default-image

Ηρακλειώτες κρίνουν την κυβέρνηση στα πρώτα της βήματα

Κρήτη
Ηρακλειώτες κρίνουν την κυβέρνηση στα πρώτα της βήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισιόδοξοι αλλά και αυστηροί ταυτόχρονα εμφανίζονται οι Ηρακλειώτες, κρίνοντας τις 10 πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, όπως αυτή σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Στην πλειονότητά τους, παρακολουθούν τα τεκταινόμενα. Κάποιοι αδιάφορα. Κάποιοι άλλοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή, προσδοκώντας καλύτερα και θετικότερα αποτελέσματα για τη χώρα μας. Ωστόσο, θέτουν ένα διαχωρισμό ανάμεσα στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους, οι Ηρακλειώτες κρίνουν πως οι υποθέσεις στο εσωτερικό της χώρας φαίνεται πιο σίγουρο να επιλύνονται εκ των έσω. Και όπως λένε, ελπίζουν και θέλουν να πιστεύουν πως τα πράγματα θα βελτιωθούν προς όφελος των πολιτών, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων, των επαγγελματιών και των νοικοκυριών, που τα τελευταία χρόνια έχουν γονατίσει οικονομικά. Μάλιστα, βλέπουν, όπως τονίζουν ότι η νέα κυβέρνηση κάνει έστω και δειλά-δειλά πράξη τα όσα έταξε προεκλογικά αναφορικά με τους μισθούς, τις συντάξεις, τον ΕΝΦΙΑ, την ανεργία κ.λπ. Για αυτό και πιστεύουν πως αργά ή γρήγορα οι πολίτες αυτής της χώρας θα ελαφρυνθούν κάπως από τις φορομπηχτικές πολιτικές της λιτότητας που ακολουθήθηκαν την τελευταία περίπου 5ετία.

Το χρέος

Από την άλλη όμως, δε βλέπουν να γίνεται το ίδιο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως στο θέμα που καίει όλους μας και δεν είναι άλλο από τη διαγραφή του χρέους. Όπου, σε αυτή την περίπτωση, οι Ηρακλειώτες εμφανίζονται να κρατούν μικρό καλάθι.

Παρακολουθούν τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των νέων υπουργών και τις επαφές του υπουργού, με τους δανειστές και τους εταίρους μας όμως να μην κάνουν πίσω. Αλλά αντίθετα να παραμένουν αδιάλλακτοι και να ασκούν πιέσεις προκειμένου να συνεχίσουν να εφαρμόζονται τα μνημονιακά συμφωνηθέντα. Φοβούνται μην τυχόν με τις εκατέρωθεν πιέσεις η κατάσταση φτάσει σε τεντωμένο σκοινί που μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να σπάσει, εξαπλώνοντας παντού τα χειρότερα.

Η ελπίδα

Ωστόσο, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά ότι η ελπίδα έρχεται, αλλά ταυτόχρονα πεθαίνει και τελευταία, σχολιάζοντας το πρώτο δεκαπενθήμερο νέας διακυβέρνησης της χώρας, οι Ηρακλειώτες τόνισαν:

«Προς το παρόν δε βλέπουμε να έχει αλλάξει κάτι. Όλα κυλούν αδιάφορα. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου», είπε ο κ. Κυριάκος Χατζηρίγας. «Η πρώτη κωλοτούμπα ήδη έγινε. Οπότε μάλλον τα ίδια πράγματα θα δούμε να διαδραματίζονται στο πολιτικό σκηνικό. Απλά με διαφορετικό παπά πάνω από το κεφάλι μας», τόνισε ο κ. Στράτος Ζιγούκης.

«Είμαστε αισιόδοξοι. Πιστεύω ότι οι νέοι πολιτικοί μας προσπαθούν για το καλύτερο. Τώρα, το πού θα καταλήξει αυτό, θα το δείξει ο χρόνος. Δεν ξέρω κατά πόσο οι απ' έξω θα τους αφήσουν να κάνουν αυτά που σχεδιάζουν για το καλό της χώρας», τόνισε ο κ. Δημήτρης Πουλινάκης.

«Πιστεύω πως πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται, θα κάνουν κωλοτούμπα οι ξένοι. Αυτό νομίζω πως είναι το πιο πιθανό και μακάρι να συμβεί. Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, κατά την άποψή μου, είναι προς το καλύτερο», ανέφερε ο κ. Γιώργος Πακάκης.

Θετικά

«Προσωπικά κρίνω τις εξελίξεις κατά τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας αρκετά θετικές. Θέλω να πιστεύω πως θα δούμε άσπρες μέρες. Ότι γίνεται μια καλή και στοχευμένη προσπάθεια για το συμφέρον της χώρας και όλων μας. Και ότι θα υπάρξει τελικά θετική εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Χρήστος Μιχαήλ.

«Κατά τη γνώμη μου, η νέα κυβέρνηση μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον τα πάει πολύ καλά. Σε ένα βαθμό προσπαθεί να κάνει πράξη ό,τι έχει τάξει στο λαό προεκλογικά. Ελπίζω ότι σιγά-σιγά θα δούμε να αλλάζουν προς το καλύτερο τα πράγματα στην εσωτερική διακυβέρνηση της χώρας. Και αν όχι στο 100%, τουλάχιστον σε έναν ικανοποιητικό βαθμό. Όσον αφορά το χρέος και τα μνημόνια που έχουν περαστεί, και εκεί κρίνω πως θα γίνουν κάποιες βελτιώσεις, όχι όμως στον υπέρτατο βαθμό. Και αυτό διότι έχουν υπογραφεί κάποιες συμφωνίες που είναι δύσκολο να ακυρωθούν. Πιστεύω όμως ότι θα ισχύσουν κάποιες αλλαγές προς όφελος του λαού. Των συνταξιούχων, των μισθωτών, των ανέργων και των επαγγελματιών που στενάζουν», είπε η κ. Σουζάνα Μαργετάκη.

Εν αναμονή

«Η δική μου η γενιά περίμενε γενικότερα να κάνει πολλά πράγματα. Με τις πολιτικές των τελευταίων χρόνων, όμως, μας κόψανε τα φτερά και δε μας άφησαν να κάνουμε όνειρα. Προς το παρόν, η νέα κυβέρνηση έχει αρχίσει καλά. Έχει δείξει κάποια ενθαρρυντικά δείγματα. Από εκεί και πέρα, αυτό που θεωρείται σημαντικό είναι να λειτουργήσει πιο σωστά σχετικά με το χρέος της χώρας μας. Για αυτό και βρισκόμαστε σε αναμονή. Περιμένουμε να δούμε πώς θα κουμαντάρουν τις καταστάσεις. Για να διαγραφούν όλα αυτά τα μέτρα που μας πέρασαν το θεωρώ πολύ δύσκολο. Έτσι κι αλλιώς από κάπου θα τα πάρουν. Τουλάχιστον να κάνουν δέκα καλά και ας πληρώνουμε ένα πράγμα κι εμείς σαν φορολογούμενοι πολίτες», τόνισε η κ. Ελένη Λουλουδάκη.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News