default-image

Μια απέραντη χωματερή στα Δύο Αοράκια

Κρήτη
Μια απέραντη χωματερή στα Δύο Αοράκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάποτε υπήρχε λατομείο και είχε γίνει χωματερή. Πριν λίγα χρόνια δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την ανάπλαση του χώρου. Ρίχτηκαν εκατομμύρια κυβικά χώμα, φτιάχτηκαν δεξαμενές, φυτεύτηκαν χιλιάδες δέντρα και λαστιχώθηκαν, και ο χώρος του Δήμου στα Δύο Αοράκια, έκτασης άνω των 100 στρεμμάτων, περιφράχτηκε.

Σήμερα η κατάσταση είναι, αν μη τι άλλο, τραγική. Ίσως και χειρότερη απ' ό,τι ήταν παλαιότερα, όπως τονίζουν κάτοικοι της περιοχής. Ο τεράστιος αυτός χώρος, που αποτέλεσε "στολίδι", κατάντησε και πάλι χωματερή.

Τόνοι από μπάζα και σκουπίδια έχουν κατακλύσει σχεδόν όλη την έκταση. Δεκάδες λάστιχα οχημάτων, εκατοντάδες πλαστικά, τόνοι ασφαλτικά βρίσκονται ανάμεσα σε βουνά από μπάζα και χίλια δυο άλλα σκουπίδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφού η εστία μόλυνσης αποτελεί "μαγνήτη" και για τα αδέσποτα.

Πόσω μάλλον για τα παιδιά, μιας και ο εν λόγω χώρος βρίσκεται πάνω από τον καταυλισμό των τσιγγάνων και το Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Η περίφραξη, ακόμη και η είσοδος του χώρου έχει διαλυθεί, ενώ τα δέντρα που απέμειναν μετρούνται στα δάχτυλα των χεριών.

«Την κύρια ευθύνη έχει αποκλειστικά ο Δήμος και μόνο ο Δήμος Ηρακλείου. Έχω ιδία αντίληψη γι' αυτό και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Θα πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν τα σκουπίδια και τα μπάζα και να φτιαχτεί η περίφραξη», τόνισε ο δημότης Αλικαρνασσού και πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος κ. Μανόλης Γραμματικάκης.

Ο ίδιος ανέφερε πως κατά την εργολαβία του έργου είχαν πέσει εκατομμύρια κυβικά χώμα για τη διαμόρφωση του χώρου, ενώ είχαν φυτευτεί, σύμφωνα με τη μελέτη, πάνω από 2.000 δέντρα.

«Επρόκειτο για ένα έργο ανάπλασης, που είχε κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος.

Το τελευταίο κόστος που είχε πληρώσει πριν μερικά χρόνια ο Δήμος ήταν 70.000 ευρώ και είχε να κάνει με τη δεξαμενή που φτιάχτηκε στο χώρο και τη λαστίχωση των δέντρων. Ήταν μια χαβούζα, ένα παλιό λατομείο που εναπόθετε ο καθένας τα σκουπίδια του.

Έγινε ένα στολίδι και κατάντησε ξανά χωματερή. Θα πρέπει να φτιάξει και πάλι το έργο ο Δήμος και να αποδοθεί στους κατοίκους, διότι αυτός ήταν και ο σκοπός του», υπογράμμισε ο κ. Γραμματικάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News