Κρήτη

Ερώτηση του ΚΚΕ για τους επικουρικούς εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, για τους επικουρικούς εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), των οποίων οι συβάσεις λήγουν σε δύο μήνες, απευθύνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Γιώργος Λαμπρούλης και Σταύρος Τάσσος.

Οι τρεις βουλευτές, αφού χαρακτηρίζουν «εγκληματική ενέργεια» την απόλυσή τους μετά τη λήξη της σύμβασης, ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να μονιμοποιηθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αλλά και όλοι οι άλλοι που δουλεύουν με διάφορες συμβάσεις.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην ερώτησή τους, «στα νοσοκομεία της Κρήτης οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού είναι γνωστές στο υπουργείο. Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις αντί να τα στελεχώνουν με μόνιμο προσωπικό επιλέγουν τις σχέσεις εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους επικουρικούς, παλιότερα τα STAGE, τώρα και μέσω ΕΣΠΑ. Επιπλέον, προχώρησαν στην εκχώρηση σταδιακά όχι μόνο των υποστηρικτικών αλλά και βασικών υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβους με εργαζόμενους κυρίως ελαστικών σχέσεων εργασίας και καταπάτησης κάθε έννοιας εργασιακών δικαιωμάτων.

Στο ΠΑΓΝΗ εργάζονται 25 εργαζόμενοι (67 σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης), που προσλήφθηκαν ως επικουρικοί μέσω ΑΣΕΠ για ένα χρόνο, ειδικοτήτων νοσηλευτικής, παραϊατρικών, διοικητικών κ.λπ. Οι ανάγκες επέβαλαν στην προηγούμενη κυβέρνηση επέκταση της σύμβασης για ένα επιπλέον εξάμηνο. Σε δύο μήνες λήγει η σύμβασή τους και θα οδηγηθούν στην απόλυση. Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν ένα μικρό μέρος αλλά κρίσιμο και αναγκαίο των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, στελεχώνουν υπηρεσίες και τμήματα του νοσοκομείου και η απομάκρυνσή τους θα οδηγήσει είτε σε κλείσιμο ή σε συρρίκνωσή τους με τραγικές συνέπειες τόσο για τη λειτουργία του νοσοκομείου, όσο και για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στο λαό της Κρήτης. Αυτή ήταν εξάλλου και η ανάγκη που οδήγησε την προηγούμενη ηγεσία να προχωρήσει σε εξάμηνη παράταση των συμβάσεών τους. Συνεπώς θα είναι "εγκληματική ενέργεια" η απόλυσή τους.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε να μονιμοποιηθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αλλά και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι που δουλεύουν με διάφορες συμβάσεις (ενοικιαζόμενοι, εργολαβικά συνεργεία κλπ.) και να προσληφθεί επιπλέον μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών υγείας των κατοίκων της περιοχής».

Σχόλια