default-image

Μέτρα στήριξης για τους πλημμυροπαθείς ζητά ο Λ. Αυγενάκης

Κρήτη
Μέτρα στήριξης για τους πλημμυροπαθείς ζητά ο Λ. Αυγενάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέτρα στήριξης σε κατοίκους και επαγγελματίες περιοχών του Ηρακλείου που επλήγησαν από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα πενήντα (50) περίπου βιοτεχνικές - βιομηχανικές επιχειρήσεις και καταστήματα, να υποστούν τεράστιες ζημιές, επισημαίνει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ.κ. Γιάννη Βαρουφάκη, Πάνο Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη, διαβιβάζοντας επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Ηρακλείου.

Η κακοκαιρία που έπληξε τον Νομό Ηρακλείου κατά το διάστημα από  12 έως 14 Ιανουαρίου προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως στην περιοχή Μαλάδων - Φοινικιάς - Τρεις Βαγιές, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Δρακουλιάρη με αποτέλεσμα πενήντα (50) περίπου βιοτεχνικές - βιομηχανικές επιχειρήσεις και καταστήματα, να υποστούν τεράστιες ζημιές σε εμπορεύματα, μηχανήματα, εργαλεία και υποδομές αντίστοιχα εκ των οποίων οι 10 από αυτές έχουν υποστεί ολική καταστροφή.

Όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης «Προφανώς οι καταστροφές δεν οφείλονται μόνο στα ακραία και δυσμενή καιρικά φαινόμενα, αλλά πρώτιστα στη συσσωρευμένη αδιαφορία της Πολιτείας, προκειμένου να λάβει τα αναγκαία μέτρα προστασίας των πολιτών και της περιουσίας τους. Οι Επιχειρηματίες αυτοί βρίσκονται σήμερα στα όρια της απελπισίας καθώς δεν μπορούν να ορθοποδήσουν έχοντας περιέλθει μαζί με τις οικογένειές τους σε οικονομικό αδιέξοδο.»

Δεδομένης της κατάστασης αυτής και βάσει των διατάξεων της Πολιτείας με τις οποίες επωφελήθηκαν οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλονιάς (Φ. 80000/οικ. 2464/167/3.2.2014) η ΟΕΒΕΝΗ αιτείται:

* Να οριοθετηθούν και να κηρυχθούν άμεσα οι περιοχές που επλήγησαν ως πλημμυροπαθείς από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

* Να καταγραφούν όλες οι ζημιές που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις.

* Να ανασταλεί για 6 μήνες η καταβολή των τρεχουσών εισφορών, καθώς και οι δόσεις ρυθμίσεων παλαιότερων οφειλών προς όλους τους οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, από επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους της πλημμυροπαθής Περιφέρειας (χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών, λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων).

•      Να ανασταλεί για έξι (6) μήνες η υποβολή δηλώσεων για την καταβολή του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.

•      Να ανασταλεί η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επαγγελματιών απέναντι στις Τράπεζες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News