default-image

Ένα πάρκο-όαση στην 62 Μαρτύρων

Κρήτη
Ένα πάρκο-όαση στην 62 Μαρτύρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντυπωσιακές είναι οι μακέτες από το νέο πάρκο που στοχεύει να υλοποιήσει η Λότζια σε μια τεράστια έκταση στη συμβολή των οδών λεωφόρο 62 Μαρτύρων, Σωπασή και Αγίου Θωμά, συνολικού εμβαδού 4.035,54 τ.μ., οραματικό έργο που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική Αρχή, η οποία εξασφάλισε χρήματα για την απαλλοτρίωση της τεράστιας αυτής έκτασης.

Το σχήμα της περιοχής είναι τριγωνικό, καθώς περιβάλλεται από τρεις δρόμους και λόγω των υψομετρικών διαφορών του υφιστάμενου εδάφους διαμορφώνεται σε 2 επίπεδα, τα οποία χωρίζει ένα πρανές.

Η επικείμενη ανάπλαση της περιοχής αποτελεί στοίχημα για τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Χάρη Μαμουλάκη, ο οποίος τόνισε ότι στόχος της δημοτικής Αρχής είναι η ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίμαχη μελέτη είναι ώριμη, ενώ σε αυτή τη φάση "κλείνει" το κομμάτι των περιβαλλοντικών όρων και συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης.

Πρόκειται μάλιστα για μια περιοχή, η οποία έχει ανάγκη από τέτοιου είδους παρεμβάσεις για τα μικρά παιδιά της ευρύτερης περιοχής, που αναζητούν παιδικές χαρές σε άλλες γειτονιές του Ηρακλείου για στιγμές παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς.

Όπως δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Χάρης Μαμουλάκης, στόχος της παρέμβασης είναι η αισθητική - λειτουργική - οικολογική και κοινωνική αναβάθμιση της περιοχής.

Αναβάθμιση

Η αισθητική αναβάθμιση επιχειρείται με την ενιαία αρχιτεκτονική σύλληψη του χώρου, ώστε να αποκτήσει ισχυρή αντιληπτή εικόνα και ευδιάκριτη ταυτότητα.

Λειτουργική για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους πολίτες του Ηρακλείου γενικότερα, διαμορφώνοντας χώρους όπως παιδική χαρά, περιοχή skate & parkour, κέντρο πληροφοριών του Δήμου, αλλά και περιοχές περιπάτου και ανάπαυσης.

Η οικολογική διάσταση αναδεικνύεται με τη φύτευση του χώρου με σημαντικό αριθμό δέντρων και φυτών, που αποκαθιστούν το σημερινό διαταραγμένο και υποβαθμισμένο περιβάλλον.

Και τέλος, η παρέμβαση θα αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο του έργου, ο οποίος θα προσφέρεται για κοινωνικές εκδηλώσεις και μέσα από τους χώρους που θα διαμορφωθούν θα ενθαρρύνει την ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή.

Ο σχεδιασμός

Συγκεκριμένα, θα διαμορφωθεί μια παιδική χαρά εκτάσεως 250 τ.μ. περίπου, η οποία βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του χώρου και θα περιλαμβάνει ξύλινα παιχνίδια, όπως κούνια, μύλο και ένα παιχνίδι πολλαπλών δραστηριοτήτων. Στην περιοχή της παιδικής χαράς θα διαστρωθεί με χυτό δάπεδο τύπου safepol πάχους τουλάχιστον 5 εκ., σε δύο αποχρώσεις - σάπιο μήλο και κίτρινο. Σε μια περιοχή περίπου 30 τ.μ., η οποία ανήκει στην παιδική χαρά αλλά χωρίζεται και από αυτήν, και η οποία βρίσκεται δίπλα στον τοίχο αντιστήριξης του πρανούς, θα δημιουργηθεί ειδικός τοίχος αναρρίχησης, ο οποίος θα λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες και υπό επιτήρηση.

Περιμετρικά της παιδικής χαράς θα διαμορφωθούν χτιστά παγκάκια και μια μεγάλη πέργκολα (14 μ. x 3,5 μ.) για να κάθονται οι συνοδοί των παιδιών.

Στο κέντρο του χώρου και στο επίπεδο της λεωφόρου 62 Μαρτύρων προβλέπεται να τοποθετηθεί ένα container, το οποίο θα διαμορφωθεί ως κέντρο πληροφοριών (info center) για την πόλη του Ηρακλείου. Στον ίδιο χώρο θα κατασκευαστεί ένα στέγαστρο, το οποίο θα ξεκινάει από το έδαφος, δημιουργώντας ένα μεγάλο παγκάκι, και στη συνέχεια θα ανεβαίνει προς τα πάνω σε ένα ιδιαίτερο σχήμα, καλύπτοντας το container.

Πλατεία

Στο νότιο-ανατολικό κομμάτι του χώρου, το οποίο έχει άμεση πρόσβαση από την οδό Ιωάννη Σωπασή, θα διαμορφωθεί μια μικρή πλατεία, η οποία προσφέρεται ως χώρος για parkour και skate. Στο κομμάτι αυτό, λόγω της υψομετρικής διαφορά, υπάρχει θέα προς το παραλιακό μέτωπο, και με αφορμή αυτό το πλεονέκτημα θα δημιουργηθεί και μια περιοχή με ξύλινο deck με παγκάκια και πέργκολες.

Στη βόρεια πλευρά του χώρου διαμόρφωσης, η οποία τέμνεται από τη λ. 62 Μαρτύρων, διαμορφώνεται ένα υδάτινο στοιχείο, το οποίο θα λειτουργεί με πίδακες νερού και θα έχει βάθος 50 εκ. Το στοιχείο αυτό αποτελεί μια παρέμβαση για την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

Τέλος, προβλέπονται χώροι πρασίνου με χρήση σημαντικού αριθμού δέντρων, θάμνων και αρωματικών φυτών, καθώς και μικρές πλακόστρωτες πλατείες με παγκάκια.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News