default-image

Σατανιστικά σύμβολα στους τοίχους του ναού της Αγίας Αικατερίνης

Κρήτη
Σατανιστικά σύμβολα στους τοίχους του ναού της Αγίας Αικατερίνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι βέβηλοι ξαναχτύπησαν. Αυτή τη φορά όχι σε εξωκκλήσια, αλλά στην καρδιά του Ηρακλείου. Στον ιστορικό ναό της Αγίας Αικατερίνης, που λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Σατανιστικά σύμβολα, όπως η πεντάλφα και το 666, αντικρίζουν όσοι διέρχονται μπροστά από το μουσείο, όπου φυλάσσονται αντιπροσωπευτικά έργα της Κρητικής Αναγέννησης, ανάμεσα στα οποία ξεχωριστή θέση κατέχουν οι φορητές εικόνες του Μιχαήλ Δαμασκηνού.

Για βεβήλωση που μόνο θλίψη προκαλεί σε όλους τους Ηρακλειώτες, και όχι μόνο, κάνει λόγο ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Βερνιδάκης. «Περιμέναμε τόσα χρόνια να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναστήλωσης του μνημείου και ολοκλήρωσης της μουσειολογικής μελέτης, που υπήρχε για την επανέκθεση των κειμηλίων που σχετίζονται με την Κρήτη και την ορθόδοξη πίστη. Και δεν πρόλαβε να ανοίξει τις πύλες του το μουσείο, όπου φυλάσσονται ίσως τα σημαντικότερα κειμήλια της Ορθοδοξίας όχι μόνο στην Κρήτη και να θαυμάσουν τα αριστουργήματα αυτά ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες, και βεβηλώθηκε το Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης».

Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως δεν είναι απλά ένα κτήριο, αλλά ναός. Κι αυτό σημαίνει βεβήλωση ενός ιερού χώρου. «Τα σύμβολα που είδαμε να έχουν γραφτεί στους τοίχους και στις πύλες του ναού έχουν συγκεκριμένη προέλευση. Δεν ξέρω ποιοι τα έκαναν. Αν κινούνται από θρησκευτικά αίτια ή αν είναι κάποιοι ανεγκέφαλοι που ήθελαν να περιπαίξουν ή να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Όπως και να έχει, είναι ένα πλήγμα για ολόκληρη την πόλη και όποιοι και να ήταν οι λόγοι που το έκαναν θα πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ καλά ότι αυτό πληγώνει και προσβάλλει όλη την κοινωνία του Ηρακλείου».

Παράλληλα επισήμανε ότι για την πατρίδα μας ο τουρισμός είναι μια πηγή εσόδων και στους δύσκολους καιρούς η επισκεψιμότητα σε ένα μουσείο συμβάλλει πολύ στο κεφάλαιο τουρισμός-πολιτισμός και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται αποδέκτης τέτοιων ενεργειών. Θεωρεί ακόμη πως η Αστυνομία θα πράξει το καθήκον της.

«Εμπιστευόμαστε την Ελληνική Αστυνομία και ενδεχομένως μέσα από κάμερες καταγραφής να υπάρχουν στοιχεία που να διευκολύνουν τις έρευνες», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ο ναός από άποψη φύλαξης και φρούρησης βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, καθώς ό,τι έγινε προέβλεπε η μελέτη.

Όπως είπε ο Πρωτοσύγκελος, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της Ενετοκρατίας που σώζονται στην πόλη και δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε καμία περίπτωση με αυτόν τον τρόπο.

Πρόκειται για ναό της Σιναϊτικής Μονής της Αγίας Αικατερίνης, βορειοανατολικά του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά.

Ιδρύθηκε κατά τη β' Βυζαντινή Περίοδο και αποτέλεσε πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο από το 15ο έως το 17ο αιώνα.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News