default-image

Κίνδυνος κατάρρευσης της πετρόκτιστης γέφυρας του Μύρτου

Κρήτη
Κίνδυνος κατάρρευσης της πετρόκτιστης γέφυρας του Μύρτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτοι όγκοι νερού από το λιώσιμο του χιονιού και τις βροχοπτώσεις "κατατρώγουν" τους παρόχθιους ελαιώνες και απειλούν το πετρόκτιστο μνημείο.

Μετά την τελευταία 24ωρη βροχόπτωση και την εντυπωσιακή άνοδο της θερμοκρασίας από το μεσημέρι της Κυριακής, που συνέτεινε στο γρήγορο λιώσιμο του χιονιού στους ορεινούς όγκους δυτικά της Ιεράπετρας, "φούσκωσε" ο ποταμός του Μύρτου, με αποτέλεσμα η απίστευτη δύναμη του νερού να αρχίσει να "κατατρώγει" τους ελαιώνες της δυτικής όχθης, μεταφέροντας ελαιόδεντρα και πορτοκαλιές στο Λιβυκό Πέλαγος.

«Η παλιά γέφυρα του Μύρτου κινδυνεύει με κατάρρευση. Οι όγκοι του νερού που κατεβαίνουν από τις ορεινές περιοχές είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Η "πληγωμένη" παλιά πετρόκτιστη γέφυρα, που έχει πάρα πολλά προβλήματα από τα προηγούμενα χρόνια, φοβούμαι ότι θα έχει την κατάληξη του γεφυριού στην Άρτα.

Γνωστός εργολάβος, που παίρνει όλα σχεδόν τα έργα στην περιοχή της Ιεράπετρας, έχει αναλάβει να εκτελέσει το έργο της προστασίας αυτού του μοναδικού μνημείου που έχουμε στην κοινότητα μας με εργολαβία της Περιφέρειας Κρήτης, αξίας 70.000 ευρώ. Αν η παλιά γέφυρα του Μύρτου πάθει το παραμικρό η ευθύνη θα είναι εξ ολοκλήρου δική του.

Η καθυστέρηση του εργολάβου που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει το έργο, φτάνει στα όρια του εμπαιγμού. Η Περιφέρεια Κρήτης δημοπράτησε το έργο αλλά το έργο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Ευθύνη έχει κατά τη γνώμη μου ο ανάδοχος, που αναλαμβάνει να εκτελέσει έργα πάνω από τις δυνατότητες του, και εννοώ περισσότερα από όσα μπορεί να εκτελέσει...», μας είπε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Μύρτου κ. Αλέκος Παντελάκης.

Οι πολύωρες βροχοπτώσεις και το απότομο λιώσιμο του χιονιού δημιούργησαν και άλλα προβλήματα με καταπτώσεις βράχων και κλείσιμο αγροτικών δρόμων στο Σελάκανο και στη Θρυπτή.

Μεγάλες ζημιές υπέστη θερμοκήπιο δύο στρεμμάτων με καλλιέργεια μελιτζάνας ιδιοκτησίας του κ. Μανόλη Γιαννικάκη λίγα μόλις μέτρα πριν τις εκβολές του ποταμού στο Στόμιο της Ιεράπετρας, δίπλα από το δημοτικό γήπεδο της Παναγίας Κοτσυφιανής.

«Το ποτάμι κατέβασε πάρα πολύ νερό από τους Καλογέρους. Τα μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας δεν είχαν καθαρίσει το ποτάμι στις εκβολές του, όπου υπάρχουν οι καλαμιώνες, εκεί όπου κάποιοι δεν επιτρέπουν να μπαίνουν μηχανήματα γιατί το σημείο έχει χαρακτηριστεί όπως λένε προστατευόμενος υδροβιότοπος. Το νερό δεν έβρισκε διέξοδο προς τη θάλασσα, γιατί υπήρχε ένα δάσος από καλάμια. Φούσκωσε το ποτάμι, έσπασε το ανάχωμα που υπάρχει στην ανατολική του πλευρά, πέρασε το δρόμο, έσπασε τα πλαστικά του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα το νερό μέσα στην καλλιέργεια της μελιτζάνας που είναι στη συγκομιδή να φτάσει το μισό μέτρο, και να μας αφήσει χωρίς εισόδημα, τώρα που δίναμε τον αγώνα μας να βγάλουμε τα έξοδα μας», δήλωσε αγανακτισμένος ο παραγωγός κ. Μανόλης Γιαννικάκης.

«Δε θα το αφήσω το θέμα έτσι. Αύριο το πρωί θα επισκεφτώ τον εισαγγελέα Λασιθίου, με την εκτίμηση της ζημιάς που θα μου κάνουν οι γεωπόνοι του τμήματος αγροτικής ανάπτυξης Ιεράπετρας, και θα καταθέσω μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Θεωρώ αδιανόητο να γνωρίζουν όλοι ότι η περιουσία μας κινδυνεύει στην πρώτη ισχυρή βροχόπτωση, και να μας αφήσουν να καταστραφούμε 30 μέτρα πριν τη θάλασσα.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιοι έβαλαν πάνω από την περιουσία μας και την εξασφάλιση του βιοπορισμού των οικογενειών μας μερικά νεροπούλια, που θα μπορούσαν άνετα να κάνουν τη φωλιά τους λίγα μέτρα παραπέρα», καταλήγει αγανακτισμένος ο κ. Μανόλης Γιαννικάκης.

Εκτός από τις δυσκολίες που συνάντησαν όσοι προσπάθησαν να πετάξουν το χαρταετό και όσοι πάσχισαν να οργανώσουν τις γιορτές φασολάδας στην Ανατολή και την Παχιά Άμμο, λόγω των βροχοπτώσεων, δυσκολίες συνάντησαν το πρωί της Καθαρής Δευτέρας και όσοι βρέθηκαν στην παραλία του Αγίου Ανδρέα, στο να αντιληφθούν τα αίτια του θανάσιμου τραυματισμού μια νεαρής φώκιας την οποία ξέβρασε η θάλασσα, ανατολικά της σιδερένιας γέφυρας.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News