Κρήτη

Επίσκεψη μαθητών στο ΚΑΠΗ Νεάπολης

Αναμνήσεις μιας άλλης εποχής, καλά φυλαγμένες - με το περίβλημα της αγάπης - στις καρδιές των μελών του ΚΑΠΗ Νεαπόλεως, ξεδιπλώθηκαν μπροστά στα μάτια μαθητών της Ε' τάξης  του Α' Δημοτικού Σχολείου της περιοχής κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο χώρο του κέντρου (28/1/15), με αφορμή το πρόγραμμα που υλοποιεί το Σχολικό Δίκτυο των Ορέων με θέμα την «Ιστορία των Σχολείων μας».

Η εκπαίδευση στο Μεραμπέλλο, το πειραματικό σχολείο που λειτουργούσε στην περιοχή, ο δάσκαλος, το μάθημα μέσα από τα αναγνωστικά μιας άλλης εποχής, οι λειτουργίες φρονηματισμού, η ατομική καθαριότητα, η σχολική ενδυμασία, οι πλάκες, ο σπόγγος, ο κοντυλοφόρος, φωτογραφίες από γυμναστικές επιδείξεις , παρελάσεις και άλλες σχολικές γιορτές συνέθεσαν μία βιωματική  δράση η οποία αναμφισβήτητα θα μείνει αξέχαστη στα παιδιά που συμμετείχαν.

Η διευθύντρια του Α' Δημοτικού σχολείου Νεαπόλεως κ. Πρατσίνη Μαρία, έκανε γνωστό ότι το συγκεκριμένο σχολείο συμμετέχει από φέτος στο «Σχολικό Δίκτυο των Ορέων» με άλλα σχολεία ορεινών-κυρίως- περιοχών. Πρόκειται - εξήγησε - για ένα Δίκτυο σχολείων που ενώνει τόπους και παραδόσεις, ενώ ο  φετινός στόχος για τα σχολεία που συμμετέχουν  θα είναι η καταγραφή  της "Ιστορίας των σχολείων μας". Μια ιστορία που όπως εξήγησε, άφησε το αποτύπωμά της, αφενός στις μνήμες των παιδιών,  που μέσα και έξω από το σχολείο έπαιξαν, έμαθαν, χάρηκαν, έκλαψαν… και αφετέρου  στον περιβάλλοντα χώρο και στα κτίρια που αν και άψυχα έχουν να μας αφηγηθούν πολλά.

Τα παιδιά όπως εξήγησε δρουν ως διασώστες του παρελθόντος αλλά και ως "κριτικοί αναγνώστες" του παρόντος, λαμβάνουν πληροφορίες, ερωτούν, συνεργάζονται, συγκρίνουν εποχές, έρχονται σε επαφή με κοινωνικές ομάδες, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους αλλά και τις διαχρονικές ανθρώπινες αξίες .

Στην προγραμματισμένη αυτή συνάντηση παρευρέθηκαν εκ μέρους του Ο.Κ.Υ.Δ.Α.Ν η Δ/ντρια κ. Πόπη Παγκάλου, καθώς και η κοινωνική λειτουργός του ΚΑΠΗ Νεάπολης κ. Μερόπη Γιουμίδου, ενώ ενεργά συμμετείχαν τα μέλη του ΚΑΠΗ κ.κ Παντερμαράκη Πόπη, Πλευρίδου Μαρία, Φαρσάρη Μαρία, Ροβίδη Ελένη, Πόπη Παντερμαράκη, Ηλέκτρα Φούσκη.

Σχόλια