default-image

Μεγάλες καταστροφές σε Μίλατο και Σίσι

Κρήτη
Μεγάλες καταστροφές σε Μίλατο και Σίσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστια κύματα "καταπίνουν" Μίλατο και Σίσι προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε καταστήματα, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και σε δρόμους, με τη πρόσβαση στους παραλιακούς δρόμους να γίνεται μετ' εμποδίων.

Λόγω του μεγάλου κυματισμού, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία σε τμήμα του παραλιακού δρόμου (ανατολικά) της Μιλάτου για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ από την Πλατεία της Μιλάτου μέχρι το λιμάνι, ο παραλιακός δρόμος έχει υποχωρήσει σε αρκετά σημεία του και κυρίως στις άκρες όπου "εξαφανίζονται" κομμάτια ασφάλτου.

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά, μεταφέροντας τεράστιες πέτρες και χαλίκια στον παραλιακό δρόμο της Μιλάτου, με μηχανήματα του δήμου Αγίου Νικολάου να δουλεύουν χθες ασταμάτητα για τον καθαρισμό του δρόμου, ο οποίος «στρωνόταν» συχνά από πέτρες.

Στη περιοχή έσπευσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τις περιοχές της Νεάπολης, Βραχασίου και Μιλάτου Κώστα Κοκκίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ζημιές είναι σχεδόν ολοκληρωτικές σε σούπερ μάρκετ που λειτουργεί στη περιοχή, όπου καταστράφηκαν τα εμπορεύματα αλλά και η τζαμαρία του. «Μικρές ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και εστιατόρια πλημμύρισαν, πέντε εκ των οποίων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Επίσης, αρκετά καταστήματα έχουν υποστεί ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο τους, σε πέργκολες, ξύλινες κατασκευές, τέντες κ.ά. Σε ότι αφορά στον παραλιακό δρόμο της Μιλάτου, σε πλάτος 8 μέτρων έχουν υποχωρήσει τα δύο μέτρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κοκκίνης.

Και στο Σίσι, αρκετά καταστήματα που βρίσκονται δίπλα από τη θάλασσα έχουν υποστεί ζημιές, όπως αποτυπώνεται και στο φωτογραφικό υλικό που μας απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βραχασίου κ. Γιώργος Φθενάκης, του οποίου η ανησυχία είναι μεγαλύτερη για την τραγική εικόνα που παρουσιάζει ο μόλος καθώς όπως υποστηρίζει κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση.

«Το Σίσι έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Ο μόλος έχει υποστεί καταστροφές και κινδυνεύει να «κοπεί» στα δύο.

Ο δήμος Αγίου Νικολάου θα πρέπει άμεσα να αναθέσει μελέτη για την αποκατάσταση του μόλου ώστε από την ερχόμενη τουριστική σεζόν να αποφευχθούν οι γνώριμες εικόνες μη προσέγγισης τουριστικών σκαφών από Χερσόνησο στο γραφικό λιμανάκι, κάτι που συνεπάγεται με οικονομική καταστροφή καταστροφής των επαγγελματιών», ανέφερε ο κ. Φθενάκης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι έχει διασφαλιστεί εδώ και δύο χρόνια κονδύλι από την Περιφέρεια Κρήτης ύψους 500.000 ευρώ, ώστε να υπάρξει παρέμβαση στο μόλο καθώς όπως είναι γνωστό η υπάρχουσα μελέτη του μόλου δεν μπορεί να υλοποιηθεί στο σύνολό της, λόγω του ότι αγγίζει το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Προς τη κατεύθυνση της αποκατάστασης έχει εκπονηθεί μελέτη βυθομέτρησης στο λιμάνι Σισίου, όπου αποτυπώνονται τα πραγματικά βάθη στο μόλο», πρόσθεσε ο κ. Φθενάκης.

Από τη πλευρά του, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός δήλωσε στο neakriti.gr, ο δήμος αξιολογεί τη λύση που προτείνει ακτομηχανική μελέτη που έχει εκπονηθεί από το Πολυτεχνείο Θράκης και τον καθηγητή κ. Ματσούκη.

«Η επίμαχη μελέτη προτείνει τη κατασκευή δύο υφάλων σε Σίσι και Μίλατο και σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτή. Οι ύφαλοι έχουν μήκος 250 μέτρα, δημιουργούνται σε βάθος 6 μέτρων και έχουν κόστος 2,5 εκατομμύρια ευρώ (ο καθένας). «Τρέχουμε» μελέτες και ταυτόχρονα θα διεκδικούμε χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) στο οποίο προβλέποντα κονδύλια για λιμενικά έργα», ανέφερε ο κ. Ζερβός.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News