default-image

Εικόνες εγκατάλειψης στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Κρήτη
Εικόνες εγκατάλειψης στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια αποτελούσε σημαντικό εργαλείο στην εκπαίδευση για τη σωστή οδική συμπεριφορά. Η επισκεψιμότητά του ήταν πολύ μεγάλη, με παράλληλα δεκάδες σχολεία να παραμένουν επί ώρες στους χώρους του, έκτασης 8 στρεμμάτων, μαθαίνοντας να διαβάζουν τα σήματα κυκλοφορίας. Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νέα Αλικαρνασσό αποτελούσε, όπως αναφέρουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, στολίδι. Σήμερα, όπως λένε, έχει μετατραπεί σε "εστία μόλυνσης", σε "μαγνήτη" για κάθε επιτήδειο ή ναρκομανή, σε ένα πάρκο όπου παραμονεύουν χίλιοι δύο κίνδυνοι για την εκδήλωση ατυχημάτων στον οποιονδήποτε επισκέπτη.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια δε λειτουργεί. Είναι γνωστό ότι παρουσιάζει εγκατάλειψη. Όμως δεν είναι γνωστό το μέγεθος αυτής της εγκατάλειψης, έτσι όπως την κατέγραψε μόλις χθες ο φωτογραφικός φακός της "Νέας Κρήτης".

Το έργο στην περιοχή, όπου βρίσκονταν άλλοτε τα σφαγεία της Αλικαρνασσού και το οποίο κατασκευάστηκε πριν λίγα χρόνια με ευρωπαϊκά κονδύλια, κοστίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, έχει γίνει κυριολεκτικά έρμαιο της εγκατάλειψης και της φθοράς του χρόνου.

Έχει καταντήσει... ξέφραγο αμπέλι και δέχεται καθημερινά χτυπήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από την είσοδό του και μόνο ο κάθε περαστικός μπορεί να αντικρύσει μεγάλες καταστροφές, δίχως καν να εισέλθει μέσα. Εκεί που άλλοτε κοντοστέκονταν και διάβαζαν "Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Νέας Αλικαρνασσού", πλέον δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τι γράφουν τα λιγοστά εναπομείναντα γράμματα. Η μεγάλη σιδερένια πόρτα έχει κατεδαφιστεί και δίπλα ακριβώς η περίφραξη έχει όλη βγει από τη μια πλευρά. Τα μπάζα από το διπλανό οικόπεδο που εναποθέτονται σίγουρα παράνομα έχουν διασκορπιστεί και μέσα στο πάρκο.

Ο χρόνος και οι καιρικές συνθήκες σκούριασαν τα πάντα μέσα στο πάρκο και η εγκατάλειψη γκρέμισε από σήματα του ΚΟΚ μέχρι φρεάτια, κούνιες και κεραμίδια από το κιόσκι.

Ο χώρος, σύγχρονων προδιαγραφών, που άλλοτε γίνονταν ασκήσεις προσομοίωσης με εκατοντάδες μαθητές και αποτελούσε ένα από τα πιο δημοφιλή εκπαιδευτικά προγράμματα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, έχει γεμίσει με σκουπίδια, ψόφια ζώα και περιττώματα.

Επίσης, οι διαγραμμίσεις στο οδόστρωμα έχουν αλλοιωθεί, ενώ το γκαζόν που κάποτε διέθετε έχει ξεραθεί. Σημαντικότατο είναι και το γεγονός πως τα βοηθητικά κτήρια που υπάρχουν στο πάρκο έχουν καταστραφεί εντελώς. Άνθρωποι του περιθωρίου έχουν προ πολλού βρει καταφύγιο εκεί. Τα πάντα έχουν σπάσει. Τοίχοι και σοβάδες έχουν γκρεμίσει. Έχουν βάλει φωτιά, έχουν ξηλώσει ντουλάπια, τουαλέτες και νεροχύτες, ενώ τα γκράφιτι κυριαρχούν παντού σε οτιδήποτε στέκεται ακόμη όρθιο.

Χωρίς προσωπικό

Η εγκατάλειψη του πάρκου, όπως λένε όσοι μίλησαν στη "Ν.Κ.", οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού, παρά το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα πολλά σχολεία επιτακτικά ζητούν την επαναλειτουργία του. Χρειάζεται, όπως λένε, να γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις για να μπορέσει να επαναχρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από τα μικρά παιδιά.

Οι Ενεργοί Πολίτες Ηρακλείου με την - πριν λίγες ημέρες - παρέμβασή τους καλούν το Δήμο Ηρακλείου να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών και να αποδοθεί το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής κατάλληλο για χρήση. Επίσης ζητούν σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την Τροχαία και όλους τους φορείς που έχουν σχέση με οδική ασφάλεια να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα λειτουργίας και συνέχειας του πάρκου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2006, παραδόθηκε σε χρήση το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Αλικαρνασσού. Ένα έργο που κόστισε περίπου 400.000 ευρώ και, όπως ανέφερε τότε ο δήμαρχος Αλικαρνασσού, «αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην εκπαίδευση της νεολαίας για τη σωστή οδική συμπεριφορά, είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί, και ταυτόχρονα να συμβάλει στο μέγιστο δυνατό στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων που κοστίζουν αθώες ανθρώπινες ζωές στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού».

Το πάρκο ήταν εξοπλισμένο με:

Όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (οχήματα και ποδήλατα) για την εκπαίδευση των παιδιών στην οδική συμπεριφορά:

• Ένα παιδικό τρένο, δεκαπέντε ηλεκτρονικά οχήματα, τριάντα ποδήλατα και ένα σύστημα ελέγχου σιδηροδρομικής διάβασης.

• Όργανα για τη σωστή λειτουργία σε δύο παιδικές χαρές: κούνιες, σύνθετο όργανο από 2 τσουλήθρες με τη δυνατότητα αναρρίχησης, τραμπάλες και καθίσματα για ξεκούραση, ενώ κατασκευάστηκε σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του.

Σήμερα, ακριβώς 8-9 χρόνια μετά, το πάρκο είναι στην κυριολεξία διαλυμένο. Η οργάνωση και λειτουργία Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής είναι απαραίτητη, εκτός των άλλων, και στη δημιουργία σωστής κυκλοφοριακής αγωγής σε όλους, ιδιαίτερα στους νέους και στους μαθητές, αρχής γενομένης από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

Το ζήτημα του πάρκου τέθηκε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Εκεί έμαθε και τα σχετικά με το πάρκο, όπως μας είπε, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ηρακλείου κ. Γιώργος Τσαγκαράκης, όπου πλέον εκεί ανήκει το πάρκο. Η αποκατάστασή του και η επαναλειτουργία του αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητές του, αφού είναι, όπως είπε, «μεγάλος στόχος».

Παράλληλα τόνισε: «Τραγική ήταν η κατάσταση που αντίκρισα. Είναι πλήρως εγκαταλελειμμένο. Δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο. Έχουν πάρει οτιδήποτε σιδερένιο. Έχουν γκρεμίσει ακόμη και το κυλικείο και τα γραφεία που υπήρχαν. Πραγματικά ντράπηκα που βρέθηκα εκεί και αντίκρισα όλα όσα αντίκρισα. Τα τελευταία τριάμισι χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα».

Αναζητείται πρόγραμμα

Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως ήδη έχει δημιουργηθεί επιτροπή που θα ασχοληθεί με το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Έχει ο ίδιος ήδη έρθει σε επαφή με το διευθυντή του εργαστηρίου υγείας και οδικής ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης κ. Χλιαουτάκη, που ασχολείται με την κυκλοφοριακή αγωγή των παιδιών και κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά. Γι' αυτό ήρθε, όπως μας είπε, σε επαφή μαζί του για να δουν πώς θα λειτουργήσουν ξανά το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Νέας Αλικαρνασσού. Μαζί επισκέφθηκαν την κυρία Κασσωτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης για να δουν αν μπορεί να ενταχθεί το πάρκο σε κάποιο πρόγραμμα για την αποκατάστασή του και την επαναλειτουργία του στη συνέχεια. Όσον αφορά στα οχήματα του πάρκου, που εξαφανίστηκαν, όπως λένε κάτοικοι και περίοικοι του πάρκου, όπως είπε ο κ. Τσαγκαράκης, από την έρευνα που έχει κάνει κάποια από αυτά βρίσκονται φυλαγμένα σε αποθήκες, όμως δεν μπορεί να ξέρει αν είναι όλα όσα λείπουν.

Παράλληλα ο κ. Τσαγκαράκης, όπως μας είπε, βρήκε τα σχέδια του πάρκου, ενώ αναμένεται να βγει οικονομοτεχνική μελέτη αποκατάστασης, «προκειμένου να γίνει γνωστό τι θα κοστίσει για την αποκατάστασή του και να δούμε μετά με ποιο τρόπο θα φτιαχτεί και θα λειτουργήσει».

Τι είπαν πολίτες

«Τα πάντα μέσα στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νέα Αλικαρνασσό έχουν καταστραφεί. Υπάρχει, δυστυχώς, πλήρης εγκατάλειψη και θα πρέπει να γίνει κάτι από τους αρμόδιους μήπως και ξαναφτιαχτεί και επαναλειτουργήσει, καθώς εδώ και τρία χρόνια παραμένει "κλειστό", με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μικρούς και μεγάλους».

Άννα Διακουμάκη

«Τα φρεάτια όλα μέσα στο πάρκο είναι ανοικτά. Και αποτελούν κίνδυνο για όποιον βρεθεί στους χώρους του, μιας και πλέον είναι ξέφραγο αμπέλι. Πέρυσι ένα σκυλάκι έπεσε σε φρεάτιο και ήρθε η Πυροσβεστική για να το βγάλει μετά από μια ώρα προσπάθειας. Φανταστείτε να ήταν κάποιο μικρό παιδί; Συχνά επισκέπτονται κάνοντας πλέον περιπάτους στο πάρκο παιδιά, αλλά και ηλικιωμένοι».

Νίκος Κουγιουμτζόγλου

«Ήταν κόσμημα το πάρκο για την περιοχή κι εξυπηρετούσε πολλά σχολεία. Είχε ποδήλατα και αυτοκίνητα αξίας και εξαφανίστηκαν από επιτήδειους. Τώρα αποτελεί εστία μόλυνσης χωρίς καμία συντήρηση. Είναι αμαρτία από το Θεό να βρίσκεται σε τέτοιο χάλι, ενώ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να μαθαίνουν τα παιδιά τα σήματα του ΚΟΚ».

Δικαία Μουσούρη

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News