Κρήτη

Η αφρικανική σκόνη "πνίγει" την Κρήτη

Η Κρήτη "πνίγεται" στην αφρικανική σκόνη, η οποία μεταφέρεται από τους ισχυρούς νότιους ανέμους, που έως και αυτή την ώρα πνέουν με εντάσεις που ξεκινούν από τα 7 και φθάνουν κατά τόπους τα 9 Μποφώρ!

Η αφρικανική σκόνη έχει περιορίσει την ορατότητα και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην υγεία ανθρώπων που έχουν επιβαρυμένο αναπνευστικό σύστημα.

Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει ήδη για περιορισμό των μετακινήσεων και έκθεσης στην αφρικανική σκόνη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αλλά τα προβλήματα που δημιουργεί αφορούν σε όλους, κι όχι μόνο στους πιο ευαίσθητους.

Η πρόγνωση του καιρού για όλη την Ελλάδα

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά, κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και από το απόγευμα και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 10 Μποφώρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: από 08 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιόνιου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και από το απόγευμα και της δυτικής Στερεάς.

Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 7 με 8 Μποφώρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: από 15 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. Σε πτώση από τις απογευματινές ώρες στα βόρεια.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές στη Θεσσαλία και από το βράδυ και στις νοτιότερες περιοχές.

Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 Μποφώρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 7 με 9 Μποφώρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: από 16 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη έως 23 βαθμούς.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και στις βορειότερες περιοχές θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: νότιοι 8 με 9 και στα βόρεια τοπικά 10 Μποφώρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: από 16 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες το βράδυ θα πυκνώσουν και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 7 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 Μποφώρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 16 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι σταδιακή βελτίωση.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 Μποφώρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: από 08 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Τι προκαλεί η αφρικανική σκόνη

Η αερομεταφερόμενη σκόνη επιδεινώνει τα συμπτώματα των ασθενών οι οποίοι ταλαιπωρούνται από άσθμα και άλλες αλλεργίες καθώς και από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια και βρογχική υπερευαισθησία. Επίσης έχει ενοχοποιηθεί ακόμη και για εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τα σωματίδια της σκόνης γίνονται τοξικά στην πορεία τους βόρεια της Σαχάρας καθώς συσσωρεύουν στοιχεία όπως ο φωσφόρος και το πυρίτιο, μέταλλα όπως το νικέλιο και ο ψευδάργυρος, τοξικά όπως οι διοξίνες και οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες αλλά και υπολείμματα βιομηχανικών ρύπων, καυσαερίων κτλ. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης διεισδύουν στο αναπνευστικό σύστημα, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προσβάλουν πολλά ζωτικά όργανα.

Ακόμη, η σκόνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση στα μάτια και στο δέρμα και να επιδεινώσει τις υπάρχουσες αλλεργίες καθώς στην πορεία της από την Αφρική συμπαρασύρει βακτήρια, μύκητες, αλλεργιογόνες ουσίες από φυτά που έχουν ανθίσει σε άλλες περιοχές κτλ. Όσοι υποφέρουν από αλλεργίες πρέπει να αποφεύγουν τις εξόδους τις ημέρες που μας «επισκέπτεται» η σκόνη από την Αφρική.

Το ίδιο συστήνει ο καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ κ. Π. Μπεχράκης και σε όσα άτομα πάσχουν από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια και βρογχική υπερευαισθησία. Σε γενικές γραμμές ο καθηγητής προτείνει σε εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μην κυκλοφορούν στον δρόμο τις ώρες που το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, να αναπνέουν από τη μύτη ώστε να φιλτράρονται τα σωματίδια και να αποφεύγουν την έντονη κόπωση. Με άλλα λόγια, όχι τρέξιμο και κοπιαστικές εργασίες.

Σχόλια