default-image

Στο φως ενετική κρήνη στις Δαφνές

Κρήτη
Στο φως ενετική κρήνη στις Δαφνές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα αξιοθαύμαστο μνημείο, που εικάζεται ότι η πρώτη κτίση του έγινε μέσα στην Ενετοκρατία, ξεθάφτηκε μετά από δεκαετίες στις Δαφνές. Μια περίφημη κρήνη, στη θέση "Κουτσουριάς", νοτιοδυτικά του χωριού, κρυμμένη ανάμεσα σε χώμα, χόρτα και συκιές, αναδείχθηκε και πάλι σε μια περιοχή, όπου κάποτε ονομαζόταν "Μικρά Μάταλα"!

Η πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας κ. Νίκου Γιακουμάκη να αναδείξει το μνημείο προκάλεσε την έκδηλη ικανοποίηση των χωριανών του, αλλά και του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος θεωρεί υποχρέωσή του την προσπάθεια επιπρόσθετης ανάδειξης του συγκεκριμένου μνημείου.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δαφνών κ. Νίκος Γιακουμάκης μάς ξεναγεί στην ενετική κρήνη στη θέση "Κουτσουριάς"

Όπως είπε, μιλώντας στη "Ν.Κ.", ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Χάρης Μαμουλάκης, αυτό θα γίνει το καλοκαίρι.

«Πρόκειται για τη βασική κρήνη ύδρευσης των Πάνω Δαφνών αρχικά και όλου του χωριού στη συνέχεια. Διακρίνονται τρεις σταμνοστάτες και άλλες τρεις γούρνες. Ενθουσιάστηκαν όσοι την είδαν. Αυτό που μένει είναι να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια και από το Δήμο Ηρακλείου για την περαιτέρω ανάδειξή της», ανέφερε ο κ. Γιακουμάκης.

Με πρωτοβουλία του, να σημειωθεί, αναδείχθηκαν επίσης το προηγούμενο διάστημα και άλλες δύο, μετέπειτα χρονικά, κρήνες: μία στη θέση Βρουλιά και μία προς τον Άγιο Κωνσταντίνο, στην Τσικουριανή Βρύση.

Για την κρήνη στη θέση "Κουτσουριάς", όπως μας είπε ο κ. Γιακουμάκης, εικάζεται ότι η πρώτη κτίση της έγινε μέσα στην Ενετοκρατία και μέχρι το 1897, όπως αναφέρεται σε μαρμάρινη πινακίδα, οπότε και ανακαινίζεται. Ανακαινιστής θεωρείται ο Πέτρος Χανιωτάκης, ο οποίος ήταν από τους καλύτερους τεχνίτες εκείνης της εποχής πάνω στην πέτρα.

Ο θεολόγος κ. Κωστής Μησώκας με καταγωγή από τις Δαφνές αμέσως ασχολήθηκε ψάχνοντας στη βιβλιοθήκη της Βικελαίας ιστορικά σημειώματα σχετικά με το χωριό. Ανάμεσα σε αυτά και το σημείωμα του παλιού γραμματέα της πάλαι κοινότητας Δαφνών Νικόλαου Ηρ. Τσακαλάκη.

«Η πηγή αυτή εξυπηρετούσε τις υδρευτικές ανάγκες των κατοίκων του πάνω χωριού μέχρι το έτος 1930. Κατά τους θερινούς όμως μήνες, λόγω ελάττωσης του νερού, οι κάτοικοι αναγκάζονταν και τις νυχτερινές ακόμη ώρες να περιμένουν στη σειρά για να γεμίσουν τα σταμνιά και να μεταφέρουν το απαραίτητο νερό για πόσιμο στο σπίτι τους», ανέφερε.

Πριν τριάντα χρόνια, όπως πληροφορήθηκε παράλληλα ο κ. Μησώκας, το σημείο όπου βρίσκεται η κρήνη είχε χαρακτηριστεί "Μικρά Μάταλα", καθώς εκείνη την εποχή μαζεύονταν εκεί αλλοδαποί που δούλευαν σε αγροτικές περιουσίες για να ξεδιψάσουν και να ξαποστάσουν. Ο ίδιος επίσης θεωρεί σοβαρή υπόθεση του Δήμου να αναδειχθεί το μνημείο.

Δήμος Ηρακλείου: «Συνεχίζουμε τις καταγραφές»

«Αποκαλύφθηκε ένα επιπρόσθετο τμήμα ενετικής πιθανότατα κρήνης. Οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος κτίσμα και έντονης μνημιακής ιστορικότητας. Ο Δήμος Ηρακλείου, ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα που άπτονται της ιστορίας της πόλεως του δήμου και ευρύτερα του νησιού, θεωρεί υποχρέωσή του την προσπάθεια επιπρόσθετης ανάδειξης του συγκεκριμένου μνημείου, την οποία στοχοθετούμε χρονικά τους θερινούς μήνες, όπου ο καιρός θα επιτρέπει εργασίες», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος κ. Μαμουλάκης.

Ο ίδιος τόνισε πως, σε συνεργασία με την ΚΓ' Εφορία Αρχαιοτήτων και στελέχη από το Τμήμα Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Ηρακλείου, θα δράσουν από κοινού, ώστε «να καταφέρουμε την περαιτέρω ανάδειξη. Μια προσπάθειά μας είναι να συνεχίσουμε την καταγραφή των ενετικών κρηνών, που ξεκίνησε το 2007-2008. Ένα δίκτυο ουσιαστικά που συνδέει αυτά τα συγκεκριμένα μνημεία μεταξύ τους. Ένα δίκτυο που θα μπορέσει κι επικουρικά να δράσει ως ένα επιπρόσθετο στοιχείο για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να διανύσουν συγκεκριμένες ιστορικές διαδρομές. Υποθέτουμε ότι και στο αριστερό τμήμα, εφόσον καθαριστεί, θα αναδείξει κι ένα επιπρόσθετο κομμάτι, μια δεύτερη μικρή δεξαμενή», πρόσθεσε ο κ. Μαμουλάκης.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News