Κρήτη

Φοβερές καταστροφές από την κακοκαιρία στην Κρήτη

Η κακοκαιρία κάθε φορά μας συλλαμβάνει... εξαπίνης. Και προκαλεί καταστροφές, που δυστυχώς επαναλαμβάνονται κάθε φορά, καθώς δεν υπάρχει πρόνοια για δημιουργία των αναγκαίων υποδομών.

Οι χθεσινές νεροποντές και οι ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν μια εικόνα... ανοχύρωτης πόλης σε όλο το νομό Ηρακλείου, με πάμπολλες καταστροφές να συμβαίνουν σε όλες τις περιοχές!

Σε πολλούς δρόμους έγιναν κατολισθήσεις, ακόμη και στο ΒΟΑΚ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δέντρα έπεσαν μέσα στο δρόμο και τον έκλεισαν, ολικά ή μερικά.

Η επόμενη μέρα βρήκε αρκετές επιχειρήσεις σε Μαλάδες και Φοινικιά πλημμυρισμένες, με την υποδομή τους να έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καταστράφηκαν και εμπορεύματα, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες του Νίκου Χαλκιαδάκη:

Υπάλληλοι της ΔΕΥΑΗ στη Φοινικιά "επιστράτευσαν" σκούπες το πρωί της Τετάρτης ώστε να διώξουν το νερό που είχε κατακλύσει τα γραφεία και τους διαδρόμους της Δημοτικής Επιχείρησης.

Προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία ακόμη και στο ΠΑΓΝΗ, όπου κάποιοι διάδρομοι πλημμύρισαν από τα νερά της βροχής, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο:

Διασώσεις και απεγκλωβισμοί

Οι νεροποντές, σε ένα έδαφος "κορεσμένο" από τις βροχές της προηγούμενης εβδομάδας, προκάλεσαν πλημμύρες σε πάρα πολλές περιοχές στο Ηράκλειο αλλά και την ύπαιθρο. Συνολικά σε 50 περιπτώσεις χρειάστηκε η Πυροσβεστική και οι υπηρεσίες διάσωσης να επέμβουν για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που είχαν αποκλειστεί λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού, ενώ σε 12 περιπτώσεις χρειάστηκε να οργανωθεί ολόκληρη επιχείρηση διάσωσης.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που λάβαμε από αναγνώστη του neakriti.gr και οι οποίες απεικονίζουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα Τετάρτη στο οδικό δίκτυο προς το χωριό Κρουσώνα, όπου τα νερά της καταρρακτώδους βροχής έχουν δημιουργήσει τεράστιες "λίμνες" που δυσκολεύουν αφάνταστα την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ πάντα ελλοχεύει και ο κίνδυνος ατυχήματος.

Χθες, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δραματική στην περιοχή του Γιόφυρου και στις Μαλάδες, όπου συνέβησαν τα περισσότερα περιστατικά.

Λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση απεγκλωβισμού 38χρονου άνδρα στις Μαλάδες από το πλημμυρισμένο του σπίτι. Για να προσεγγίσει η ΕΜΑΚ και οι διασώστες το σημείο επιστρατεύτηκε βάρκα, καθώς ήταν αδύνατη η προσέγγιση με διαφορετικό τρόπο, με το νερό στο σπίτι να έχει ξεπεράσει τα δύο μέτρα.

Αμέσως μετά ξεκίνησε ο απεγκλωβισμός 16 ατόμων, επίσης στην περιοχή των Μαλάδων, οι οποίοι και εκείνοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Νωρίτερα, η μαρτυρία μίας εκ των κατοίκων που δοκιμάζονται στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ TV" είχε δώσει το στίγμα των δύσκολων ωρών που περνούν.

Μάλιστα ανέφερε ότι τα αυτοκίνητά τους έχουν παρασυρθεί από τον ποταμό, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια και την άμεση συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «είμαστε αποκλεισμένοι στην ταράτσα του σπιτιού, θέλουμε βοήθεια».

Πλημμύρισε η ΔΕΥΑΗ

Οι βροχές στο Γιόφυρο και η υπερχείλιση του φράγματος πλημμύρισαν και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ, δημιουργώντας ακόμη σοβαρότερα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της πόλης.

Ποτάμια υπερχειλίζουν

Σε πολλές περιπτώσεις χείμαρροι υπερχείλισαν και προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα. Μία περίπτωση καταγράφηκε στο Καβροχώρι, όπου η υπερχείλιση του χειμάρρου προκάλεσε σημαντικά προβλήματα. Η δεύτερη στο Δρακουλιάρη, ενώ έσπευσαν επιτόπου ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης και μηχάνημα της Περιφέρειας, προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις που στήθηκαν στην περιοχή.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και σε άλλες περιοχές του Ν.Ηρακλείου

Σοβαρές κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στην Βιάννο, ενώ την ίδια ώρα η κατάσταση στα Βορίζα χαρακτηρίζεται «τραγική».

Δήμος Μινώα

Σε δραματική κατάσταση άφησε η βροχή το οδικό δίκτυο του Δήμου Μινώα, καθώς τουλάχιστον σε δέκα σημεία έγιναν κατολισθήσεις που έκλεισαν μερικώς το δρόμο. Συγκεκριμένα, στους δρόμους Αρκαλοχωρίου-Βιάννου, στο ύψος του Καραβάδο, στον δρόμο Αυλή-Καραβάδο, στον περιφερειακό του Αρκαλοχωρίου, στο δρόμο από τα Πάρτηρα, στην Τρουλωτή, στην Αγία Σεμνή, στον Σκινιά, και στο δρόμο του Θραψανού.

Τρεις Βαγιές

Στις Τρεις βαγιές είχε ανέβει χθες βράδυ στα όρια του συναγερμού η στάθμη του νερού από το σημείο που περνά ο ποταμός. Η Αστυνομία απέκλεισε δρόμους, παράλληλα με το ποτάμι, που είχαν μετατραπεί σε χείμαρρους.

Λόγω των δυνατών βροχοπτώσεων, υπερχείλισαν και τα φράγματα σε Αρμανώγεια και Ίνι.

Δένδρο έπεσε στο δρόμο της Ροδιάς προς Ηράκλειο, με αποτέλεσμα να κλείσει το δρόμο. Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική, ώστε το απομακρύνει και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Καταστροφές στα Σκούρβουλα

Ιδιαίτερα καταστροφικό ήταν το έργο του ανέμου στα Σκούρβουλα. Μεταξύ των άλλων, ο άνεμος έριξε τα καλώδια της ΔΕΗ στον κεντρικό δρόμο, καθώς και έναν στύλο της Επιχείρησης, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

Σα να μην έφτανε αυτό, ο άνεμος φαίνεται να έχει κάνει τεράστιες ζημιές στα ελαιόδεντρα, ενώ ακόμη και δύο θερμοκήπια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Στο προαύλιο του σχολείου ο άνεμος έριξε δύο πεύκα και οι τοπικές Αρχές αποφάσισαν να μη λειτουργήσει το σχολείο, για προληπτικούς λόγους. Η αποκατάσταση των ζημιών γινόταν χθες με εντατικούς ρυθμούς, παρότι οι άνεμοι συνέχιζαν να πνέουν με πολύ μεγάλες εντάσεις μέχρι αργά το βράδυ.

Από τη σφοδρότητα του ανέμου κόπηκαν καλώδια της ΔΕΗ, ένα από τα οποία δέθηκε πρόχειρα σε ταράτσα.

Αρκετά σπίτια δεν είχαν χθες ρεύμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αντώνη Πουλινάκη.

Σχόλια