default-image

Περιπλανώμενοι μαθητές… λόγω κενών στα σχολεία

Κρήτη
Περιπλανώμενοι μαθητές… λόγω κενών στα σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι κι αν το 2014 έφυγε; Τι κι αν διανύουμε ήδη το δεύτερο μήνα της νέας χρονιάς; Τα κενά στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία του νομού Ηρακλείου εξακολουθούν να είναι σκαρφαλωμένα στα 90. Πώς γίνεται αυτό; Είναι απλό: Όσο οι διορισμοί γίνονται με το σταγονόμετρο προκύπτουν νέα κενά εκπαιδευτικών, κι έτσι το πρόβλημα δε λύνεται ποτέ...

Όπως καταγγέλλει ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης, ακόμα και σήμερα υπάρχουν 7 κενά εκπαιδευτικών σε πρωινά τμήματα, μεταξύ άλλων στα δημοτικά σχολεία Αγίας Βαρβάρας, Κάτω Ασιτών, 3ο Τυμπακίου, Φόδελε, 35ο και 43ο Ηρακλείου. Τα κενά στην Αγία Βαρβάρα και στο 35ο Ηρακλείου για παράδειγμα προέκυψαν τελευταία, εξαιτίας αναρρωτικών αδειών των εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα τώρα τα παιδιά των τμημάτων τους να έχουν μείνει... "ορφανά". Η κατάσταση μπαλώνεται, με τα παιδιά να "φιλοξενούνται" από άλλους δασκάλους σε άλλα τμήματα, τα οποία φυσικά κάνουν μαθήματα άλλων τάξεων, εξού και δεν είναι λύση που μπορεί να τραβήξει πολύ...

Όμως, δυστυχώς, τα κενά δεν είναι μόνο αυτά. Σε επίπεδο νομού τα κενά είναι 90 και η εικόνα τους συνοπτικά, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρογιαννάκη, έχει ως εξής: 7 κενά δασκάλων σε πρωινή ζώνη, 30 κενά δασκάλων σε τμήματα που έχουν πάνω από 25 μαθητές και είναι απαραίτητο να σπάσουν, καθώς είναι αδιανόητο να επιμένουμε σε επάρκεια και όχι σε πληρότητα, και τουλάχιστον 15 κενά δασκάλων ακόμη για τα ΕΑΕΠ, προκειμένου να λειτουργούν με το δάσκαλό τους στο ολοήμερο.

Στην ειδική αγωγή απαιτούνται 5 δάσκαλοι για τμήματα ένταξης που παραμένουν κλειστά (δεν ξεχνάμε άλλα 11 τμήματα ένταξης που πρέπει να ιδρυθούν στο Ηράκλειο αλλά δεν τα υπέγραψαν οι υπουργοί), 15 δάσκαλοι και 3 νηπιαγωγοί παράλληλης στήριξης. Τέλος, υπάρχουν γύρω στα 20 κενά ειδικοτήτων αθροιστικά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λαμπρογιαννάκης, υπάρχει το εξής παράδοξο: «Ενώ στην Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας έχουν "σπάσει" όλα τα τμήματα, το Ηράκλειο για κάποιο λόγο εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής, με δεκάδες τμήματα που έχουν πάνω από 25 μαθητές».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι ενημερωμένη για το πρόβλημα η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ απαντά καταφατικά: «Άτυπα είναι ενημερωμένοι. Ξέρουν ότι το Ηράκλειο έχει πρόβλημα και περιμένουμε να δούμε αν και τι μπορούν να κάνουν. Για εμάς πάντως ως στόχος παραμένει η άμεση κάλυψη όλων των αναγκών μας με αναπληρωτές και φυσικά ο έγκαιρος προγραμματισμός της επόμενης σχολικής χρονιάς που πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μόνιμων διορισμών αφενός και αφετέρου ικανό αριθμό πιστώσεων αναπληρωτών για να καλύπτονται όλα τα κενά άμεσα».

Με μεγάλη καθυστέρηση… ανασυγκρότηση ΠΥΣΠΕ

Στο μεταξύ, με μεγάλη καθυστέρηση ανασυγκροτήθηκαν τα ΠΥΣΠΕ της Κρήτης στις 28 Ιανουαρίου. Έτσι, ξεκινάει η περίοδος ανάληψης καθηκόντων από τους αιρετούς που προέκυψαν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Με την ευκαιρία, ο κ. Λαμπρογιαννάκης ευχαριστεί τους συναδέλφους του που του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης για άλλη μια διετία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και δεσμεύεται πως θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους.

Η σύνθεση του ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Βαλατίδης Ευρυβιάδης, αναπληρούμενος από τη Χατζηγιαννάκη Αργυρώ.

Τακτικά μέλη: Πετρουλάκης Γεώργιος, Κρητσωτάκη Αθηνά, αναπληρούμενοι από τους Φαραζάκη Νικόλαο και Καπετανάκη Χαρίλαο, αντίστοιχα.

Αιρετοί εκπρόσωποι του διδακτικού προσωπικού: Λαμπρογιαννάκης Θεόφιλος, Μπελαδάκης Εμμανουήλ, αναπληρούμενοι από τους Μακράκη Γεώργιο και Κοκοβάκη Εμμανουήλ, αντίστοιχα.

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News