μαρτύριο της οικογένειας του Βαγγέλη Γιακουμάκη που έζησε για λίγες ώρες χθες με τη ζωηρή ελπίδα πως ο 20χρονος κινείται στους σταθμούς του Ηλεκτρικού κοντά στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο συναγερμός σήμανε μετά το τηλεφώνημα μιας γυναίκας, η οποία ενημέρωσε το γραφείο του ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη ότι βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν νεαρό ο οποίος ταιριάζει απόλυτα στα χαρακτηριστικά του νεαρού αγνοούμενου, και φορούσε μπλούζα με την στάμπα Italia, όπως αυτή που φαίνεται ότι φορούσε ο Βαγγέλης όταν έφυγε από τη σχολή του.

Η γυναίκα αυτή, την οποία και συνάντησε η ομάδα του Γιώργου Τσούκαλη, είναι σχεδόν σίγουρη ότι το αγόρι που είδε ήταν ο Βαγγέλης ή τουλάχιστον κάποιος που του έμοιαζε καταπληκτικά: «Είδα λοιπόν αυτό το νεαρό παιδί, ομολογουμένως ταλαιπωρημένο μου φάνηκε, το οποίο μου ζήτησε, όπως πρόσεξα ότι ζήτησε και από άλλους διερχόμενους από τη στάση του Ηλεκτρικού, χρήματα για να βγάλει εισιτήριο. Τον άκουσα να λέει καθώς απομακρύνθηκα ότι είχε έρθει από τα Γιάννενα και πως δεν είχε χρήματα μαζί του, και πως κάτι του έτυχε και έψαχνε τρόπο να βοηθηθεί προκειμένου να βγάλει εισιτήριο για να φύγει. Δυστυχώς λίγο μετά, βλέποντας μία φωτογραφία, αντιλήφθηκα τι είχα κάνει ή μάλλον τι δεν είχα κάνει. Το παιδί που είδα φορούσε την μπλούζα του Βαγγέλη, αυτή που εκείνος είχε την ημέρα εξαφάνισής του. Πρόσεξα, αν και εγώ δεν του έδωσα χρήματα, ότι κάποιοι άλλοι εκεί στο σταθμό του δώσανε κάτι, αλλά δεν μπορούσα να βάλω με το μυαλό μου ότι ήταν εκείνος, αν ήταν τελικά», θα πει η γυναίκα στους συνεργάτες του Γιώργου Τσούκαλη.

Στη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε κάθε στάση του Ηλεκτρικού "Πειραιάς-Κηφισιά" υπό την παραμικρή πιθανότητα να βρεθεί κάποιος που να είδε το Βαγγέλη, ωστόσο χωρίς κάποια νεότερη εξέλιξη. Την ίδια ώρα όμως οι εκτιμήσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν τις προηγούμενες ημέρες στην προανάκριση για την υπόθεση δίνουν δραματικές διαστάσεις στην υπόθεση, οι οποίες συγκλονίζουν την οικογένειά του, σε περίπτωση που αποδειχτούν βάσιμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει "Το Βήμα", οι αστυνομικοί μιλούν για έρευνα που διαφοροποιείται κατά πολύ από τις αναφορές σε ΜΜΕ για τον τρόπο και το λόγο εξαφάνισης του 22χρονου που περιγράφεται ως «ιδιαίτερα ευαίσθητο και κλειστό άτομο». Τις τελευταίες ώρες έρευνα φέρεται να γίνεται και σε μία ομάδα αλλοδαπών που κινούνταν κοντά στη Γαλακτοκομική Σχολή και ορισμένοι από τους οποίους φέρεται να γνώριζαν το νεαρό σπουδαστή.

Οι χαμηλοί βαθμοί και τα σχόλια

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν σφόδρα πιθανόν ο νεαρός να προχώρησε σε απονενοημένο διάβημα πιθανόν κάτω από την πίεση που αισθανόταν για τη χαμηλή βαθμολογία του σε πρόσφατες εξετάσεις ή σε δεύτερη περίπτωση λόγω συνεχών περιπαικτικών σχολίων από συντοπίτες συμφοιτητές του. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. όμως πιστεύουν ότι «οι αναφορές κυρίως από ΜΜΕ για την ενοχλητική συμπεριφορά των συμφοιτητών του είναι υπερβολικές και αρκετές φορές αντιφατικές. Δεν έχουν δε επιβεβαιωθεί από καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία».

Τα ίχνη στην πόλη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι διωκτικές Αρχές, ο 22χρονος αναχώρησε πεζός γύρω στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου από τη σχολή του με κατεύθυνση προς το κέντρο της ηπειρωτικής πόλης, αφήνοντας στο δωμάτιό του το κινητό, το πορτοφόλι και τις τραπεζικές κάρτες του. Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι - αντίθετα με ορισμένες ασαφείς μαρτυρίες - ο σπουδαστής δεν ξαναγύρισε από τότε στη σχολή του και τα ίχνη του χάνονται στο κέντρο της πόλης. Οι ίδιοι θεωρούν κρίσιμο στοιχείο όσα διαμείφθηκαν στο τηλέφωνο που είχε ο 22χρονος με συγγενικό πρόσωπό του το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας της εξαφάνισής του. Εκεί φέρεται - σύμφωνα με ορισμένους αστυνομικούς - να υπήρξε συζήτηση για το θέμα της βαθμολογίας του, αλλά και για άλλο ένα θέμα που δεν έχει διευκρινιστεί.

Την ημέρα που χάθηκε φαινόταν ιδιαίτερα προβληματισμένος. Οι αστυνομικοί εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο ότι «το ίδιο συγγενικό πρόσωπο που τηλεφώνησε στον 22χρονο πάλι το απόγευμα της κρίσιμης ημέρας, μόλις δεν τον βρήκε, έσπευσε να δηλώσει σε αστυνομικό τμήμα της Κρήτης την εξαφάνισή του, δίχως να περάσει χρόνος για να εξαντλήσει τις πιθανότητες να τον εντοπίσει σε φίλους, γνωστούς κ.τ.λ.».

Συμπεριφορά συμφοιτητών

Όσον αφορά τις καταγγελίες για «καψώνια» που φέρεται να είχε δεχτεί ο 22χρονος από συντοπίτες του, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει καμία σαφής μαρτυρία. Πολλοί έχουν πει ότι το κρίσιμο στοιχείο για την εξαφάνισή του ήταν η επανεμφάνιση ενός παλιού συμφοιτητή του που του συμπεριφερόταν με βίαιο τρόπο και ο οποίος πλέον υπηρετούσε σε στρατόπεδο στα σύνορα με την Αλβανία. Όμως από την άρση του απορρήτου στο τηλέφωνό του δεν προέκυψε ότι το συγκεκριμένο κρίσιμο διάστημα ο σπουδαστής είχε απομακρυνθεί από το στρατόπεδο. Είχε αναφερθεί επίσης το ότι ίσως οι Κρητικοί συμφοιτητές του μπήκαν στο δωμάτιό του και άρπαξαν κάποιο σημείωμα που θα εξηγούσε τους λόγους εξαφάνισής του. Όμως και αυτό δε φαίνεται να τεκμηριώνεται από πουθενά...».

Επιπλέον υπήρξαν αναφορές ότι «η ίδια ομάδα Κρητικών στην έκνομη συμπεριφορά τους είχαν την κάλυψη βουλευτών του νησιού που απέτρεψαν την αποβολή από τη Γαλακτοκομική Σχολή».

Όπως αναφέρει, το "Βήμα", που επικοινώνησε με το συγκεκριμένο βουλευτή, ο ίδιος επισήμανε ότι «αυτή η επικοινωνία μου με υπεύθυνο της σχολής έχει υπάρξει προ τριετίας για ήδη αποφοιτήσαντα σπουδαστή. Αφορούσε την αναγραφή ονομάτων φοιτητών σε χώρους της φοιτητικής εστίας και υπήρχε απειλή λόγω αυτού του παραπτώματος να μην παραλάβει το πτυχίο του και να επαναλάβει μία χρονιά. Καμία σχέση δεν είχαν με τον 22χρονο εξαφανισθέντα σπουδαστή ή αυτό που λένε για "καψώνια"».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούν τεράστια έρευνα για να εντοπίσουν τα ίχνη του 22χρονου, στην οποία συμμετέχουν και οι ιδιωτικοί αστυνομικοί κ. Γιώργος Τσούκαλης και Φώντας Βρόσγος. Έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 11.000 πληροφορίες, που θεωρούνται όμως μη αξιοποιήσιμες.

Η Παμβώτιδα

Οι αστυνομικοί στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην περιοχή της λίμνης Ιωαννίνων όπου εκφράζονται φόβοι ότι ίσως έπεσε ο άτυχος 22χρονος στην προσπάθειά του να θέσει τέλος στη ζωή του. Όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν ασχοληθεί με την έρευνα, «αν υποθέσουμε το απευκταίο, ότι έπεσε στη λίμνη για να βάλει τέρμα στη ζωή του, από προηγούμενες περιπτώσεις ξέρουμε ότι οι σοροί των άτυχων ανθρώπων ανασύρονται μετά από τρεις ημέρες έως ένα ή δύο μήνες. Ωστόσο μάθαμε ότι ο 22χρονος ήξερε καλό κολύμπι και έτσι, αν προχώρησε σε μία τέτοια δραματική ενέργεια, ίσως χρησιμοποίησε κάποια πέτρα ή κάτι άλλο για να εξασφαλίσει ότι θα μείνει στο βυθό. Και αυτό φυσικά θα δυσχεράνει τον εντοπισμό του. Ακόμη σας θυμίζουμε την περίπτωση της εξαφάνισης προ μερικών ετών στη λίμνη ενός Γάλλου κωπηλάτη, που από τότε δεν έχει βρεθεί η σορός του. Ωστόσο εμείς ερευνούμε και άλλα σενάρια για την εξαφάνιση του 22χρονου και τις επιλογές του. Με το φόβο βεβαίως μήπως αργήσει ή δε δοθεί ποτέ απάντηση στο τι ακριβώς συνέβη...».

Σχόλια