default-image

Οι τοίχοι του 16ου Δημοτικού έγιναν καμβάς μοντέρνας τέχνης

Κρήτη
Οι τοίχοι του 16ου Δημοτικού έγιναν καμβάς μοντέρνας τέχνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοβουλία για τον εξωραϊσμό των εξωτερικών τοίχων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου έλαβε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, μετατρέποντας το ψυχρό και "αφιλόξενο" για τα παιδικά μάτια μπετόν σε καμβά έργου μοντέρνας τέχνης. Στόχος των γονέων ήταν να συμβάλουν με δημιουργικό τρόπο στον καλλωπισμό της σχολικής μονάδας, εξασφαλίζοντας ένα ευχάριστο και πολύχρωμο περιβάλλον για τα παιδιά τους, μέσα στο οποίο περνούν αρκετές ώρες της ημέρας τους.

Μετά από τη σχετική συζήτηση και την ανταλλαγή προτάσεων, οι γονείς των μαθητών του 16ου Δημοτικού Σχολείου επέλεξαν να διακοσμήσουν τους εξωτερικούς τοίχους του σχολείου, με μια σύγχρονη μορφή τέχνης, ιδιαίτερα αγαπητή στη νεολαία, την περίφημη "τέχνη του δρόμου", το graffiti, μία μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, που δεν εγκλωβίζεται σε κλειστούς χώρους, αλλά προσφέρεται δημόσια, σε όλους.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού Σχολείου απευθύνθηκε σε έναν νεαρό καλλιτέχνη από το Ηράκλειο, δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς του οποίου μπορεί κανείς να δει και σε άλλα σημεία της πόλης. Ο λόγος για τον Γιώργο Παπαματθαιάκη, ή Nilo2, που αποδέχτηκε ασμένως την πρόσκληση και από τις 3 Φεβρουαρίου, "οπλισμένος" με τα χρώματα, την έμπνευσή του και τη δημιουργική του διάθεση, κατάφερε μέσα σε τρεις ημέρες να αλλάξει την εξωτερική όψη της σχολικής μονάδας. ¨

Το στάδιο της δημιουργίας

Οι τοίχοι του σχολείου "ζωντάνεψαν" αφηγούμενοι μια ιστορία, και περιβάλλοντας παιδιά και εκπαιδευτικούς με ευχάριστα συναισθήματα, που μόνο η τέχνη μπορεί να προκαλέσει.

Ο Γιώργος Παπαματθαιάκης εργάστηκε για τρεις μέρες στο χώρο του σχολείου, δουλεύοντας με χρώματα μη τοξικά και άοσμα, που επέτρεψαν και στα ίδια τα παιδιά, όχι μόνο να τον παρακολουθήσουν, αλλά να συμμετάσχουν και εκείνα στο εγχείρημα.

Και δε σταματούν εδώ…

Εκτός από την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου συνεχίζοντας τις δράσεις του και για τους επόμενες μήνες, μέχρι τα τέλη του σχολικού έτους, ετοιμάζεται να φέρει σε πέρας τρεις ακόμη δράσεις, από τις οποίες δε θα λείπει ο κοινωνικός χαρακτήρας.

Το τελικό αποτέλεσμα μετά την εικαστική παρέμβαση του Γ. Παπαματθαιάκη στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Ο Γ. Παπαματθαιάκης

Ο Γιώργος Παπαματθαιάκης είναι από το Ηράκλειο και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ένα πλουσιότατο βιογραφικό. Αρκεί να επισημανθεί ότι έχει στο ενεργητικό του μέχρι τώρα 47 murals συνολικά, εκ των οποίων 13 για σχολεία, δήμους και δημόσιους οργανισμούς σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, ενώ άλλα 10 είναι προϊόντα ιδιωτικών αναθέσεων. Η δραστηριότητά του ξεκίνησε στην πόλη του Ηρακλείου, από το εργαστήριο του Γιάννη Χαλαμπαλάκη, όπου και διδάχτηκε τα θεμέλια της εικαστικής τέχνης για το μέτρημα, τη σκίαση, το χρώμα, τα μολύβια, το κάρβουνο και το κολλάζ.

Δείγμα δουλειάς του Γ. Παπαματθαιάκη από το 13ο και 21ο Δημοτικά Σχολεία Αλίμου

Στην Αρχιτεκτονική Σχολή παρακολούθησε εργαστήρια και πρότζεκτ για τη ζωγραφική, το κολλάζ, την επεξεργασία χρώματος, τη γλυπτική, κ.ά.

141ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγώνου

Είναι αρχισυντάκτης Εικαστικών στο περιοδικό Τεχνών και Πολιτισμού "Το Καλειδοσκόπιο" και έχει αναλάβει την οργάνωση εικαστικών φεστιβάλ και εκθέσεων για λογαριασμό του περιοδικού. Από το 2014 υλοποιεί ερευνητική εργασία για το χωρικό, πολεοδομικό αποτύπωμα συγκεκριμένων καλλιτεχνών graffiti και streetart στον αστικό ιστό, με επιβλέπουσα την ιστορικό Τέχνης Μ. Εμμανουήλ.

127ο Δημοτικό Σχολείο Κολωνού

Έργα και δραστηριότητες που έχει υλοποιήσει στο Ηράκλειο:

- Τοιχογραφία για το 3ο Λύκειο Ηρακλείου

- Τοιχογραφία για τα Αρτοποιεία "Βενέρης"

- Συνεργασία με το ΚΕΣΑΝ Ηρακλείου για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

- Σειρά τοιχογραφιών σε Αθήνα και Κρήτη για το διαγωνισμό Ironlak

- Πρόγραμμα Χρωμα(σ)τικές Εμπειρίες στο Ηράκλειο. Δρα σε παραμελημένους δημόσιους χώρους για την εικαστική τους αναβάθμιση, στα πρότυπα της πρωτοβουλίας AskewOne στην Αυστραλία

- Πρόγραμμα Immagine th City: Ηράκλειο, με live painting και ομαδική έκθεση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Δραστηριότητες σε σχολεία:

Έχει συνεργαστεί εκτός από το 16ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, με το 161ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγώνου στην Αθήνα, με το 127ο Δημοτικό Σχολείο Κολωνού στο πλαίσιο πρωτοβουλίας των atenistas, καθώς και με το σχολικό συγκρότημα των 13ου και 21ου Δημοτικών Σχολείων Αλίμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News