default-image

Νέες προσδοκίες για την ΕΛ.ΑΣ.

Κρήτη
Νέες προσδοκίες για την ΕΛ.ΑΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μετασχηματισμός της Ελληνικής Αστυνομίας, παρά το σάλο που προκλήθηκε προεκλογικά, δε φαίνεται να τρομάζει τα στελέχη της. Αυτό τουλάχιστον καταγράφουν οι πρώτες αντιδράσεις των συνδικαλιστών του σώματος, ενόψει της νέας γραμμής που αναμένεται να χαράξουν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης που έχουν την ευθύνη του σώματος.

Ο ακαδημαϊκός, με ειδίκευση στην Εγκληματολογία, Γιάννης Πανούσης, στην πρώτη του αναφορά στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας δήλωσε χαρακτηριστικά πως στόχος είναι «η Αστυνομία να λειτουργεί μέσα στο συνταγματικό της πλαίσιο. Θα μεριμνήσουμε για τις ελλείψεις της Αστυνομίας».

Οι περισσότερες από τις θέσεις της νέας κυβέρνησης για τη δομή και λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. είναι καταγεγραμμένες στο πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει προεκλογικά και έχει ήδη συζητήσει με τις ομοσπονδίες των αστυνομικών, όπως εξηγεί στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Αντώνης Ζαχαριουδάκης. Απηχούν, σύμφωνα με τον ίδιο, μια διαφορετική φιλοσοφία, καθώς βασίζονται στην παραδοχή πως όποια αλλαγή γίνει στην Αστυνομία θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός διαλόγου με συμμετοχή όχι μόνο εκπροσώπων των εργαζομένων αλλά και εκπροσώπων των κοινωνικών ομάδων.

«Πολλά αιτήματα δικά μας φαίνεται να έχουν υιοθετηθεί, όπως η ριζική αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. να μη σταματήσει μόνο στη χωροταξική ανακατανομή των αστυνομικών υπηρεσιών. Αφορά στον επανασχεδιασμό της αντεγκλητικής πολιτικής, στην αναμόρφωση του συστήματος κρίσεων και προαγωγών, στην επιλογή του αρχηγού από διακομματική επιτροπή της Βουλής. Είναι θέσεις που στηρίξαμε και εμείς όλα τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει ο κ. Ζαχαριουδάκης.

Μια μεγάλη τομή που φαίνεται αποφασισμένος να εισαγάγει ο νέος υπουργός είναι ο πιθανός διαχωρισμός καθηκόντων με την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, όπως έχει προταθεί. «Έχουμε καθήκοντα όπως η επίδοση δικογράφων και πρέπει να απεγκλωβιστούμε από αυτό, ώστε να εξοικονομηθεί και δύναμη. Αν γίνει Δικαστική Αστυνομία θα είναι ένα πολύ καλό βήμα», σχολιάζει ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Ηρακλείου κ. Μανόλης Σηφάκης, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο «δραματικών» αλλαγών στην ΕΛ.ΑΣ. «Δεν το πιστεύω αυτό. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τις ίδιες προϋποθέσεις. Εμείς έχουμε δώσει όρκο τιμής να είμαστε στο πλευρό του πολίτη, αυτό κάναμε και αυτό θα κάνουμε», αναφέρει ο ίδιος.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο κατάργησης υπηρεσιών είτε αφοπλισμού της Αστυνομίας, ο κ. Ζαχαριουδάκης, που συμμετείχε στις συναντήσεις με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν την ευθύνη του τομέα της Προστασίας του Πολίτη, είναι κατηγορηματικός: «Δεν εμφανίστηκε στη συζήτηση που είχαμε ακριβώς έτσι. Απλά σκέφτονται διάφορες διάσπαρτες ομάδες να ενοποιηθούν και να κινηθούν κάτω από ένα ενιαίο επιχειρησιακό πλαίσιο έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικές και να μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ των πολιτών. Αναφορικά με το θέμα της κατάργησης των ΜΑΤ, των ΥΜΕΤ έχουν γραφτεί πολλά πράγματα. Η αναμόρφωση των υπηρεσιών αυτών σε μια άλλη λογική και κατεύθυνση. Δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτή την άποψη. Άλλωστε πολλές φορές έχουμε πει ότι δε γίνεται να έχουμε μια Αθήνα αστυνομοκρατούμενη, γεμάτη διμοιρίες και να φυλάνε διάφορα πολιτικά πρόσωπα ή κτήρια».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη Στέλιος Καρακούδης, ο οποίος αναφέρει: «Δε νομίζω να υπάρχει ζήτημα για αφοπλισμό των αστυνομικών. Ο αστυνομικός έχει να αντιμετωπίσει κινδύνους και μεγάλους δείκτες εγκληματικότητας. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί ο εγκληματίας χωρίς ο αστυνομικός να έχει όπλο. Η συζήτηση που έχει γίνει αφορά συγκεντρώσεις και πορείες, ήδη όμως οι στατικές δυνάμεις, που μετέχουν στη λήψη μέτρων για πορείες και συγκεντρώσεις, δε φέρουν όπλα».

Θα υπάρχει αστυνομική επιτήρηση στις πορείες;

Εύλογο και το ερώτημα αν στις πορείες θα υπάρχει αστυνομική επιτήρηση. «Έχουμε πει ότι έτσι όπως γίνονται οι πορείες και οι διαδηλώσεις στη χώρα μας, μέσα σε ένα πολύ θολό πλαίσιο, αυτός στον οποίο μετακυλίεται η ευθύνη είναι ο απλός αστυνομικός που καλείται να βρεθεί απέναντι στο συμπολίτη του. Αν γίνει ένας σοβαρός διάλογος θα μπορέσουμε να το επιλύσουμε και αυτό. Έχουμε προτάσεις». Με ακόμη πιο θετική ματιά αντιλαμβάνεται αυτό το ενδεχόμενο ο πρόεδρος των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. «Μακάρι ο αστυνομικός να φύγει από τις πορείες, να βγει έξω σε περιπολίες, στην ουσιαστική αστυνόμευση και οι πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ασφαλείς», απαντά στο ίδιο ερώτημα ο κ. Καρακούδης.

Όσον αφορά στο κομμάτι των αποδοχών των αστυνομικών και των εργασιακών δικαιωμάτων τους, όλοι οι συνδικαλιστές στέκονται στην αναγκαιότητα αναπλήρωσης των απωλειών που είχαν οι ένστολοι τα τελευταία 5 χρόνια, θεωρώντας αυτονόητη την εφαρμογή κατά γράμμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Νομίζω, κάθε Πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της πρέπει να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, αλλά και να θεσμοθετηθεί το επάγγελμά μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό», αναφέρει ο κ. Σηφάκης.

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News