default-image

Μίνι χωματερή μες στο Ηράκλειο

Κρήτη
Μίνι χωματερή μες στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια μίνι χωματερή είχε διαμορφωθεί μέσα σε λίγες μόνο ώρες επί της οδού Πετρακογιώργη στην περιοχή Μασταμπάς του Ηρακλείου. Ένας καναπές, ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια και κοινά απορρίμματα, όλα ανακατεμένα με τις λάσπες και πεταμένα στο έδαφος. Το θέαμα ήταν αποκρουστικό...

Το χειρότερο απ' όλα, όμως, είναι ότι το θέαμα αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Συμβαίνει συχνά και όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Ευαίσθητοι συμπολίτες αφήνουν συχνά στους κάδους των απορριμμάτων ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Τα πράγματα αυτά αποτελούν πολλές φορές βάλσαμο για τους λιγότερο τυχερούς από εμάς. Άλλες φορές, όμως, αποτελούν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία μίνι χωματερών γύρω και έξω από τους - μονίμως ξεσκέπαστους - κάδους απορριμμάτων.

Κάποιοι αναξιοπαθούντες, ανήμποροι προφανώς να αντιληφθούν ότι υπάρχουν και άλλοι αναξιοπαθούντες εκτός από τους ίδιους, προχωρούν στην εξής αντικοινωνική συμπεριφορά: Ξεδιαλέγουν τα πράγματα γύρω από τους κάδους, πετώντας στο έδαφος αυτά που δεν τους αρέσουν ή δεν τους χρειάζονται, και κρατούν τα υπόλοιπα.

Με τον τρόπο αυτό, όμως, ειδικά τώρα το χειμώνα, καταστρέφονται όσα πράγματα δεν αποτελέσουν την πρώτη επιλογή του πρώτου αναξιοπαθούντα που θα τα εντοπίσει. Αναμειγνύονται με τις λάσπες, βρέχονται, σκορπίζονται και καταλήγουν τελικά στα σκουπίδια, αφού πρώτα έχουν δυσκολέψει τη ζωή των εργαζόμενων στον τομέα καθαριότητας.

Προτείνουμε στους συμπολίτες που έχουν πράγματα να προσφέρουν, αντί να τα αφήνουν στους κάδους των σκουπιδιών, να τα παραδίδουν σε σωματεία, συλλόγους και φορείς που ασκούν φιλανθρωπικό έργο. Εκεί γίνεται διαλογή και τα προσφερθέντα αντικείμενα αξιοποιούνται με καλύτερο τρόπο...

Όταν πρόκειται για ογκώδη αντικείμενα, υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου να τα παραλάβουν χωρίς να δημιουργούνται αντιαισθητικές εικόνες, όπως αυτές με τον καναπέ της φωτογραφίας.

Δυνατότητα

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη δυνατότητα. Να προσφέρετε τα αντικείμενα που έχετε για πέταμα, αλλά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, στη "ΡΕΤΟ Ελλάς". Το σωματείο αυτό βρίσκεται στη Χριστομιχάλη Ξυλούρη 31, όπου και λειτουργεί από το 2006, προσφέροντας τη δυνατότητα σε χρήστες ουσιών να απεξαρτηθούν μέσα από τη δουλειά τους.

Η οικογένεια που πέταξε τον καναπέ της φωτογραφίας, για παράδειγμα, θα μπορούσε να έχει τηλεφωνήσει στο 2810/311.155. Άνθρωποι από τη "ΡΕΤΟ Ελλάς" θα παραλάμβαναν άμεσα τον καναπέ, αν χρειαζόταν επισκευή, θα τον επισκεύαζαν και θα τον πωλούσαν σε χαμηλή τιμή, μέσα από το κατάστημά τους στη Χρ. Ξυλούρη. Πριν, λοιπόν, ο καθένας από εμάς δημιουργήσει εικόνες όπως αυτές που βλέπουμε στις φωτογραφίες, ας σκεφτεί το εξής: Ακόμα και με τα σκουπίδια μας μπορούμε να βλάψουμε ή να ωφελήσουμε το κοινωνικό σύνολο. Η επιλογή είναι δική μας.

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News