default-image

"Διατηρεί την υψηλή τιμή στο λάδι η Ένωση"

Κρήτη
"Διατηρεί την υψηλή τιμή στο λάδι η Ένωση"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάχη της Ένωσης Ηρακλείου προκειμένου να διατηρήσει στα 3 με 3,10 ευρώ την τιμή παραγωγού για το λάδι μέχρι τις 0,03 γραμμές.

Τη Δευτέρα ανακοινώνει η διοίκηση το νέο τιμολόγιο. «Πρόθεσή μας η διατήρηση της ίδιας τιμής», λέει στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη ο πρόεδρος της Ένωσης Ανδρέας Στρατάκης, παρά τα παιγνίδια της αγοράς και της εισαγωγής λαδιών από την Τυνησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεκινήσει και η φετινή ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, με ανοικτά πολλά θέματα, ωστόσο, ενώ μέχρι τις 15 με 20 του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διόρθωσης των λαθών μέσω του συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η μάχη της Κρήτης για την τιμή του ελαιολάδου

Αποτελεσματική είναι η μάχη της Κρήτης να κρατήσει τις τιμές στο μέσο όρο των 3 έως και 3,10 ευρώ το κιλό, με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου να ετοιμάζεται να "βγει" με νέα τιμή την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς να μπορεί βέβαια από τώρα να εκτιμήσει αν θα πρόκειται για μεγαλύτερη από τη σημερινή. Και η σημερινή δεν είναι άλλη από τα 3,10 ευρώ το κιλό, που σταθερά πληρώνει η οργάνωση, έχοντας σταματήσει μόνο τις τελευταίες μέρες εξαιτίας της αναστάτωσης που προκάλεσαν στην αγορά οι πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας.

Όπως ξεκαθαρίζει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της οργάνωσης Ανδρέας Στρατάκης, μπορεί πράγματι η Ευρωπαϊκή Ένωση να εισάγει αυτές τις μέρες τυνησιακό λάδι για να ρίξει τις ήδη υψηλές τιμές του ευρωπαϊκού, αλλά τουλάχιστον στην ΕΑΣΗ - και φαίνεται πως αυτό αφορά γενικότερα στην Κρήτη - οι τιμές δε φαίνεται να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενο μειώσεων. Και αν μειωθούν τώρα λίγο, σε μερικές μέρες που θα τελειώσουν τα λάδια της φετινής χρονιάς στις μεγαλύτερες ποσότητές τους οι τιμές σίγουρα θα ξαναπάρουν τα πάνω τους.

«Στα 3,10 ευρώ το κιλό συνεχίζει η Ένωση και τιμολογεί. Υπήρχε μια αναστάτωση τις προηγούμενες ημέρες με την κακοκαιρία. Με την υπερπροσφορά προς πώληση. Με την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος να αγοράζουν οι Ιταλοί. Και λόγω των εκλογών είχαμε και μια αναστάτωση στις τράπεζες. Υπάρχει λοιπόν μία αναταραχή στην ισορροπία της αγοράς. Κάποιοι λοιπόν ιδιώτες αγοράζουν όσο θέλουν, όπως πάντα. Σε ό,τι αφορά όμως εμάς, δεν έχει αλλάξει τίποτα», είπε ο Ανδρέας Στρατάκης.

«Εμείς από τη Δευτέρα θα ξαναρχίσουμε να τιμολογούμε με νέα τιμή. Αλλά τις τελευταίες μέρες ακολουθούμε μία εμπορική τακτική για να μπορέσουμε να πουλήσουμε. Είναι ενημερωμένοι οι συνεργάτες μας, είναι ενημερωμένοι οι άνθρωποι που μας έχουν φέρει τα λάδια.

Από 'κει και πέρα, όλα σχεδόν τα λάδια είναι πουλημένα και δε νομίζω ότι θα έχουμε αλλαγές προς τα κάτω. Χθες και προχθές έφυγαν 50 βυτία από το Ηράκλειο. Όσοι παραγωγοί έχουν πάει λάδια στα σπίτια τους, τα έχουν εκεί για να τα πουλήσουν αργότερα. Δηλαδή, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Είναι και κάποιοι ελαιουργοί που μπορεί να έχουν κάποιες ποσότητες απούλητες. Πάντως, εγώ δε βλέπω να πέφτουν οι τιμές. Εγώ πιστεύω ότι αυτό το λίγο λάδι που έχει απομείνει θα το πάρουν στα τέλη του μήνα οι αγορές, γιατί το έχουν μεγάλη ανάγκη», καταλήγει ο συνεταιριστής.

Αγγέλα Δουλγεράκη, Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News